Whiskyreis noordwest Schotland: Slainte!

Whiskyreis naar noordwest Schotland: Slainte!

Het gebied ten noorden van Inverness is zonder whisky distilleerderijen al prachtig met kastelen, de kust met zeehonden en dolfijnen, bergen, rivieren, watervallen, bezoekerscentra en overblijfselen van de Picten en hoe noordelijker u komt hoe stiller en uitgestrekter het wordt. 

U vaart met DFDS van IJmuiden naar Newcastle v.v. in een 2pers. binnen hut met stapelbed en uw auto/motor gaat mee.

De eerste dag maakt u een vrij lange rit naar Inverness en verblijft daar 2 dagen, zodat u 1 of 2 distilleerderijen kunt bezoeken in de omgeving van Inverness.

Als 2e accommodatie adres zoeken we een B&B in Dornoch of omgeving. Vanuit die plaats bent u heel snel bij de 2 distilleerderijen in de buurt . U kunt hier meerdere nachten blijven en vanuit hier naar Wick rijden om de distilleerderijen te bezoeken, maar we werken ook met een hele goede B&B ten zuiden van Thurso, veel noordelijker, waar u ook bijv. 2 nachten zou kunnen verblijven, dus keuze genoeg. Wilt u liever min. 3 nachten in een vakantiewoning aan zee, op een klein halfuurtje van John O’Groats dan kan dat ook.

Op de terugweg verblijft u nog 2 nachten in een hele fijne B&B bij Auchbreck en kunt vanuit de B&B naar Glenlivet Distillery lopen of per auto of taxi naar 1 van de vele vele andere distilleerderijen van Speyside

Deze reis sluit ook heel mooi aan bij de  Themareis: naar het land van uw voorouders  en de North Coast 500 reis waarin u helemaal rond trekt en het hele gebied verkent. Klik op de kaart om te zien hoe de route er uit zou kunnen zien.

Glen Ord distillery op Black Isle

Bij Glen Ord zeggen ze zelf: een bezoek aan onze distilleerderij is een lust voor het oog en voor uw smaakpapillen, dus dat belooft wat! Tijdens de rondleiding ziet u de mensen aan het werk om een magische malt whisky te produceren, die zoet, moutig en droog is.
Er zijn verschillende rondleidingen mogelijk: 

Glenmorangie Distillery bij Tain

Dalmore Distillery in Alnes

Nadat Colin of Kintail het leven had gered van Koning Alexander III, kreeg hij als dank het land waar het kasteel Eilean Donan op staat maar nog belangrijker het recht om het Koninklijke Hert met het 12 puntige gewei in zijn wapen te gebruiken: het logo voor Dalmore Distillery was geboren! Na 28 jaar verkocht hij de distilleerderij aan de Mackenzie broers, die er een groot succes van maakten omdat ze niet over gebaande paden gingen. Neem de locatie. Velen gingen naar Speyside omdat daar al wegen waren, de Mackenzies niet, zij zochten net zo lang tot ze de ideale plek vonden waar ze volop gebruik konden maken van de natuurlijke omstandigheden. Ze vonden het in een geïsoleerd gebied op de oever van de Cromarty Firth, blootgesteld aan de wind uit de Noordzee. Vrijwel alle distilleerderijen gebruiken uniforme ketels, maar hier gebruiken ze verschillende ketels om de whisky meer karakter te geven. Het distilleren is daardoor moeilijker, maar de whisky exceptioneel (zeggen ze). Een rondleiding moet u van te voren boeken.  Hij duurt een uur

Balblair Distillery in Tain

Op deze plek rollen sinds 1790 de vaten over het terrein en wordt er Highland Single Malt Scots whisky geproduceerd. Het bijzondere aan deze distilleerderij is dat niet genoemd wordt hoe oud de whisky is, maar dat het jaar vermeld wordt waarin het vat gedestilleerd is. Ieder jaar gaat de manager naar de vaten, proeft en besluit op dat moment welke whisky op de top van het rijpingsproces is en vrijgegeven kan worden. Het zijn dus allemaal Vintage Whisky’s.
Er zijn 2 verschillende rondleidingen.

Clynelish Distillery in Brora

Old Pulteney Distillery in Wick

Wolfburn Distillery bij Thurso

Glenlivet Distillery

In het prachtig gelegen bezoekerscentrum duikt u in de geschiedenis van de whisky smokkelaar, de raadselachtige wereld van het distilleren en proeft u de single malt waar het allemaal om draait.

  • Er zijn meerdere tours van 45 min. tot ong. 3 uur
  • Er is een winkel, cafetaria, tentoonstelling
  • U kunt uw eigen fles vullen met Glenlivet Whisky
  • Glenlivet is open van eind maart – eind oktober