Themareis: Macbeth de man, de mythe, de legende

Themareis Macbeth, de man, de mythe en de legende

Hebt u het toneelstuk van William Shakespeare vroeger of onlangs met rode oortjes gelezen of op toneel gezien en wilt u wel eens weten waar deze tragische fictieve en echte koning leefde en waar al deze voornamelijk bloedige gebeurtenissen plaatsvonden, dan is deze themareis: Macbeth de man,de mythe en de legende u op het lijf geschreven. Het speelt zich allemaal af  in het prachtige Perthshire en Moray, tussen pakweg Inverness, de hoofdstad van de Highlands en Aberdeenshire in het oosten.

Voor Kurzel’s film met Michael Fassbender en Marion Cotillard zijn grote delen gefilmd op het prachtige Isle of Skye, maar ook in Bamburgh Castle in Engeland, dat vrij dicht bij Newcastle ligt. Na aankomst in Newcastle kunt u dus meteen al in de sfeer van deze tragische figuur komen! 

Klik op de kaart om de plekken in Schotland uit de geschiedenis, van Shakespeare en de film te zien. Wij hebben 3 verschillende Macbeth reizen samengesteld, maar u kunt natuurlijk ook een combinatie maken van onderdelen van iedere reis.

Wie was Shakespeare’s Macbeth en wie was de echte Macbeth?

Shakespeare’s Macbeth is een dappere edelman, die door de tomeloze eerzucht van zijn vrouw Lady Macbeth aangezet wordt tot dood en verderf, list en bedrog en een bloedig koningschap. Uiteindelijk kunnen zowel Macbeth als zijn vrouw Lady Macbeth het leven niet meer aan. Zij wordt krankzinnig en pleegt zelfmoord en hij stort zich ten einde raad op MacDuff, die samen met het leger van Earl Siward oprukt naar zijn kasteel. Hij wordt in een 1 op 1 gevecht gedood door MacDuff. Dit alles speelt zich af in 10 dagen.

De heftige emoties, veel bloed, slagvelden, kastelen en niet te vergeten de 3 heksen, die zijn toekomst voorspelden, hebben er voor gezorgd dat de tragische koning Macbeth uit  Shakespeare’s The Scottish Play, zoals het in zijn Schotland genoemd wordt wereldberoemd is geworden. De echte Macbeth was een koning in de 11e eeuw en zoon van de machtige Great Steward: Mormaer of Mory en van de dochter van koning Kenneth II. Hij had zo een legitieme claim op de troon en werd koning toen hij koning Duncan op het slagveld had verslagen. Hij regeerde 17 jaar. Macbeth werd op zijn beurt verslagen door Earl Siward van Northumbria met hulp van Malcolm, zoon van Duncan, maar hij regeerde nog 3 jaar voor hij stierf door het zwaard van Malcolm in Lumphanan. 

Zijn vrouw Lady Macbeth was de kleindochter van Malcolm II en zij had al een zoon Lulach uit een ander huwelijk toen zij met Macbeth trouwde. Hun huwelijk duurde 24 jaar. Haar zoon Lulach regeerde korte tijd na de dood van Macbeth.

Aanbieding: Macbeth met verblijf in Blair Atholl

U verblijft vanaf zondagavond 5 nachten in een gezellig familiehotel in het dorpje Blair Atholl en kunt vanuit deze plek een flink aantal ‘Macbeth plekken’  bezoeken.

