Whiskyreis: whisky, whisky en nog eens whisky

Whisky whisky en nog eens whisky

Whisky, whisky en nog eens whisky : een heerlijke whiskyreis voor whiskyaholics omdat het u de mogelijkheid biedt om allerlei grote maar ook kleine whisky distilleerderijen te bezoeken in 5 dagen.

  • Tullibardine Distillery, Dewar’s World of whisky, Blair Atholl Distillery, Edradour Distillery, Ben Nevis Distillery, Glengoyne Distillery en Deanston Distillery

Overtocht van IJmuiden naar Newcastle in 2 pers. binnen hut en stapelbed en uw eigen auto gaat mee en 6 nachten verblijf in 3* of 4* accommodatie.
Klik op de kaart om te zien waar de distilleerderijen allemaal liggen.

Mooie tocht naar Tullibardine distillery en Dewar’s World of Whisky

U rijdt ’s morgens om ong. 10.00 van boord en hebt dan nog een hele dag om via een mooie route uw eerste 2 distilleerderijen te bezoeken onderweg naar uw accommodatie in Blair Atholl of bij Pitlochry. Het zijn alletwee mooie 4* B&B’s waar u een ruime kamer met badkamer en toilet en een heerlijk ontbijt hebt.

Tullibardine Distillery was al in de 15e eeuw een bierbrouwerij en is pas in de 20e eeuw een kleine whisky distilleerderij geworden. De naam betekent in het Gaelic: uitkijk heuvel. Er wordt nog op de traditionele manier gewerkt, zonder computer technologie en u krijgt dan ook een goed beeld van het distilleer proces. De tours worden door enthousiaste gidsen gedaan verspreid over de hele dag. Dit is de enige distilleerderij waar u niet hoeft te boeken. Alleen als u een speciale rondleiding zou willen, dan moet u van te voren contact opnemen.

Dewar’s World of Whisky in Aberfeldy. De eerste single malts werden al in 1898 geproduceerd en later volgden de blended whiskies die zo vaak bekroond zijn.
Er zijn gewone rondleidingen, een Cask Tour, een Connoisseur Tour, proeven uit het vat, u kunt uw eigen fles vullen en er is een cafetaria met lekkere hapjes en gratis wifi. Er zijn foldertjes in allerlei talen. Dewar’s is het hele jaar geopend.
Aan het eind van de dag naar het echte Schotse hotel of een 4* B&B in het lieflijke dorpje Blair Atholl of een Guest House in Pitlochry, waar u 2 nachten verblijft.

Edradour en Blair Atholl Distillery en mooi ritje naar uitzichtpunt

Edradour Whisky Distillery bij Pitlochry. Dit is de kleinste en meest schilderachtige distilleerderij in een prachtig stuk van Schotland.
Er is een rondleiding en aan het eind natuurlijk een slokje whisky. In de bar zijn meer dan 50 verschillende whiskys. Edradour is vanaf half april tot half oktober geopend.

Blair Athol Single Malt Scotch Whisky Distillery in Pitlochry. Het is één van de oudste nog werkende distilleerderijen in Schotland. Gesticht in 1798 als Aldour, genoemd naar de rivier de otter. Hij werd gesloten in een periode toen de belastingen te hoog werden en in 1826 weer  geopend. Er wordt nu 38.000 liter whisky per week gemaakt. Bell’s Blend is de populairste whisky op dit moment. Blair Atholl is het hele jaar geopend.
Er is een rondleiding met een glaasje whisky. 
Is er nog tijd dan kunt u een prachtig ritje maken over een kronkelig weggetje naar een schitterend uitzichtpunt: Queen’s View.

Prachtige tocht naar Fort William

U verlaat uw accommodatie adres en maakt een prachtige rit door een vrij stil dal. Lekker even wandelen of een heel klein verscholen kerkje/kerkhof, het monument bij Spean Bridge bekijken en dan naar Banavie.

U overnacht 2 nachten in een prachtige 4* B&B in het dorpje Banavie met ontzettend aardige eigenaars, die zelf ook erg van whisky houden of in Fort William zelf in de mooie B&B van een Nederlands stel, die het levenswater ook niet schuwen!

Ben Nevis Distillery in Fort William

Ben Nevis Distillery  is een van de oudste distilleerderijen in Schotland en is al in 1825 geopend. Hij ligt aan de voet van de hoogste berg Ben Nevis. In een oude opslagruimte uit 1862 en de voormalige bottelarij bevindt zich het bezoekerscentrum, waar u de reus Hector McDram zult ontmoeten. Hij ontrafelt de Legend of the Dew of Ben Nevis in een bijzonder audio/visuele voorstelling.
Na deze ervaring gaat u met de gids mee door de productie ruimtes en u sluit af met een slokje.
Er is ook een restaurant waar u lekker kunt lunchen. 

U zou ook iets heel anders kunnen doen dan whisky. 

  • Een treinrit met de beroemde Jacobite Steam Train, die beroemd is geworden door Harry Potter en door een schitterend gebied naar Mallaig aan zee gaat en 1.5 uur later weer terug. (half mei tot eind oktober)
  • Met de gondel omhoog voor fantastisch uitzicht boven op de berg en op de heen-of terugweg naar de ‘berghut’ Ben Nevis Inn voor de lunch of gewoon een drankje en misschien een wandelingetje?
  • Naar Loch Ness om Nessie te zoeken

Glengoyne Distillery

Vandaag maakt u een indrukwekkende rit door het Glencoe dal omringd door hoge bergen en brengt een bezoek aan een distilleerderij, die niet de minste is.
Glengoyne distillery is een mooie distilleerderij van de buitenkant met de witte muren en het pagode dak in een dal van een vulkanische heuvel. Generaties lang wordt hier de kunst van het distilleren al overgedragen aan de volgende generatie. Ze geven allerlei rondleidingen van de standaard tour, een chocolate/whisky tour tot een masterclass van een hele dag waarin u uw eigen whisky samenstelt en in een flesje van 20cl. meekrijgt. Ze zijn ontzettend trots op hun distilleerderij en zeggen zelf: “there can be no better place on earth to sit and take a glass of malt whisky”.  

U overnacht de laatste 2 nachten in een klein hotel in Dunblane tegenover de prachtige kathedraal. U kunt in dit hotel ook lekker eten, dus hoeft ’s avonds niet meer op pad.

Deanston Distillery

De laatste distillery is Deanston Distillery, waar wij zelf heel enthousiast over zijn. Deze distilleerderij aan de rivier de Teith staat hier al sinds 1785, alleen was het toen een katoenfabriek. Rond de fabriek kwamen de arbeidershuisjes, de winkels en ontstond de gemeenschap van het dorpje. De fabriek sloot in 1965 en toen vatte men het idee op om er een distilleerderij te vestigen. Er is een flink aantal rondleidingen en proeverijen.

Aan al het goede komt een eind, dus ook aan deze prachtige whiskyreis. U rijdt op uw laatste dag op uw gemak via een andere route terug naar Newcastle.