Rondreis Shetland en Orkney en Edinburgh met het openbaar vervoer

Rondreis Shetland en Orkney en Edinburgh met het openbaar vervoer

U maakt deze reis met de nachtboot vanaf IJmuiden naar Newcastle v.v. , de shuttlebus van de haven naar het station in Newcastle v.v. , de trein naar Aberdeen v.v. , de nachtboot van Aberdeen naar Lerwick op Shetland, op Shetland gebruikt u de bus en u kunt ook fietsen huren, de avondboot naar Kirkwall op Orkney, op Orkney weer de bus of de huurfiets en de nachtboot van Kirkwall naar Aberdeen. Heel gevarieerd, maar wel een strakke planning, want u wilt natuurlijk geen verbinding missen. Klanten die deze reis gemaakt hebben, waren er zeer enthousiast over en raden hem aan, mits u lekker flexibel en goed ter been bent, want je moet regelmatig een flink stukje lopen om bij de goede bushalte of i.d. te komen. Zij sloten deze natuurreis af met 2 nachten Edinburgh, waar ze genoten van alle activiteiten en drukte.

U verblijft in Shetland in het stadje Lerwick in een mooie B&B en de eigenaars zijn vogelaars en verzorgen boottochten met hun bedrijf Shetland Seabird Tours en varen zelf en geven ook heel veel uitleg. Lerwick ligt mooi centraal en zijn een aantal buslijnen naar de beroemdste plekken. U vindt hier informatie over het openbaar vervoer

Shetland en de omringende eilanden en eilandjes : weer heel anders dan Schotland omdat de invloed van de Vikingen er nog zo tastbaar is in de namen, de geschiedenis en de overblijfselen. De flora en fauna heeft er vrij spel omdat het hier nog dunner bevolkt is dan in de stilste gebieden in de  Schotse Highlands. Zomers wordt het er nauwelijks donker, dus u krijgt ook nog eens meer waar voor uw geld omdat u veel meer tijd heeft om van het natuurschoon, de overblijfselen uit een lang verleden en de voedzame doch verse maaltijden genieten.  De bewoners zijn heel ontspannen, hoewel ze hardwerkende mensen zijn! Zou dat komen omdat ‘Slow living’  hier echt in de praktijk gebracht wordt?

Meteen in de sfeer komen met bezoeken aan Jarlshof en Sumburgh Head

  • U kunt met de gewone lijndienst naar het Sumburgh Hotel en bent dan vlak bij Jarlshof dat 3.5000 geleden al werd bewoond. De woningen lijken op die in Skara Brae op Orkney. Ronde stenen hutjes en ook alle gebruiksvoorwerpen, de bedden, de kasten zijn van steen
  • Een spectaculaire wandeling naar Sumburgh Head met de witte vuurtoren
  • Hier zijn ook heel veel papegaaiduikers tussen april en eind juli
  • In de verweerde platen van zandsteen nestelen duizenden zeevogels

Lerwick tijdens een wandeling langs de Clickiman broch, het fort, een Bod en het Shetland Museum

Lerwick is verreweg de grootste stad van Shetland. De Noormannen noemden het ‘ de baai van de modder’. Het werd wel veel door Nederlandse vissers gebruikt als veilige landingsplaats om hun handel te slijten. De gebouwen aan de haven ( de Bods)  dienden als woonhuis, winkel en opslagruimte in één en ze hadden elk hun eigen aanlegplaats. Er staan veel 18e en 19e eeuwse huizen, er zijn winkels, en aan de rand van de stad zijn nieuwe huizen gebouwd voor de werknemers van de olieplatformen. 
Een broch is een versterkte toren, waar de bevolking zich terugtrok als er gevaar dreigde. Ze konden daar wonen en werken. Oorspronkelijk lag de Clickiman broch op een klein eiland in het Loch of Clickimin, later werd het waterniveau van het loch verlaagd  en werd er een toegangspad aangelegd. Er zijn meerdere ingangen, wat heel ongebruikelijk is voor brochs.

Scalloway met het kasteel, de Shetland Bus en een prachtige wandeling in de omgeving

Toen de Vikingen uit Shetland verdwenen waren kwam er een zeer bloeddorstige tak van de Schotse adel aan het bewind. In de tentoonstelling in het kasteel (de sleutel kunt u halen bij Scalloway Museum) kunt u zien hoe hij dwangarbeiders liet werken aan het kasteel. Hij werd later gevangen genomen en geëxecuteerd en het kasteel raakte in verval.
The Shetland Bus tentoonstelling is een eerbewijs aan de verzetsstrijders, die  in de Tweede Wereldoorlog mensen vervoerden per boot van Noorwegen naar Scalloway v.v. Tijdens de wandeling komt u langs een aantal neolitische overblijfselen en u hebt vooral bij helder weer fantastisch uitzicht op o.a. Fair Isle.

Een dagje naar Papa Stour

Papa stour, een klein eilandje dat u gemakkelijk te voet kunt verkennen, heeft een schitterende kust met rotsbogen, grote vertikale stenen in de zee, indrukwekkende grotten en riffen en zo veel bijzondere zeeklimaat planten dat het tot Marine Special Area of Conservation is verklaard. Als het rustig weer is kun je met kleine bootjes de doolhof van grotten invaren.  Er leeft ook een  hele grote kolonie sternen. U kunt er met de ferry en met een vliegtuigje naar toe.

