Kingdom of Fife, Aberdeenshire, Perthshire en Edinburgh

The Kingdom of Fife, Aberdeenshire, The Cairngorms, Perthshire en Edinburgh

Een prachtige tocht met weinig kilometers, zodat u het grootste deel van de dagen kunt genieten van de natuur, de prachtige bezienswaardigheden, een ritje met een trein, de stranden en de steden Edinburgh, Dundee en Aberdeen, een prachtige mix. Klik op Edinburgh en Newcastle om te zien hoe de basisroute er vanaf die plekken uit ziet.

U verblijft 2 of 3 nachten per keer in een B&B/Inn of klein hotel in kamer met eigen badkamer, koffie/thee, WiFi, tv en ’s morgens een heerlijk uitgebreid Schots ontbijt en wilt u dat niet iedere morgen dan kun u natuurlijk ook een wat lichtere versie nemen. Diëten zijn ook geen enkel probleem, mits het tegelijkertijd met de boeking wordt aangegeven, zodat men zich er op voor kan bereiden.

U gaat met uw eigen auto de overtocht van IJmuiden naar Newcastle v.v. Wij regelen het voor u.

Wat kunt u allemaal gaan zien en doen onderweg naar Freuchie en vanuit Freuchie?

Eerst natuurlijk de prachtige bruggen over de Firth of Forth en dan schattige vissersdorpen in de noordoostelijke hoek van Fife. Kronkelende straatjes, oude haventjes van uitgehouwen steen en witgepleisterde vissershuisjes. Wandel in Pittenweem naar de pier en zie de kleurrijke dobberende bootjes, of ga naar Cove Wynd waar u de kleine St Filan’s Cove vindt. Naar verluidt zou de heilige St Filan deze baai in de achtste eeuw gebruikt hebben als kapel. Anstruther met de beroemde fish & chips zaak, het Fisheries Museum en u kunt ook aan boord van de Reaper, die voorkwam in Outlander (wel vooraf reserveren). Wilt u naar een landhuis met prachtige tuin dan zijn Falkland Palace en Kellie Castle echte aanraders.

Onderweg van Freuchie naar Duntrune, waar u in een B&B in een heel oud landhuis verblijft

St Andrews is een geweldig leuk stadje met heel veel bezienswaardigheden: het kasteel, de kathedraal, de beroemde golfbaan, prachtige musea, veel winkels, kortom u bent hier vast het grootste deel van de dag wel zoet en kunt dan in 1 keer doorrijden naar Duntrune. Vanuit hier kunt u een bezoek brengen aan de mooie stad Dundee en houdt u van design, dan is het nog nieuwe V&A Museum aan het water erg interessant. Er naast ligt de RRS Discovery, waarmee Captain Scott naar Antarctica voer, er is een jutemuseum, een museum voor moderne kunst en Dundee Science Centre en dan heb ik lang niet alles genoemd.

Vanuit Dunure langs de kust naar Stonehaven

Een rit van 30 minuten vanaf Dundee brengt u naar de historische stad Arbroath met de interessante Arbroath Abbey. De abdij, die werd opgericht in de 12e eeuw, maakte geschiedenis als de plaats waar de Verklaring van Arbroath werd ondertekend in 1320, ter bevestiging dat Schotland een onafhankelijke natie was. U kunt de ruïne van de kerk, het poortgebouw en het huis van de abt bekijken. Daarna misschien naar de oude haven en een Arbroath Smokie, een traditioneel gerookte schelvis, kopen in het stadscentrum? De tocht gaat verder naar de dramatische ruïne van Dunnottar Castle op een rotsige landtong. In de loop van zijn eeuwenlange veelbewogen geschiedenis werd het bezocht door William Wallace en Maria Stuart, koningin der Schotten, de twee beroemdste historische figuren van Schotland. Uw Inn staat aan het haventje van Stonehaven.

