Whiskyreis Speyside: het Mekka voor de whisky proever!

Whiskyreis Speyside: het Mekka voor de whisky proever

 • De Whiskyreis Speyside is de grote favoriet van alle whisky reizen naar Schotland bij onze klanten en dat is ook niet zo verwonderlijk. Er zijn ontzettend veel distilleerderijen en Speyside ligt ook nog eens niet zo ver weg. 
 • Tijdens deze reis kunt u o.a. de volgende bekende/beroemde distilleerderijen en 1 kuiperij bezoeken:  
 • Benromach, The Macallan, Glenlivet, Cardhu, Glen Fiddich, Glen Moray, Speyside Cooperage

Overtocht van IJmuiden naar Newcastle in 2 pers. binnen hut en uw eigen auto gaat mee en 4 nachten verblijf in 3* of 4* accommodatie.
Klik op de kaart om de distilleerderijen en kuiperij te zien.

De reis er naar toe en onderweg de eerste distilleerderij

U komt ’s morgens met de veerboot in Newcastle aan, dus u heeft eigenlijk nog de hele dag om naar uw accommodatie te rijden en zelfs ook nog uw eerste distilleerderij te bezoeken. Het is een mooie rit door het prachtige landschap, dat van vrij vlak steeds een beetje bergachtiger wordt hoe dichter u bij Speyside komt.

De accommodatie adressen, die we gebruiken voor deze reis liggen in . Auchbreck en Grantown on Spey en Dufftown en vanuit deze adressen kunt u alle distilleerderijen bezoeken, zonder dat u heel veel kilometers moet maken. Klik op de kaart om de locaties te zien.
De eerste distilleerderij is meteen een hele beroemde: Glenlivet Distillery. In het prachtig gelegen bezoekerscentrum duikt u in de geschiedenis van de whisky smokkelaar, de raadselachtige wereld van het distilleren en proeft u de single malt waar het allemaal om draait.

 • Er zijn meerdere tours van 45 min. tot ong. 3 uur
 • Er is een winkel, cafetaria, tentoonstelling
 • U kunt uw eigen fles vullen met Glenlivet Whisky
 • Glenlivet is open van eind maart – eind oktober

Cardhu distillery en Macallan distillery

Cardhu Distillery 

In 1811 sloten John en Helen Cumming een contract dat ze Cardow Farm in Knockando 19 jaar konden huren.De boerderij lag heel afgelegen en ze stookten dan ook zonder een vergunning, waardoor John in 1816 dan ook 3 x veroordeeld werd.
In 1824 werd het een officiële distilleerderij met vergunning.
Zijn zoon nam het bedrijf over en richtte zich voornamelijk op de kwaliteit van de whisky, die geproduceerd werd in tegenstelling tot de meeste concurrenten, die zich op kwantiteit richtten. Zijn vrouw liet na zijn dood een nieuwe Cardow Distillery bouwen dicht bij de boerderij.
De productie van deze nieuwe distilleerderij verdriedubbelde de productie van de zo gewaardeerde Cradhu single malt. In 1893 verkocht zij het bedrijf aan John Walker & Sons.
Er zijn meerdere rondleidingen en proeverijen. Cardhu is het hele jaar open. 

Speyside Cooperage en Glenfiddich distillery

Speyside Cooperage is de enige nog werkende kuiperij in Groot-Brittannië en u kunt tijdens uw bezoek zien hoe de aloude kunst van het maken van een vat in elkaar zit. Open het hele jaar van ma t/m vrij van 9.00 – 16.00. 

Glenfiddich Distillery  is een van  de weinig onafhankelijke distilleerderijen in Schotland en de enige die slechts 1 waterbron gebruikt tijdens het hele proces en wel de Robbie Dhu bron, met de geur van turf. De koperen ketels zijn hoog, waardoor weer een andere smaak whisky ontstaat dan bijv. uit een kleine, dikke ketel. Hij is het hele jaar 7 dagen per week geopend van 9.30 – 16.00. Er is een restaurant, bar en whisky winkel. Er zijn rondleidingen en proeverijen van 1.30 tot 4 uur

Benromach Distillery

Benromach is een hele kleine distilleerderij waar u de 3 personeelsleden aan het werk ziet, wat uitzonderlijk is omdat alle grote distilleerderijen helemaal gecomputeriseerd zijn en je geen mens ziet. De gids leidt u door het hele proces tot in de vulruimte, de opslag en het bezoekerscentrum. En natuurlijk wordt ook hier geproefd. Openingstijden: het hele jaar. Ook hier zijn verschillende rondleidingen en de meest uitgebreide is die met de eigenaar zelf. U kunt ook alleen een flesje vullen met de single malt.

Glen Moray Distillery

Glen Moray  staat al sinds 1897 op de oever van River Lossie net  buiten Elgin. In haar lange geschiedenis zijn er slechts 5 managers geweest en zij gaven de kennis, de mythes en de geheimen door aan de volgende generaties om er zeker van te zijn dat iedere druppel whisky altijd het zelfde smaakt. De gidsen tijdens de rondleidingen weten precies hoe alles in zijn werk gaat tot in de kleinste details en het voelt alsof ze het proces eindeloos zelf uitgevoerd hebben. Hij is het hele jaar open.  

Het Speyside Whisky Festival

Wilt u het Spring Speyside Whisky Festival  meemaken, dat altijd begin mei plaats vindt, neem dan heel lang van te voren contact met ons op, want de accommodatie adressen tot ver van de plek waar het plaatsvindt zitten al heel snel vol.
Het Autumn Speyside Whisky Festival vindt altijd plaats in de laatste week van september. Ook daarvoor geldt, reageer snel anders vist u achter het net.

De TravellingWELL.nl Reisgids

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor deze whiskyreis samen.

Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes van de distilleerderijen voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle distilleerderijen met openingstijden, mogelijke rondleidingen en toegangsprijzen
 • de TravellingWELL.nl Reisgids wordt als  PDF naar uw mailadres gestuurd, zodat u de map niet mee hoeft te sjouwen. U krijgt  dan alleen de kaart van Schotland en de papieren per post toegestuurd