Eshaness en het noordwesten

  • Een wandeling door de woeste natuur van Eshaness
  • Grind o da Navi: een heel groot gat in de rotsen. De gevallen rotsblokken hebben er voor gezorgd dat er een meertje ontstond
  • Over een heel smal rotsig richeltje naar een eilandje met een vervallen broch (toren)
  • Een crofterswoning (klein huisje van arbeider)
  • Een opvangcentrum voor zeedieren
  • Het stadje Brae: eens heel klein nu 1200 inwoners door de ontdekking van olie in de 70er jaren

Overtocht met de avondboot naar Lerwick op Orkney

De Orkney-eilanden zijn het je van het voor de liefhebber van de natuur en geschiedenis. Van zandstranden tot torenhoge kliffen, van rustige meren tot rotsige riffen, de 70 eilanden van de archipel bieden pracht van allerlei soort. Maar niet alleen het natuurschoon zal u betoveren. De heldere noordelijke wateren die het omgeven leveren heerlijke verse vis en zeevruchten. Het bier en de whisky zijn wereldberoemd. En de boeren produceren heerlijk smakend vlees en andere landbouwproducten.

U verblijft 4 nachten in een fijn hotel in Kirkwall en kunt ook hier mooie tochtjes met de bus maken of een fiets huren. U vindt de buslijnen hier.

Het landschap is bezaaid met talloze archeologische wonderen, van Vikingkerken tot middeleeuwse dorpen, waarvan er vele verbazend goed behouden zijn gebleven. Je krijgt het gevoel dat de inwoners zo naar buiten kunnen stappen.

En een bezoek aan The Italian Chapel, die van waardeloos materiaal gemaakt werd door Italiaanse krijgsgevangenen met heimwee naar hun land, mag u natuurlijk ook niet missen. U komt dan ook bij The Churchill Barriers, die Churchill liet aanleggen om Duitse oorlogsschepen tegen te houden.

De stad Kirkwall is de hoofdstad en het administratieve centrum van Orkney. Het is een Viking stad, gesticht  rond 1035. De naam Kirkwall komt van het Scandinavische woord  Kirkjuvagar, wat kerkbaai betekent en refereert naar een veel oudere kerk dan de huidige kathedraal. Het stuk van de stad dat nog authentiek is  één van de best bewaard gebleven voorbeelden van een oude Scandinavische stad.
Kirwall heeft een bevolking van ong. 7600 en biedt viel mogelijkheden voor recreatie. Er zijn musea, winkeltjes met ambachtelijk vervaardigde producten, café’s met muziek, een nachtclub, de kathedraal en vele andere bezienswaardigheden. We hebben een wandeling samengesteld waarmee u langs alle bezienswaardigheden komt.

En dan is er de Scapa whiskydistilleerderij , de Highland Park Distillery en sinds 2017 de Rum Distillery: John Gow VS Distillers Ltd

Ook Stromness, Orkney’s belangrijkste zeehaven is per bus goed te bereiken. De stad is door de zee gevormd en het water stroomt als het ware door de aderen van de kronkelende, smalle straatjes. Omdat er altijd een natuurlijke haven geweest is, is die al in gebruik voor handel vanaf de Picten en Vikingen en groeide Stromness in de 17 en 18e eeuw uit tot de grootste stad van Orkney. Er is nu ook een kunstmuseum en de bijzondere Login’s Well, die nu achter glas staat. Vers water was natuurlijk essentieel voor de bemanning van de schepen en vele vele schepen waaronder  Discovery en Resolution van Captain Cook, maar ook Erebus en Terror, die vergingen, legden hier aan voor ze de grote reis over de oceaan maakten.

En last but not least: Yesnaby, de rotsen aan de west kust, Skara Brae, een dorpje dat eeuwenlangs onder het zand lag en niet lang geleden opgegraven werd, de Ring of Brodgar en de Standing Stones of Stenness  en Maeshowe, een van de mooiste graftombes van Europa, die ong. 5000 jaar geleden gebouwd werd.

Na 4 nachten vertrekt u weer met de nachtboot naar Aberdeen

Ook nu hebt u lekker weer een hut, een diner en ontbijt en ’s morgens na het ontbijt stapt u van boord en neemt de trein naar Edinburgh. We zijn er met dit voorbeeld van uit gegaan, dat u nog 2 nachten bij wilt komen van dit natuurgeweld in de heerlijke stad Edinburgh. U verblijft in een iets groter Guest House aan de rand van het centrum of in een hele luxe, aparte kleine B&B vlak bij Edinburgh Castle.

Genieten in Edinburgh: het Athene van het noorden

Misschien krijgt u hier wel keuzestress, want er is zo veel te zien en te doen, maar even diep ademhalen en kiezen wat u het meeste aanspreekt. Door de oude stad lopen over de Royal Mile, naar Edinburgh Castle, 1 van de vele prachtige musea, naar de Botanische Tuin, Arthur’s Seat, de vulkanische rots beklimmen, winkelen, een rit met de hop on hop off bus?

Op de laatste dag pakt u weer de trein terug naar Newcastle en vaart aan het eind van de middag terug richting Nederland