Via Aberdeen en langs de kust of door het binnenland naar Auchbreck aan de rand van het Cairngorm National Park

Als u een heel uitgebreid bezoek wilt brengen aan Aberdeen is het verstandig om 2 nachten in Stonehaven te blijven. Aberdeen is gebouwd van graniet en vooral bij wat somber weer doet het een beetje donker/triest aan. Wat wel heel erg leuk is om te zien is het voormalige vissersdorpje Footdee, helemaal verstopt en je moet echt weten waar je langs moet om er te komen. Hele kleine pandjes uit de 19e eeuw en nu lijkt het een beetje op een kunstenaarsdorpje. Vanaf de Torry Battery zou u vanaf het uitzichtpunt kunnen gaan kijken of u de dolfijnen ziet, die hier in grote getale leven. Zou u op 20 en 21 juni 2020 in deze omgeving zijn dan is het misschien heel erg leuk om bij het Scottish Traditional Boat Festival in Portsoy te gaan kijken. Pipebands, muziek, optredens, bootjes op het water, kortom: heel ontspannend.

Allerlei verschillende mogelijkheden vanuit Auchbreck aan de rand van het Cairngorm National Park

Omdat hier heel veel te zien en te doen is, zijn 3 of zelfs 4 nachten wel heel fijn en de B&B is geweldig: super aardige eigenaars en 3 hele mooie grote lichte kamers. Op naar 1 of meerdere whiskydistilleerderijen, wandelen in de Cairngorms, een bezoek aan het mooie Ballindalloch Castle, dat deels nog bewoond wordt, de kust met zandstranden, het stadje Elgin met de schitterende ruïne van Elgin Cathedral, een klein textielfabriekje, waar de weefgetouwen gerestaureerd zijn en waarmee de prachtigste stoffen worden geweven.

Door het Cairngorm National Park over de Snowroad naar Balmoral, Braemar en uiteindelijk Pitlochry of Blair Atholl

De Snow Road door de Cairngorms is een van de mooiste wegen van Schotland. Uitzicht van hier tot Tokio, kunstwerken midden in de natuur, een stoeltjeslift, die het hele jaar werkt, Balmoral Castle, waar de Britse koningin zo graag verblijft is een deel van het jaar te bezichtigen (het terrein helemaal en 1 vertrek + een museumpje), het bijzonder gebouwde Braemar Castle en door een steeds lieflijker wordend landschap eindigt u in Pitlochry of Blair Atholl, waar alle twee B&B’s van zeer hoge kwaliteit zijn en ook hier zijn de eigenaars geboren voor het gastvrouw/heerschap.

Wat te doen vanuit Pitlochry of Blair Atholl?

Naar de vistrap, een wandeling door de velden langs 2 distilleerderijen, het sprookjesachtige Blair Castle, de Bruar waterval, de hele luxe outlet winkel House of Bruar, fietsen huren en een mooi tochtje maken, een safari naar plekken waar u met uw eigen auto niet kunt komen.

En dan is het tijd om de rondreis af te sluiten met een paar dagen Edinburgh. U kunt in een gezellige Inn aan de Firth of Forth verblijven en dan met de trein of bus naar Edinburgh, we werken met een wat groter Guest House aan de rand van het centrum in een rustige straat en met een kleine B&B vlak bij Edinburgh Castle met slechts 2 kamers en heel bijzonder ingericht. Het ontbijt dat u hier krijgt, zult u nergens anders vinden, heel bijzonder en zo smakelijk!

Edinburgh: te veel om op te noemen, maar u kiest gewoon de dingen uit, die u het meest aanspreken

Edinburgh Castle, Holyrood House, de Royal Mile, talloze musea, verstopte binnenplaatsjes, gangetjes, doedelzakspelers, de Whisky Experience, (spookachtige) wandelingen met gids, London Zoo en bent u de drukte even zat, dan zoekt u een bankje in Princes Street Gardens, waar het lekker stil is.

De TravellingWELL.nl Reisgids kunt u er als extra optie bij bestellen

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor u samen en uw wensen worden er in verwerkt.

Hij bevat:

  • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
  • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
  • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
  • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
  • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
  • de TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een  map samen met uw reispapieren en een kaart van Schotland naar het door u opgegeven adres gestuurd
  • U kunt er ook voor kiezen om de TravellingWELL.nl Reisgids  alleen als  PDF te ontvangen, zodat u de map niet mee hoeft te sjouwen. U krijgt  dan alleen de kaart van Schotland en de papieren per post toegestuurd