Themareis: Ontdek het Schotland van Outlander

Themareis: Ontdek het Schotland van Outlander

Nu de serie Outlander ook zo’n succes bij vele Nederlandse kijkers is geworden, leek het ons wel een goed idee om een reis samen te stellen met bezoeken aan de meest aansprekende plekken. Er is op ontzettend veel plaatsen gefilmd en alle plekken bezoeken wordt een beetje te veel voor de meesten onder u, dus een selectie. En u hebt het misschien al op een andere plek op onze website gelezen, maar ik herhaal het toch nog even: we maken alle reizen op maat.

Wilt u een iets andere reis, korter of langer, andere plekken er in en genoemde plekken er uit, geen probleem. Vertel ons uw wensen en wij gaan voor u aan het werk en dan rolt er na flink wat schaven en veranderingen een Outlander reis uit, die precies is zoals u dat graag wilde.

De oversteek van IJmuiden naar Newcastle v.v.

U kunt met uw eigen auto oversteken met de nachtboot (vertrek einde middag)  van IJmuiden naar Newcastle. De volgende morgen rijdt u rond 10.00 van boord.

Accommodatie adressen voor deel 1

We werken in Edinburgh en ruime omgeving met een aantal adressen, die allemaal zeer geschikt zijn om als vaste basis te gebruiken. Het grote voordeel is dat je ’s morgens niet in hoeft te pakken, lekker op pad gaat en ’s avonds weer terugkomt op je ‘eigen’ plekje. De beschrijving van de adressen vindt u op: Edinburgh en Stirling. U vindt hier nog meer adressen waar u zou kunnen verblijven, dus spreekt een ander adres u meer aan, geef het ons door en we gebruiken dat adres.

Een rustig begin met Glencorse Old Kirk en een korte verkenning van Edinburgh, waar o.a. de drukkerij stond

Het mooie kerkje Glencorse Old Kirk staat in de Pentland Hills op de grond van Glencorse House. Romantische waterpartijen in een schitterende tuin en hier worden Claire en Jamie een paar. Het is nog steeds een van de favoriete plekken voor huwelijken. Wilt u er in, dan moet u lang van te voren een afspraak maken. Na dit romantische bezoek, nog een mooie wandeling in Edinburgh:

  • Ga de steegjes in, die vaak op prachtige binnenplaatsjes uitkomen
  • Verken de oude stad met hele kleine alternatieve winkeltjes en zo veel restaurants en pubs
  • Natuurlijk loopt u over de Royal Mile van Edinburgh Castle naar Holyrood Palace
  • Wip ook even binnen in het kleine sobere kerkje onderweg waar Queen Elizabeth ter kerke gaat als ze in Holyrood Palace verblijft
  • En de geweldig goede en geestige gidsen van Mercat Tours verzorgen ook een Outlander Wandeling

Hopetoun House en Estate , Blackness Castle, Linlithgow Palace, Bo’ness & Kinneil Railway en Culross

Hopetoun is een van de landhuizen uit een periode dat er prachtig gebouwd werd in Schotland. In de serie is het het huis van de Duke of Sandringham, is er de extra kamer in het appartement in Parijs en in serie 2 is het het Hawkins Estate. Het landhuis is veel groter dan het in de film was, waar de vleugels ‘weggepoetst’ werden. Op het terrein staat ook Midhope Castle, dat dienst deed als Lallibroch.
Blackness Castle wordt vaak het ‘schip dat nooit voer’  genoemd omdat het in de vorm van een schip gebouwd is. Dit stoere 15e eeuwse kasteel vormde het hoofdkwartier van Black Jack Randall in Fort William en hier vond ook de hartverscheurende scene plaats als Jamie opgesloten wordt. 

Linlithgow Palace was de geboorteplaats van Mary Queen of Scots en stond in de serie als gevangenis waar Jamie gevangen zat. Het is nog steeds een mooi gebouw hoewel het nu een ruïne is.
Bo’ness & Kinneil Railway was het Londense treinstation waar Frank en Claire afscheid namen. Er is een groot museum bij en u kunt nog steeds een ritje maken in een stoom- of dieseltrein.
Het dorpje Culross is een prachtig voorbeeld hoe een dorp er in de 17e en 18e eeuw uitgezien moet hebben. In de serie is het Cranesmuir waar Geillis woont en in het kasteel (Castle Leoch) heeft Claire haar kruidentuin. De Jacobieten hadden hier hun kamp en de ziekenhuis opnames vonden hier ook plaats.

