Rondreizen door Schotland met het openbaar vervoer

Rondreizen door Schotland met het openbaar vervoer

Het grootste aantal Schotland reizigers gaat het liefst met de overtocht vanuit Europoort naar Hull of vanuit IJmuiden naar Newcastle en neemt de eigen auto/camper/motor mee. Ook kwam het t/m 2020 veel voor dat we een vlucht voor klanten boekten naar Edinburgh, Glasgow of Inverness, waar dan een huurauto of voor een wat grotere groep/familie een 9 pers. busje klaar stond. Voor hen hadden we een groot aantal reizen met eigen vervoer samengesteld in alle hoeken en gaten van Schotland. Tijdens de lange periode in 2020 toen er vanwege Covid19 niet gereisd kon worden, hebben we besloten om deze reizen uit ons programma te halen, omdat ze, naar onze mening, te veel schade aanbrengen aan onze aarde en het milieu en we goede alternatieven aan kunnen bieden.

Een  kleiner deel wil het liefst met een groepsreis met chauffeur/reisleider op reis en aan hen bieden we de mogelijkheid om met Rabbies, onze Schotse partner voor groepsreizen voor max. 16 personen, te reizen. Zij hebben reizen door heel Schotland en een flink aantal eilanden en ze vertrekken iedere week tussen april en oktober en soms ook meerdere keren per week. Heel belangrijk is dat ze een gegarandeerd vertrek hebben ook als er eigenlijk niet genoeg deelnemers zijn.

Dan blijft er een nog kleinere groep Schotland reizigers over, die het liefst alleen op pad gaat, maar niet met eigen vervoer. En deze mensen hadden heel lang bij TravellingWELL.nl nog helemaal niets te kiezen, want we hadden helaas geen reizen met het openbaar vervoer in ons reguliere programma.  Sinds 2016 hebben we dit ’terra incognita’  ook opengesteld voor onze klanten en  hebben diverse klanten tot hun grote genoegen heel Schotland verkend per trein, veerboot en bus.

4 Prachtige reizen met het openbaar vervoer

We hebben nu 4 prachtige reizen per openbaar vervoer  van 15/10/8 dagen samengesteld, waarin u op de reisdagen mooie stukken van Schotland voorbij ziet komen. Vanuit de goede en kleinschalige B&B’s of vakantiewoningen, die wij vaak al jaren gebruiken,  kunt u op rustdagen (niet reisdagen) wandelen, fietsen, ontspannen en bezienswaardigheden bezoeken. 
.
U reist per veerboot met DFDS naar Newcastle als voetpassagier of kunt ook met de trein van Nederland door de tunnel naar Londen reizen en vandaar met de trein of langeafstandsbus naar Schotland reizen.

Het OV is in Schotland lang niet zo uitgebreid als bij ons.

U kunt met het OV op heel wat plaatsen komen, maar soms kan dat maar 1 of een paar keer per dag en bent u eindeloos lang onderweg. U moet dus wel flexibel zijn, want treinen, bussen en boten kunnen vertraging hebben of geannuleerd worden en dan kan het voorkomen dat u niet meer op de eindbestemming kunt komen, waar uw accommodatie is geboekt. U moet het probleem dan ter plekke oplossen door bijv. een taxi te boeken en we zullen u proberen te helpen waar mogelijk, maar u moet zich wel realiseren dat wij voor zo’n probleem niet verantwoordelijk zijn en u ook de extra kosten zelf draagt.

De reizen met het openbaar vervoer kunnen op verschillende manieren gemaakt worden.

  • Met losse kaartjes voor de lijnbus, trein of veerboot, omdat dat voordeliger kan zijn als je niet zo heel ver reist. En je kunt losse kaartjes voor de trein ook heel gemakkelijk on line bestellen en betalen en dan gratis een plaats reserveren, zodat je zeker weet dat je mee kunt.
  • Met de Spirit of Scotland Travelpass , waarmee u onbeperkt kunt reizen met de trein (ook met korting op een paar stoomtreinen), een beperkt aantal bussen en de Caledonian MacBrayne veerboten. Er zijn 2 verschillende passen: 4 reisdagen binnen 8 aaneensluitende dagen of 8 reisdagen  binnen 15 aaneensluitende dagen .  Wij kunnen die passen evt. voor u bestellen, maar u kunt het ook zelf doen.
  • Met de  Explorer Pass voor de Citylink bussen, de langeafstandsbussen, die door vrijwel heel Schotland rijden. Er is een toilet, airco en er is WiFi. Er zijn 3 verschillende passen, die je online kunt kopen en ze worden dan per post gestuurd of je koopt ze in Schotland zelf bij Visit Scotland winkels, die in vele dorpen en steden te vinden zijn.  3 dagen gebruik maken van de bus binnen 5 aaneensluitende dagen of 5 dagen gebruik maken van de bus binnen 10 aaneensluitende dagen of 8 dagen gebruik maken van de bus binnen 16 aaneensluitende dagen. Wij kunnen echter ook losse kaartjes voor de Citylink bussen online voor u boeken en dan heb je ook meteen een gereserveerde plaats en weet je zeker dat je op de gekozen dag en tijd kunt reizen.

Tips om ontspannen op vakantie te kunnen gaan

  • Controleer of uw paspoort of ID geldig is tot na uw reis. Vanaf 1 okt. 2021 kunt u alleen met een geldig paspoort het land in
  • Sluit altijd een reis en/of annuleringsverzekering af, het gunstigst is een verzekering die ook Corona dekt

De reis naar Schotland

We hebben er voor nieuw te boeken reizen vanaf 2021 voor gekozen om alleen nog overtochten met de veerboot  of trein vanuit Nederland aan te bieden, omdat vliegen toch wel erg belastend is voor het  milieu. Wilt u echter toch beslist vliegen, dan kunnen we de vluchten wel voor u uitzoeken, maar u boekt en betaalt de vlucht zelf en wij regelen de rest.