Rondreis: Het vaste land van Shetland en de eilanden

Rondreis: het vaste land van Shetland en de eilanden

Shetland en de omringende eilanden en eilandjes : weer heel anders dan Schotland omdat de invloed van de Vikingen er nog zo tastbaar is in de namen, de geschiedenis en de overblijfselen. De flora en fauna heeft er vrij spel omdat het hier nog dunner bevolkt is dan in de stilste gebieden in de  Schotse Highlands. Zomers wordt het er nauwelijks donker, dus u krijgt ook nog eens meer waar voor uw geld omdat u veel meer tijd heeft om van het natuurschoon, de overblijfselen uit een lang verleden en de voedzame doch verse maaltijden genieten.  De bewoners zijn heel ontspannen, hoewel ze hardwerkende mensen zijn! Zou dat komen omdat ‘Slow living’  hier echt in de praktijk gebracht wordt?

De reis er naartoe

U vaart met de veerboot van DFDS naar Newcastle en rijdt de volgende dag naar Aberdeen. Een aardig stuk, maar goed te doen. Aan het eind van de middag rijdt u de veerboot op en net als op de vorige dag heeft u weer een hut, kunt u desgewenst dineren en ontbijten en de volgende ochtend komt u aan in Shetland. Aan het eind van uw vakantie doet u dezelfde overtochten, maar dan in omgekeerde volgorde.

Meteen in de sfeer komen met bezoeken aan Jarlshof en Sumburgh Head

 • Een spectaculaire wandeling naar Sumburgh Head met de witte vuurtoren
 • Hier zijn ook heel veel papegaaiduikers
 • In de verweerde platen van zandsteen nestelen duizenden zeevogels
 • Ritje naar Jarlshof dat 3.5000 geleden al werd bewoond. De woningen lijken op die in Skara Brae op Orkney. Ronde stenen hutjes en ook alle gebruiksvoorwerpen, de bedden, de kasten zijn van steen
 • Een tweedcentrum waar men laat zien hoe de authentieke Shetland tweed gemaakt wordt

Een bezoek aan Lerwick tijdens een wandeling langs de Clickiman broch, het fort, een Bod en het Shetland Museum

Lerwick is verreweg de grootste stad van Shetland. De Noormannen noemden het ‘ de baai van de modder’. Het werd wel veel door Nederlandse vissers gebruikt als veilige landingsplaats om hun handel te slijten. De gebouwen aan de haven ( de Bods)  dienden als woonhuis, winkel en opslagruimte in één en ze hadden elk hun eigen aanlegplaats. Er staan veel 18e en 19e eeuwse huizen, er zijn winkels, en aan de rand van de stad zijn nieuwe huizen gebouwd voor de werknemers van de olieplatformen. 
Een broch is een versterkte toren, waar de bevolking zich terugtrok als er gevaar dreigde. Ze konden daar wonen en werken. Oorspronkelijk lag de Clickiman broch op een klein eiland in het Loch of Clickimin, later werd het waterniveau van het loch verlaagd  en werd er een toegangspad aangelegd. Er zijn meerdere ingangen, wat heel ongebruikelijk is voor brochs.

Naar het prachtige eiland Fair Isle

Bent u een echte zeevaarder dan gaat u natuurlijk met het kleine bootje voor ong. 12 mensen mee en bent een paar uur onderweg. Ziet u dat niet zitten dan kunt u ook iedere dag met een klein vliegtuigje mee en bent er in zo’n 20 minuten. We boeken een kamer met volledig pension in het vogel observatorium en een van de personeelsleden haalt u van het vliegveld en zet u er ook weer af als u teruggaat. Zij organiseren heel veel activiteiten als wandelingen, excursies, activiteiten als vogels ringen en u kunt zich daar gratis voor inschrijven. Wilt u liever alleen op pad dan kan dat natuurlijk ook. Dit kan pas weer in 2023 want het observatorium is tot de grond toe afgebrand. Ze verwachten in oktober 2022 klaar te zijn met het nieuwe gebouw.

Scalloway met het kasteel, de Shetland Bus en een prachtige wandeling in de omgeving

Toen de Vikingen uit Shetland verdwenen waren kwam er een zeer bloeddorstige tak van de Schotse adel aan het bewind. In de tentoonstelling in het kasteel (de sleutel kunt u halen bij Scalloway Museum) kunt u zien hoe hij dwangarbeiders liet werken aan het kasteel. Hij werd later gevangen genomen en geëxecuteerd en het kasteel raakte in verval.
The Shetland Bus tentoonstelling is een eerbewijs aan de verzetsstrijders, die  in de Tweede Wereldoorlog mensen vervoerden per boot van Noorwegen naar Scalloway v.v. Tijdens de wandeling komt u langs een aantal neolitische overblijfselen en u hebt vooral bij helder weer fantastisch uitzicht op o.a. Fair Isle.

