Rondreis: Het wonderschone en nog rustige Argyll en Kintyre

Rondreis: het wonderschone en nog rustige Argyll en Kintyre

Vele mensen denken dat je alleen naar Schotland gaat voor de Highlands of Scotland rond Glencoe, Fort William and Loch Ness, maar niets is minder waar. Het prachtige Argyll aan de westkust tussen grofweg Oban, Crinan, Kintyre, Cowal en Inveraray is een prachtig gebied en het is er nog veel rustiger en daardoor adembenemend mooi! Kijk op de kaart in welk gebied deze reis plaats vindt

Na aankomst in Newcastle rijdt u bijv. langs Hadrian’s Wall naar de snelweg, waar u lekker even op kunt schieten en dan ten westen van Glasgow met het CalMac veerbootje vanaf Dunoon naar het stille Cowal Peninsula. We werken hier met een paar B&B’s , maar ook met een vakantieparkje, waar u 3 nachten in een mooi 1 kamer of 2 kamer appartementje kunt verblijven, maar wel in het restaurant kunt ontbijten. U zou een dag van de Lomond and Cowal Way kunnen lopen of een fietstocht kunnen maken, er is een prachtige tuin, je kunt er boottochtjes op het loch maken en er zijn lieve kleine gehuchtjes.

Vanuit Portavadie gaat u met het CalMac veerbootje naar Tarbert, een heel leuk dorpje en haventje en verder naar het zuiden en wel Campbeltown in Kintyre. Een heerlijke plaats voor whiskyliefhebbers met de beroemde Springbank Distillery waar mensen uit de hele wereld naar toe gaan. We werken hier met een kleine B&B in een oude pand met hele grote, hoge kamers, een enorme lounge voor gasten met uitzicht op de zee en met een hele rustige camping, waar u in een zeer compleet uitgeruste stacaravan of een Pod (soort trekkershutje) kunt verblijven vlak bij de zee. Natuurlijk gaat u naar de Mull of Kintyre, bezoekt u de Keil Caves waar St. Colomba’s Chapel en St. Colomba’s Footsteps zijn. Lopend naar Davaar Island als het eb is. Er zijn prachtige grotten, naar het eilandje Gigha, waar een hele mooie tuin is, die vanaf het vroege voorjaar tot laat in de herfst in bloei staat. U blijft ook hier 3 nachten.

Langs de west kust van Kintyre naar het noorden en Crinan is een lieflijk haventje, waar u komt langs het met bomen omzoomde Crinan Canal. De Kilmartin Glen met forten, steencirkels, grafheuvels, standing stones en het interessante museum in Kilmartin. In het kerkje staan ook grafstenen, die prachtig bewerkt zijn uit de tijd van de Pikten. En in deze buurt vindt u alweer een prachtige tuin met planten uit de hele wereld.

Als u deze omgeving eens goed wilt verkennen, boeken we een kamer voor u in een eenvoudig guest house in Oban, van waar u alle kanten uit kunt. U verblijft hier 3 nachten. De eigenaresse ontvangt al decennia lang gasten en vindt het nog steeds leuk. Het is een vrij eenvoudig Guest House, maar alle kamers hebben natuurlijk wel hun eigen badkamer en alles wat u nodig hebt is er, maar het heeft geen luxe uitstraling. Oban is een levendige plaats vooral door de haven waar de grote veerboot naar Mull aankomt en vertrekt. Je kunt er ook hele goede fish & chips kopen. Boven het stadje torent een soort Kapitool, je kunt een kajak huren voor een tochtje op zee, buiten de stad zijn een paar kastelen en het eiland Kerrera is een lustoord voor wandelaars.

De laatste etappe gaat door een woest bergachtig deel, en u kunt onderweg naar een voormalige ijzersmelterij, een zalmrokerij, waar u ook kunt vissen, de Hollow Mountain in Cruachan, een elektriciteitscentrale in een grote berg en vanaf de weg kun je de prachtige ruïne van Kilchurn Castle zien liggen, en vanaf een parkeerplaats kun je naar het water lopen en schitterende foto’s maken van de ruïne aan de overkant. Eindplek vandaag een heel mooi Guest House in een voormalige kerk in Inveraray. Er zijn nog heel veel originele kenmerken bewaard gebleven en het uitzicht vanuit een paar kamers en vanuit de ontbijtkamer is schitterend. U bezoekt vast het deftige Inveraray Castle met de kleurige tuin en misschien ook Inveraray Jail, als u wel van wat hectiek en bombarie houdt. Heel wat rustiger is het museumdorpje Auchindrain, dat nog tot in de 60er jaren bewoond bleef. U blijft hier 3 nachten.

Op uw laatste dag rijdt u via de Rest & Be Thankful Pass (alleen vanwege de naam al bijzonder), langs Loch Long, Loch Lomond en via de enorme stalen paarden de Kelpies en door het binnenland ten zuiden van Edinburgh terug naar de veerboot in Newcastle.

De TravellingWELL.nl Reisgids kunt u er als extra optie bij boeken

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor u samen en uw wensen worden er in verwerkt.

Hij bevat:

  • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
  • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
  • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
  • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
  • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
  • de TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een  map samen met uw reispapieren en een kaart van Schotland naar het door u opgegeven adres gestuurd
  • U kunt er ook voor kiezen om de TravellingWELL.nl Reisgids  alleen als  PDF te ontvangen, zodat u de map niet mee hoeft te sjouwen. U krijgt  dan alleen de kaart van Schotland en de papieren per post toegestuurd

Klik op accommodatie om de beschrijving van alle adressen te zien, waaruit u kunt kiezen, want u bent natuurlijk niet verplicht om in die adressen, die we in deze reis beschreven, te verblijven. Ook het aantal nachten kunt u zelf bepalen.