 • Scone Palace en Scone Moot Hill waar 42 Schotse koningen gekroond werden, waaronder Macbeth, op de Stone of Destiny (nr. 14)
 • Dunkeld Cathedral, waar koning Duncan’s vader leken abt was in het klooster en de relikwieën bewaakte van St Columba uit Iona (nr 8)
 • Dunsinane Hill waar de legers van Malcolm/Earl Siward en Macbeth elkaar bestreden: Battle of the Seven Sleepers. Bij Shakespeare leidde dit tot de beroemde quote: “Macbeth shall never vanquished be, until Great Birnam Wood to high Dunsinane Hill shall come against him” (nr.18)
 • Birnam’s Oak uit Shakespeare, die er nog steeds staat. Hier hulden Malcolm’s soldaten zich in takken en bladeren om zich te camoufleren en vielen Macbeth aan. (nr. 17) 
 • Glamis Castle, dat helemaal niets met Macbeth te maken heeft, maar waar Shakespeare de heksen hun voorspelling liet doen: “All Hail Macbeth! Hail to thee, Thane of Glamis”  (nr. 9)
 • Cairn of Mounth bij Lumphanan. Macbeth trok hier ten strijde tegen Duncan. (nr. 16)
 • Macbeth’s Stone: net iets ten zuiden van het hillfort ligt een grote kei, waarvan men zegt dat dat de exacte plek is waar Macbeth in 1057 door Malcolm’s zwaard gedood werd. (nr. 19)

Macbeth vanuit Auchbreck en/of Inverness

U verblijft 3 nachten in een 4* B&B in het rustige deel van Inverness en 4 nachten in een 4*  B&B in het gehuchtje Auchbreck aan de rand van Cairngorms National Park en kunt een flink aantal ‘Macbeth plekken’ bezoeken.

 • De vader van Macbeth woonde hier in het kasteel of eigenlijk een hillfort, dat nu een ruïne is van waar prachtig uitzicht op de stad en omgeving (nr. 3)
 • Dingwall waarvan men denkt dat Macbeth in 1005 geboren werd (nr.2)
 • Cromarty aan de andere kant van de Cromarty Firth waar Macbeth naar toe vluchtte nadat zijn vader was vermoord. Dit gebied werd bestuurd door zijn neef Thorfinn uit Orkney (nr. 4)
 • Een van Schotlands oudste steden Forres, waar in Shakespeare Duncan’s kasteel stond. Macbeth ontmoette op Cluny Hill net buiten Forres de 3 heksen.
 • Brodie Castle speelt geen rol in Macbeth, maar er niet ver vandaan hoorde hij in Shakespeare van de 3 heksen dat hij koning zou worden (nr 6)
 • Cawdor Castle heeft niets met Macbeth te maken, maar Shakespeare maakt hem Thane of Cawdor en Duncan wordt hier vermoord. (nr 7)
 • Birnie Kirk is de plek waarvan men vermoedt dat Macbeth met Gruoch trouwde. De Keltische klok, die er nu nog steeds hangt, luidde toen zij trouwden. (nr 11)
 • Sueno’s Stone, een pilaar met pictische tekens was de plek waar Macbeth zijn leger verzamelde om de strijd aan te gaan met Duncan. (12)
 • Elgin Cathedral, een prachtige ruïne,  stond er nog niet maar men zegt dat Duncan hier naartoe gebracht werd toen hij dodelijk gewond was. (nr. 13)

Macbeth en de filmlocaties op Isle of Skye en Bamburgh Castle

Tijdens deze reis Filmlocaties Macbeth verblijft u 7 nachten in een eenvoudige 4 pers. vakantiewoning  bij Carbost met uitzicht op zee (vanaf zaterdag) of een 4 pers. vakantiewoning bij een boerderij op een hele afgelegen plek in de omgeving van Dunvegan of een vakantiewoning voor 2 personen bij Staffin (vanaf zaterdag) met uitzicht op zee. Wilt u liever verblijven in een B&B dan is er ook keuze uit verschillende adressen. Op de heen en terug weg verblijft u 2 nachten in Blair Atholl en 2 nachten in het Loch Lomond gebied, een mooie combinatie.

In de prachtige Quiraing bergketen keert Macbeth na de veldslag terug en ontvangt de titel Thane of Cawdor van de 3 heksen. (nr. 21) en Macbeth  trekt met zijn leger ten strijde bij The Old Man of Storr (nr 23)

De TravellingWELL.nl Reisgids

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor deze themareis samen. Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
 • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
 • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
 • een goede kaart van het gebied
 • plattegronden als u grotere steden bezoekt
 • extra informatie over die zaken waar u speciaal in geïnteresseerd bent
 • De TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een stevige map samen met uw reispapieren naar het door u opgegeven adres gestuurd