Rondreis: Highlands en Islands van Schotland

Rondreis Highlands & Islands van Schotland

Tijdens deze rondreis Highlands & Islands van Schotland verblijft u de eerste helft in Inverness, de hoofdstad van de Highlands en  in het schilderachtige Ullapool. De prachtige kust met hier en daar een ruïne van een kasteel, de vissersplaatsjes, veel sportieve mogelijkheden en de fabuleuze uitzichten maken dit gebied  zeer de moeite waard.  Dit is echter nog niet alles. Ten noorden van Ullapool ligt een uniek Geopark! In de bezoekerscentra wordt  op een zeer aanschouwelijke manier het ontstaan van dit gebied  uitgelegd en daarna kunt u alle theorie die u daar gezien en gehoord hebt aan den lijve ondervinden: de prachtige kleuren van het gesteente, de breuklijnen, de zeer verschillende vormen, de lagen die over elkaar heen geschoven zijn.

Het tweede deel van deze rondreis Schotland bestaat uit de eilanden Lewis, Harris en de Uists: weer een hele andere belevenis. Alles staat hier in het teken van de zee. U gaat er per veerboot naartoe en er weer vanaf en op de eilanden is het water altijd zichtbaar aanwezig. Zeevogels, vissen, zeehonden, walvissen, dolfijnen, ze zijn er allemaal. Als de vissersboten met hun vangst terugkomen duikt een aantal altijd op om een graantje mee te pikken en tijdens allerlei boottochtjes kunt u er nog veel meer van dichtbij zien. Verder zijn er prachtige tochtjes per auto te maken, eindeloos veel wandelingen en de eeuwenoude bezienswaardigheden zullen nog heel lang na terugkomst haarfijn op uw netvlies staan.

De dagen in Ullapool

In het levendige dorpje Ullapool is altijd wat te doen. De veerboot van en naar Lewis is er iedere dag, pleziervaartuigen en vissersboten varen uit en lopen weer binnen, er zijn leuke galeries en winkeltjes en aan pubs en restaurants is er ook geen gebrek.

Wat kunt u hier allemaal zien en doen?

 • Bezoeken aan de 2 bezoekerscentra in het Geopark
 • Rondritten  en wandelingen in het Geopark
 • The Bone Caves, drie grotten waar grote vondsten gedaan zijn
 • Bezoeken aan vissersplaatsjes aan de kust, ruïnes, kleine musea
 • Helemaal in het noorden Durness met er vlakbij Balnakeish: een nederzetting van kunstenaars
 • Smoo Cave: 3 grotten aan zee, die te bezoeken zijn. De eerste twee gewoon te voet en gratis, de derde met een bootje
 • Boottochtjes, (zee)vissen
 • Een prachtige tocht naar de subtropische tuin Inverewe gardens, die het hele jaar door prachtig in bloei staat en uitzicht over de Atlantische Oceaan heeft

Lewis en Harris

In de ochtend vaart u over naar Stornoway op Lewis en onderweg naar uw B&B kunt u volop genieten van het weer geheel andere landschap. De zee is overal heel dichtbij, wat het eiland gevoel nog sterker maakt Hier spreken ook heel veel bewoners nog Gaelic naast het Engels met een Schots accent.

U verblijft in een hele ruime, mooie vakantiewoning in het noorden van Lewis.
Tochtjes naar de interessante bezienswaardigheden in Lewis als de Callanish Standing Stones, de traditionele Black Houses, Dun Carloway Broch en de meest noordelijke punt Butt of Lewis met indrukwekkend steile afgronden. Verkenning van het weer totaal verschillende landschap van Harris met het vissersdorpje Tarbert, de zandstranden, galerieën op mooie plekken, waar ze vaak maaltijden en drankjes verzorgen, het bijzondere kerkje in Rodel en een mooie tentoonstelling/winkel in Leverburgh.

The Uists

Berneray, North en South Uist worden ook wel het paradijs voor vogelaars genoemd. De rust en ruimte scheppen een ideale omgeving voor allerlei vogelsoorten, die hier naar toe trekken om er te nestelen en te broeden. Het is veel vlakker dan bijv. Harris en Lewis en bestaat voor een groot deel uit machair, vruchtbare grond waar in het voorjaar en de zomer duizenden bloemen bloeien. Er lopen ook wilde paarden. De afstanden zijn klein, dus u zult alle mooie plekken op de eilanden zeker kunnen verkennen.Voor één van de wandelingen op Noord Uist klik hier. Bent u een golf enthousiast dan is Askernish Golfcourse op Zuid Uist een aanrader. Hij lag er desolaat bij maar is weer helemaal teruggebracht in de oude glorie. Fantastische ligging in de duinen. Uw 4**** B&B is zeer comfortabel.

Voor een korte wandeling naar een zeehonden kolonie op Zuid Uist klik hier.

De derde en laatste overtocht en schitterende tocht naar Fort William, Banavie, Spean Bridge of Onich

Het Island hopping is afgelopen als u na de laatste overtocht in het noorden van Isle of Skye aankomt. U rijdt via de grillig gevormde Quiraings en the Old Man of Storr naar het zuiden, over de grote brug naar het vaste land. Dan over één van de mooiste wegen van Schotland langs de Five Sisters en Loch Ness naar 1 van de B&B’s waar u hartelijk ontvangen zult worden.

Nog een dagje ontspannen en dan rijdt u terug en vaart met de DFDS veerboot naar IJmuiden

Op uw allerlaatste dag zou u nog met de gondel de berg op kunnen, een ritje met de Jacobite Steam Train kunnen maken of een allerlaatste wandeling in de prachtige natuur. De volgende dag rijdt u door de wonderschone Glen Glencoe en door het Lomond/Trossachs National Park terug naar Newcastle. De veerboot vertrekt weer aan het eind van de middag.

De volgende ochtend rijdt u met uw hoofd vol met prachtige herinneringen terug naar uw woonplaats.

De TravellingWELL.nl Reisgids kunt u er als extra optie bij boeken

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor u samen en uw wensen worden er in verwerkt.

Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
 • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
 • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
 • de TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een  map samen met uw reispapieren en een kaart van Schotland naar het door u opgegeven adres gestuurd
 • U kunt er ook voor kiezen om de TravellingWELL.nl Reisgids  alleen als  PDF te ontvangen, zodat u de map niet mee hoeft te sjouwen. U krijgt  dan alleen de kaart van Schotland en de papieren per post toegestuurd

Like en/of volg ons op Facebook of ons blog om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, verhalen en nieuwe reizen. Wij stellen het zeer op prijs als u de berichten, verhalen deelt met uw vrienden, familieleden of collega’s.