Themareis: Tuinen en kastelen in The Borders of Scotland

Themareis: tuinen, kastelen en landhuizen in The Borders

Laat u betoveren door de tuinen, kastelen en landhuizen in The Borders!

Omringd door uitgestrekte valleien, groene bossen, kabbelende beekjes en woeste rivieren vindt u er tuinen in alle soorten en maten, waar u op uw gemak heerlijk kunt rondlopen: ommuurde tuinen, watertuinen, een botanische tuin, boomgaarden, kruidentuinen, een tuin met droogbloemen, cottage gardens en rozentuinen om er een aantal te noemen.  U zult ogen te kort komen en gelukkig heeft nu bijna iedereen een digitale camera, want anders zouden de filmrolletjes niet aan te slepen zijn!

Klik op de kaart om het gebied te zien.

Verschillende mogelijkheden wat accommodatie adressen betreft

Wilt u korte afstanden afleggen en helemaal tot rust komen, dan is een verblijf in de vakantiewoning bij Melrose, de vakantiewoningen bij de boerderij of The Horseshoe Inn in Eddleston echte aanraders. Ze zijn allemaal kleinschalig en u zult er ’s avonds graag terugkomen. 

Klik op accommodatie Borders om de beschrijving van de vakantiewoning en The Horseshoe Inn  te zien.

De reis er naartoe

De boot van DFDS seaways vertrekt aan het eind van de middag vanuit IJmuiden en komt de volgende morgen tussen 9.00 en 10.00 aan in Newcastle in Schotland. De afstand naar Melrose is ong. 140 km. wat ongeveer 2 uur duurt. U zou bijv. langs Hadrian’s Wall kunnen rijden en één van de overgebleven forten kunnen bezoeken.

Wat kunt u allemaal doen?

Een dagje in Melrose zelf: de prachtige Melrose Abbey, Harmony Gardens en Priorwood Garden & Dried flower shop. Het is een klein gezellig stadje met winkeltjes en kleine restaurantjes en tearooms.

Een dag naar de kust: het indrukwekkende Alnwick Castle bekend van Harry Potter, maar er is ook een schitterende tuin vlakbij Alnwick Gardens. Wilt u die alle twee bezoeken dan bent u de hele dag onder de pannen. 

Aan de kust ligt ook Holy Lindisfarne met het kasteel en mooie tuin en de abdij. Het eilandje is alleen toegankelijk als het eb is. Zeer de moeite waard. 

Een dag naar Jedburgh met de grote ruïne van Jedburgh Abbey, Jedburgh Castle Jail (gratis)en Mary Queen of Scots Visitor Centre (gratis) en terug via het stadje Hawick met The Borders Textile Towerhouse (gratis) en het mooie openbare park Wilton Lodge Park (gratis). 

Een dagje naar het westen om het dorpje Peebles met de Kailzie Gardens en iets verder de Botanische tuin in Dawyck, een filiaal van de grote Botanic Gardens in Edinburgh te bekijken en er vlakbij is het prachtige en indrukwekkende Tracquair House met grote tuinen . 

Nog meer landhuizen en tuinen? Vlakbij de kust liggen Paxton House en Manderston House en dichterbij Melrose liggen Mellerstain en Floors Castle. 

Edinburgh ligt op ruim 1 uur rijafstand, dus u zou daar ook nog een dagje naartoe kunnen gaan. Naar Edinburgh Castle , Gladstone Land, de eerste flat waar werklieden hun ateliers hadden, de Botanische tuin en The Georgian House, voor het leven Upstairs en Downstairs of de vele andere bezienswaardigheden.

De TravellingWELL.nl Reisgids

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor deze themareis samen.

Hij bevat:

  • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
  • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
  • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
  • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
  • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
  • de TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een  map samen met uw reispapieren en een kaart van Schotland naar het door u opgegeven adres gestuurd
  • U kunt er ook voor kiezen om de TravellingWELL.nl Reisgids  alleen als  PDF te ontvangen, zodat u de map niet mee hoeft te sjouwen. U krijgt  dan alleen de kaart van Schotland en de papieren per post toegestuurd

Like en/of volg ons op Facebook of ons blog om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, verhalen en nieuwe reizen. Wij stellen het zeer op prijs als u de berichten, verhalen deelt met uw vrienden, familieleden of collega’s.