Een dagje naar Papa Stour

Papa stour, een klein eilandje dat u gemakkelijk te voet kunt verkennen, heeft een schitterende kust met rotsbogen, grote vertikale stenen in de zee, indrukwekkende grotten en riffen en zo veel bijzondere zeeklimaat planten dat het tot Marine Special Area of Conservation is verklaard. Als het rustig weer is kun je met kleine bootjes de doolhof van grotten invaren.  Er leeft ook een  hele grote kolonie sternen. U kunt er met de ferry en met een vliegtuigje naar toe.

Eshaness en het noordwesten

 • Een wandeling door de woeste natuur van Eshaness
 • Grind o da Navi: een heel groot gat in de rotsen. De gevallen rotsblokken hebben er voor gezorgd dat er een meertje ontstond
 • Over een heel smal rotsig richeltje naar een eilandje met een vervallen broch (toren)
 • Een crofterswoning (klein huisje van arbeider)
 • Een opvangcentrum voor zeedieren
 • Het stadje Brae: eens heel klein nu 1200 inwoners door de ontdekking van olie in de 70er jaren

Het eiland Yell

Yell is het grootste van de eilanden in het noorden en om het goed te kunnen verkennen moet u wel met de auto op de veerboot vanaf het vaste land.  Er zijn kleine boerengehuchtjes langs de kust, maar voor de rest is het bijna onbewoond veenlandschap: ‘da wild o’Yell”. Voor vogelaars een lustoord want er zijn vooral zomers ontzettend veel vogels. Zeehonden en otters worden er ook veel gespot. Een spoor leidt naar de Catalina Memorial, waar RAF bemanningsleden herdacht worden die te pletter sloegen tegen de heuvels in de Tweede Wereldoorlog. The Gloup Memorial is voor de 58 vissers die het leven lieten in de nacht van 21 juli 1881.

Het eiland Bressay

Bressay is eigenlijk Shetland in het klein: kliffen vol zeevogels, rustige baaien, een flink aantal zoetwater meertjes (sommigen met heel veel forel) en plekken die in archeologisch en geschiedkundig opzicht erg interessant zijn. De west en noordkust kun je goed verkennen in de auto terwijl je over de single-track weggetjes rijdt. Het oostelijk deel is nauwelijks bewoond en vogels en schapen leiden er een leven dat nauwelijks door de mens wordt verstoord. U kunt hier prachtig wandelen.

Het eilandje Noss: een natuurreservaat zonder weerga!

Er is een gezegde: ‘Rome zien en dan sterven’. De mildere variant op Noss is: ‘Noss zien en vooral de vogels en je wordt vanzelf een vogelaar, ook al wil je het niet’! In de zandsteenkliffen nestelen zomers 150.000 vogels en hun jongen en het lawaai is oorverdovend! De rotsen zijn wit van hun uitwerpselen. Omdat zelfs de schapen niet overal kunnen komen, is de plantengroei hier veel uitbundiger dan op de andere eilanden en vooral in de vroege zomer staan de velden vol kleurige bloemen. U komt er door eerst met de veerboot naar Bressay te gaan, dan lopend verder of met de auto naar de andere kant van het eiland en dan met het veerboot: een rubberboot naar Noss. Er is een uitgezette wandeling, waar u minstens 4 uur voor moet uittrekken en als de papegaaiduikers er zijn, dan wilt u er waarschijnlijk nog veel langer blijven!

Een boottochtje naar Foula

Het meest afgelegen nog bewoonde eiland Foula ligt ongeveer 30 km. van de westkust. Op woensdagen vaart de rondvaartboot er naar toe. Als het schip bij Foula komt maakt het eerst een tochtje rond het eiland, zodat de spectaculaire kliffen van ong. 400 m. hoog bewonderd kunnen worden evenals de duizenden zeevogels, die er hun nesten hebben. U gaat van boord en kunt dit mooie eilandje 2.5 uur verkennen. Er zijn 5 echte toppen op Foula. The Sneug in het westen is de hoogste met 418 m. De bewoners waren vroeger vissers, maar nu de haringvisserij afgenomen is, bewerken ze het land en hebben wat vee. Ze wonen op het oostelijke stuk in de gehuchtjes Hametown en Ham, waar een postkantoor, school en kerk zijn.

De TravellingWELL.nl Reisgids kunt u er als extra optie bijbestellen

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor u samen en uw wensen worden er in verwerkt. Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
 • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
 • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
 • de TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een  map samen met uw reispapieren en een kaart van Schotland naar het door u opgegeven adres gestuurd
 • U kunt er ook voor kiezen om de TravellingWELL.nl Reisgids  alleen als  PDF te ontvangen, zodat u de map niet mee hoeft te sjouwen. U krijgt  dan alleen de kaart van Schotland en de papieren per post toegestuurd