Isle of Mull: het eldorado voor natuurliefhebbers

Isle of Mull: het eldorado voor natuurliefhebbers

Tijdens een recent bezoek aan het eiland Mull, ontdekte ik opnieuw wat een heerlijk eiland het eigenlijk is.

 • Heerlijk rustige weggetjes, waarvan een flink aantal single track roads
 • Schitterende stranden waar je naast het gewone strandvermaak ook kunt wandelen en/of vogels, zeehonden, otters en dolfijnen kunt spotten
 • Prachtige plekken uit de oudheid, waar je met een gids naar toe kunt lopen
 • Een wandeling met een gids van Mull Eagle Watch om met een beetje geluk een van de ‘white tailed eagle paartjes’ te zien vliegen
 • Het kleurige stadje Tobermory, waar naast winkeltjes en leuke restaurantjes ook de whisky distilleerderij is
 • Standing stones net buiten het dorp
 • Grote rots bogen in de zee
 • Een eenzaam mausoleum midden in het veld
 • De prachtige waterval langs de kust  in de omgeving van Ulva ferry
 • Een gratis tuin met overvloedig bloeiende planten en enorme struiken en bomen
 • Boottochtjes naar Staffa en Lunga om puffins te zien waggelen
 • Het mysterieuze eilandje Iona met de prachtige overblijfselen van de kathedraal en de graven van de Schotse koningen

Kortom zo veel te zien en te doen op dit relatief vrij kleine eiland op een uurtje varen van Oban.

Op de heenweg en terugweg verblijft u twee nachten in een B&B op het vaste land

Omdat het best een flink stuk rijden is naar Oban en u dan helemaal niet kunt genieten van het mooie landschap onderweg, boeken we in het dorpje Arrochar bij Loch Lomond twee nachten in een wat grotere, mooie 4* B&B. U kunt dan ook bijv. een boottochtje op Loch Lomond maken, een heerlijke wandeling maken, naar het beroemde Hill House of Geilston Garden en rondkijken in het kleine dorpje Luss. Op de terugweg overnacht u twee nachten in een klein hotel in Dunblane zodat u bijv. naar het imponerende Stirling Castle kunt gaan, de kathedraal tegenover het hotel bewonderen, het voeren van de rode wouwen kolonie bijwonen. Op deze manier is uw Schotland reis vanaf het moment dat u van boord rijdt in Newcastle t/m het moment dat u de boot weer op rijdt, echt vakantie!!

Tochtje vanuit Tobermory naar Lunga en Staffa’s Fingal’s Cave

U kunt met Staffa Tours vanuit Tobermory en vanuit Fionnphort en Iona deze schitterende boottocht maken. Hij vertrekt zomers dagelijks en duurt ong. 6 uur. Onderweg naar Lunga is de kans heel groot dat u dolfijnen, bruinvissen, zeehonden en soms zelfs haaien en walvissen ziet en zelfs als u niet tot de gelukkigen behoort is het een prachtige tocht. Als de boot aanlegt bij Lunga, ziet en hoort u eerst de kolonie zeehonden, die zich daar gevestigd heeft en dan ……. eindeloos veel papegaaiduikers, die zich niets van de bezoekers aantrekken. Ze gaan vlak voor je voeten op de grond zitten, laten zich ineens uit de lucht vallen, schieten een hol in of uit en waggelen eindeloos heen en weer. Er is gelukkig ong. 2 uur tijd om van deze vogels te genieten voor u weer aan boord gaat en het korte tochtje naar Staffa maakt, waar u ong. 1 uur aan land gaat.

Helaas is het wel altijd erg druk met verschillende bootjes die aan- en afvaren en loopt u in ‘single file’ naar de prachtige grot, die gevormd is door 8 hoekige pilaren van bazalt. Je kunt een klein stukje de grot in, wat al met al wel diepe indruk maakt, ook al is het er vergeven van de mensen. Over het zelfde pad loop je dan terug. Is er nog tijd, dan kunt u de papegaaiduikers die op het hoger gelegen deel van Staffa verblijven nog bezoeken. Als de bemanning van het schip dan ook nog de Hebrides Overture van Mendelssohn laat horen, kan de dag vast niet meer stuk.

Tobermory: flaneren, winkelen, de distillery en lekker eten en drinken

Hoewel Tobermory maar een heel klein dorpje is, is een bezoekje aan het schilderachtige  haventje toch een must do activiteit. De kleurige huisjes maken zelfs een naargeestige, donkere en/of natte dag nog vrolijk, de winkeltjes hebben niet alleen de traditionele souvenirs, die je overal kunt kopen, maar ook handgemaakte artikelen, variërend van houtwerk, glaswerk, naaldkunst tot schilderkunst.  In een voormalige kerk is een uitgebreide winkel met dit soort artikelen en veel tweed en zomers kun je er ook nog gezellig op het terras iets eten of drinken. Voor de whiskyliefhebbers is de distilleerderij natuurlijk interessant en met kinderen waarschijnlijk het aquarium.