Aberdour Castle, Dysart Harbour, Balgonie Castle, Anstruther en Falkland

The Old Kitchen en The Long Gallery van het 12e eeuwse Aberdour Castle werden gebruikt voor het klooster waar Jamie naar toe gebracht werd om te herstellen van zijn gevangenschap. Het kasteel, nu een ruïne, was eens een luxe Renaissance landhuis. 
Het mooie haventje van Dysart deed dienst als de haven van Le Havre in 1740 waar Jamie en Claire vertrekken op hun vlucht naar Frankrijk. In Dysart stond ook St. Germain’s Warehouse.
Balgonie Castle, een sfeervol middeleeuws kasteel, was de plek waar de MacRannochs woonden en waar Claire verbleef en plannen smeedde om Jamie te bevrijden.
The Reaper Tall Ship lag in de haven van ‘ Le Havre’. Ze is helemaal gerestaureerd en valt nu onder de verantwoording van het Scottish Fisheries Museum in Anstruther. Een heerlijk plaatsje om rond te dwalen of een boottocht te maken. 
Het mooie, kleine stadje Falkland komt heel veel voor in de serie als Inverness in de 40er en 60er jaren, het Market Cross is de plaats waar Jamie’s geest verschijnt. Faire Earth Giftshop is Farrel’s Hardware & Furniture Shop en Campbell’s Coffee House 7 Eatery is Campbell’s Coffee shop.

Op de accommodatiepagina van de Highlands staan alle mogelijkheden.

Kinloch Rannoch, het Highland Folk Museum, Culloden Battlefield, Glenfinnan en Glencoe

Kinloch Rannoch is de plek waar Claire en Jamie doorheen reizen op hun tweede huwelijksreis na de 2e Wereldoorlog.   En daar is ook de plek waar Claire en anderen door de stenen heen gaan en in de andere wereld komen.
Highland Folk museum: Hier werd bijv. de huur geïnd door Dougal. U krijgt hier een heel goed beeld hoe de bevolking leefde in die tijd.
Culloden Battlefield: de beslissende slag in 1746 tussen de Engelsen en de Highlanders o.l.v. Bonnie Prince Charlie. Een smadelijke nederlaag, waar Bonnie Prince Charlie zonder kleerscheuren vanaf kwam, maar de Highlanders die hem geholpen hadden niet. Zij werden meedogenloos mishandeld, gedood en verdreven. Er is een modern bezoekerscentrum van de National Trust for Scotland met interactieve tentoonstellingen, u raakt verzeild midden in een gevecht en u kunt over het Battlefield lopen.
Glenfinnan Monument: een gedenknaald met een Highlander er boven op als gedenkteken aan de dag dat Bonnie Prince Charlie hier landde en zijn vlag plantte, waarmee de Jacobite Rising een feit was.
Glencoe: waarmee de film opent en een schitterende locatie, die je gewoon bezocht moet hebben als je in de Highlands bent. In het bezoekerscentrum van de National Trust for Scotland is een fraaie tentoonstelling over de omgeving en over de strijd die zich hier heeft afgespeeld.

Het laatste deel speelt zich weer in centraal Schotland af en mooie locaties om te verblijven vindt u bij de accommodatie op Loch Lomond, Argyll en Stirling,

Doune Castle, Deanston Distillery en Glasgow

Doune Castle: deed dienst als Castle Leoch, het kasteel van de MacKenzie clan en na de 2e Wereldoorlog bezoeken Frank en Claire het kasteel tijdens een dagtocht.
Deanston Distillery: het wijn warenhuis van Jamie’s neef in de haven van Le Havre. De rondleiding in deze distilleerderij is heel boeiend.
Glasgow: op het historische  St. George Square doet Frank zijn huwelijksaanzoek. U zult de exacte plek niet herkennen, maar wel de sfeer en de prachtige panden rondom het plein. Glasgow Cathedral deed dienst als het L’Hopital des Anges in Parijs waar Claire als vrijwilliger werkt. Met een stadswandeling, die u bij uw papieren krijgt, komt u langs deze en nog veel meer prachtige plekken. En even ontspannen in een park? Het Pollock Country Park net buiten Glasgow werd gebruikt voor het landgoed rond Castle Leoch en voor het gebied tussen Le Havre en Parijs.