Rondreis: Island Hoppen in de Hebriden

Rondreis Island Hoppen in Schotland

Een rondreis Island Hoppen in Schotland: een ‘hemelse’ ervaring voor natuurliefhebbers! Op deze tocht brengt u steeds een paar dagen door op één van de eilanden. Ieder eiland heeft zeer karakteristieke bezienswaardigheden, landschappelijke pracht en charme. Veel natuurgeweld, overal is de zee, prachtige planten, zeehonden, dolfijnen en roofvogels en dat alles overgoten met een sausje van de lange geschiedenis. 

U vaart over naar Newcastle

  • U vaart met de veerboot van DFDS van IJmuiden naar Newcastle en uw eigen auto gaat mee
  • Klik op de kaart om te zien waar u allemaal komt.

Na aankomst in Newcastle meteen een prachtige tocht naar Onich, Fort William of Banavie

Meteen op de eerste dag maakt u al kennis met totaal verschillende delen van Schotland. Het eerste deel gaat door een lieflijk glooiend gebied, dan langs Edinburgh over de nieuwe brug over de Firth of Forth en dan via een steeds woester wordend landschap naar uw accommodatieadres. Dit is een flinke tocht, dus is het misschien lekker om de volgende dag op uw gemakje kennis te maken met de Highlands van Schotland, waar u midden in zit.

Schitterend Mull

U vaart van Oban naar Craignure op Mull. Het landschap is schitterend. Overal zijn inhammen en zeearmen te zien. Schapen lopen hier vrij rond. De wegen zijn smal. Het is het op twee na grootste eiland van de Hebriden. In het midden van het eiland zijn de bergtoppen tot 900 meter hoog. Er zijn hier veel bijzondere vogels te zien zoals de koningsarend. U blijft hier 3 nachten.

Iona en Staffa

U kunt op één van de dagen een boottochtje naar Staffa maken, waar u ong. 1 uur verblijft en op uw gemak Fingal’s Cave, die zo prachtig op muziek is gezet door Mendelssohn met eigen ogen te zien. De volgende dag vaart u over naar Iona (10 minuten, alleen voetveer) op een tijd die u zelf kiest, want het veerbootje vaart zeer regelmatig. De prachtige overblijfselen van het klooster van de Heilige Colomba zijn te bezichtigen.

Mull, vaste land en Skye

U rijdt deels over een ander stuk helemaal langs de kust naar Tobermory. In het kleurige dorpje zijn leuke kleine winkeltjes en terrasjes om even lekker uit te rusten, voor u overvaart naar Kilchoan. Over een smalle, prachtige weg naar Mallaig via een korte omweg  langs  witte zandstranden. Vanuit Mallaig vaart u aan het eind van de middag over naar de zuidpunt van Skye. U verblijft 3 nachten in een B&B  naar keuze.

Rondtochten en/of wandelen op Skye

De noordwest kant van Skye is wonderbaarlijk mooi en tijdens een rondrit kunt u hier volop genieten van de bergen in allerlei verschillende vormen en kleuren, een bezoek brengen aan Dunvegan Castle, een zeehonden kolonie bezoeken of prachtige creaties van handwerkslieden bewonderen. Het centrale deel van Skye ten westen van Portree leent zich heel goed voor een dagwandeling.

Het noorden van Skye en Uist

Na een prachtige tocht langs de kust met The Old Man of Storr, een vreemd gevormde rots, een waterval, fossielen en misschien een  stukje naar het hart van de Quiraing, een gebergte met hele aparte toppen en kammen, komt u aan in Uig, waar u aan het eind van de middag oversteekt naar Lochmaddy op Uist.

Uist: het paradijs voor vogelliefhebbers en wandelaars

Zuid en Noord Uist zijn in een dag te berijden, waarbij u dan ook nog genoeg tijd over hebt om te wandelen, vogels te spotten en ergens neer te strijken voor een lekkere lunch. Vanuit uw B&B waar u 2 nachten verblijft, heeft u prachtig uitzicht op de zee en de omringende eilanden.

Van North Uist naar Harris

Een vrij korte overtocht naar het schitterende Harris. U kunt langs de oost of westkust naar het noorden rijden en verblijft dan 3 nachten in een heerlijk ruime vakantiewoning in Barvas. De rondrit op Lewis langs de Standing Stones van Callanish, het Arnol Blackhouse Museum en de stille noordpunt is zeker een hoogtepunt.

Van Lewis naar Ullapool en via een ruig gebied naar Inverness

’s Ochtends heeft u nog tijd om lekker rond te kijken in Stornoway voor u naar Ullapool, het dorpje met de witte huisjes vaart. Tijdens deze tocht is er veel kans dat u dolfijnen ziet. U maakt een schitterende tocht door een ruig landschap  met stops bij een diepe kloof en een subtropische tuin. U overnacht 2 nachten in Inverness, maar Ullapool is ook een mogelijkheid.

Een dagje Culloden Moor, Fort George, Dalla Dhu distilleerderij

Een heerlijk dagje met prachtige bezienswaardigheden. Eerst het bezoekerscentrum in Culloden, waar de laatste slag tussen de Schotten en de Engels zeer levendig wordt getoond. Het imponerende Fort George is nog steeds in gebruik en in de Dallas Dhu distilleerderij van de National Trust for Scotland leert u alles over whisky.

Fort Augustus met de vele sluisjes, Loch Ness met Urquhart Castle en Stirling

Via de mooie weg langs Loch Ness heeft u alle tijd om Nessie op te sporen. Fort Augustus heeft vele sluisjes achter elkaar en het mooie Urquhart Castle ligt op een punt boven Loch Ness. Het klapstuk van deze dag is de route door het Glencoe dal en de weg door het Loch Lomond National Park. Uw twee laatste nachten brengt u door in Stirling en kunt dan een uitgebreid bezoek brengen aan het machtige Stirling Castle.

Terug naar Newcastle voor de oversteek naar Nederland

Omdat u pas aan het eind van de middag vaart kunt u nog lekker rustig bij het Falkirk Wheel kijken en de enorm grote Kelpies en dan op uw gemak naar Newcastle rijden. U verblijft weer in een 2 pers. binnenhut met bedden boven elkaar en douche en toilet. De volgende ochtend rijdt u de boot af en is deze fascinerende reis afgelopen.

De TravellingWELL.nl Reisgids kunt u er als extra optie bij boeken

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor u samen en uw wensen worden er in verwerkt. Hij bevat:

  • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
  • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
  • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
  • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
  • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
  • de TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een  map samen met uw reispapieren en een kaart van Schotland naar het door u opgegeven adres gestuurd
  • U kunt er ook voor kiezen om de TravellingWELL.nl Reisgids  alleen als  PDF te ontvangen, zodat u de map niet mee hoeft te sjouwen. U krijgt  dan alleen de kaart van Schotland en de papieren per post toegestuurd

Like en/of volg ons op Facebook of ons blog om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, verhalen en nieuwe reizen. Wij stellen het zeer op prijs als u de berichten, verhalen deelt met uw vrienden, familieleden of collega’s.