Naar de kust bij Ulva ferry met de Lip na Cloiche Gardens en Eas Fors Waterfall

Een bochtige, soms pittig stijgende weg leidt naar de kust, waar je eerst bij het pontje naar Ulva komt. Je zet het bordje om waarna het bootje naar je toe vaart en je in een paar minuten naar Ulva brengt. Ik ben er zelf niet geweest, maar klanten vertelden me dat het café erg gezellig is en lekkere hapjes en drankjes heeft en dat een wandelingetje op het eilandje erg interessant is. Hier dicht bij ligt de Lip na Cloiche Garden, een kleine tuin waar je gratis in mag (een donatie wordt erg op prijs gesteld). Smalle paadjes kronkelen omhoog en omlaag door de schitterende tuin rond een mooi pand, waar handgemaakte artikelen verkocht worden, maar waar ook een kleine B&B is. De eigenaresse weet ontzettend veel van planten, kan u veel tips geven en u kunt er naast volgroeide planten ook stekjes kopen.

Ook weer dichtbij is de Eas Fors Waterval, die in drie delen naar beneden stroomt richting zee. Het eerste deel zie je al vanaf de weg en hier hoef je geen moeite voor te doen, maar wil je de rest ook zien, dan is het even klimmen en klauteren. 

Verder naar Macquarie’s Mausoleum en Fionnphort

Als u doorrijdt naar het zuiden komt u bij Gruline bij het Mausoleum. Je parkeert langs de weg en loopt ong. 500 meter over een landweg, langs een particuliere woning naar een weilandje waar dit mausoleum helemaal moederziel alleen staat omringd door een hek. Macuqairy was een jongen uit Ulva, die emigreerde naar Australië en daar gouverneur van New South Wales werd en veel betekende voor het land. Toen zijn eerste vrouw stierf, vertrok hij naar Mull, hertrouwde en bleef daar tot zijn dood. Hij, zijn tweede vrouw en hun kinderen liggen in dit mausoleum dat nu beheerd wordt door de National Trust for Scotland. Een mooi plekje!
Langs de kust rijdt u kijkend over de zee naar het kleine dorpje Fionnphort waar de weg ophoudt. U parkeert hier de auto en kunt met het voetgangerspontje naar Iona varen in ong. 8 minuten.

Iona Abbey en een wandeling naar de plek waar St. Colomba aan land is gekomen (zegt men)

De heilige Columba (521-597), die uit een rijke familie kwam en voor het zelfde geld ook koning van Ierland had kunnen worden , koos voor de kerk en  kwam er met zijn 12 metgezellen (563) wat het startpunt werd van de roem van het eiland. Het wordt gezien als de wieg van het Schotse christendom. St Columba wijdde zijn verdere leven aan de bekering van de Pikten. Hij maakte veel missiereizen door heel Schotland. Hij overleed in 597 en werd op Iona begraven. Na zijn dood werd het eiland een belangrijk pelgrimsoord. Iona is van Historic Scotland. Tot in de 11de eeuw werden de Schotse koningen en vooraanstaande chiefs op Iona begraven .

Aanvallen van Vikingen in de 9e en 10e eeuw verwoestten het klooster. Zij vermoordden 68 monniken in 806. In 1203 stichtte Reginald MacDonald, Lord of the Isles, een nieuw klooster voor de Benedictijnen op het eiland. Enige tijd later stichtte hij een klooster voor Augustijner nonnen. De Benedictijner kerk werd in 1507 verheven tot kathedraal. Van het Augustijner nonnenklooster is nu alleen een ruïne over. In 1688 kwam het eiland in het bezit van Argyll. De achtste graaf van Argyll schonk de kathedraal aan de Church of Scotland in 1899. De kloostergebouwen werden tussen 1938 en 1965 gerestaureerd. Nu zetelt er de Iona Community, die ook weer aanpassingen/restauraties heeft uitgevoerd.  Voor de kathedraal staat het 10de eeuwse St Martin’s Cross, een van de drie vrijstaande High Crosses (Keltische kruisen), die bewaard zijn gebleven. Het kruis is 4 meter hoog. De andere twee zijn in slechte staat.

De TravellingWELL.nl Reisgids kunt u er als extra optie bij boeken

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor u samen en uw wensen worden er in verwerkt.

Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
 • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
 • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
 • de TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een  map samen met uw reispapieren en een kaart van Schotland naar het door u opgegeven adres gestuurd
 • U kunt er ook voor kiezen om de TravellingWELL.nl Reisgids  alleen als  PDF te ontvangen, zodat u de map niet mee hoeft te sjouwen. U krijgt  dan alleen de kaart van Schotland en de papieren per post toegestuurd