Themareis: 15 dagen The Hebridean Whale Trail

Themareis: 15 dagen The Hebridean Whale Trail op Lewis, Harris, North en South Uist en Barra

Een heleboel adembenemende plekken op de Hebriden, waar u een hele grote kans hebt om walvissen, dolfijnen, zeehonden, otters en een enorm aantal vogels te zien. Met landtongen, die ver de zee in steken, witte zandstranden en bedrijvige haventjes zit de Whale Trail vol speciale plekken waar de natuur en het erfgoed door elkaar heen lopen. We richten ons op deze pagina volledig op de dieren, maar als u naar de Hebriden gaat vertellen we u natuurlijk ook over de geschiedenis, het erfgoed, de wandelingen die u kunt maken en nog veel meer. Kijk ook bij Rondreis Island Hoppen in Schotland.

De reis

De gemakkelijkste manier is om naar Inverness te vliegen en wij huren daar een auto voor u. U kunt natuurlijk ook met uw eigen auto oversteken met de nachtboot van IJmuiden naar Newcastle, maar dan moet u veel meer rijden en bent u korter op de eilanden.

Meteen in de sfeer komen met een boottochtje vanuit Inverness of Cromarty om dolfijnen te zien?

U rijdt op uw gemakje naar uw eerste accommodatieadres, wat Dornoch of Ullapool zou kunnen zijn. U blijft hier 2 nachten in een B&B of Guest House omdat de omgeving te mooi is om de volgende dag al weer te vertrekken.

Met de veerboot van Ullapool naar Stornoway in 2.45 uur

Lewis en Harris

Dit grote eiland, waarvan het noordelijke deel (Lewis) zo anders is dan het zuidelijke deel (Harris) ligt op de rand van de Atlantische Oceaan en blinkt uit door extremen: torenhoge kliffen en witte zandstranden, kristalhelder water en beukende golven vanuit de Atlantische Oceaan. De kusten zijn beroemd vanwege de aanwezigheid van walvissen, dolfijnen en bruinvissen, terwijl het fascinerende erfgoed en de Gaelic cultuur ieder bezoek ook al bijzonder maken.
Er zijn 5 plekken, waar genoemde zeedieren regelmatig gespot worden:  

Lewis: Butt of Lewis, Tiumpan Head en Galland Head

Harris: Hushinish en Eilean Glas

Welke dieren kunt u hier zien?

Risso’s dolfijnen (ronde, stompe kop met een grijze, witte kleur. Naarmate ze ouder worden krijgen ze steeds meer wit), tuimelaars, kleine vinvissen, bruinvissen, zeehonden, Noordse stormvogels, Jan van Genten, zwarte zeekoeten,  zeearenden, bultrug walvissen, sternen, reuze haaien, drieteen meeuwen, otters, adelaars en alken.

Rissos Dolfijn Whale Dolphin Conservation UK
Kleine vinvis WWF
Bultrugwalvis BBC News

Voorstel 5 nachten in een heerlijke vakantiewoning in Barvas op noord Lewis of in een stacaravan bij Laxadale en vanuit die plek het hele eiland verkennen. U kunt echter ook 3 nachten in de vakantiewoning/stacaravan verblijven en dan nog 2 nachten in de inn bij Loch Erisort op zuid Lewis

Met de veerboot van Leverburgh in een uur naar Berneray

North & South Uist en Barra

Ieder eiland heeft een ander landschap en van Uist , 45 km. lang,  werd al in 1360 geschreven dat het er wemelde van de walvissen en andere zeemonsters!! We noemen het nu geen monsters meer, maar er zijn nog steeds heel veel zeezoogdieren.

Er zijn 4 plekken waar genoemde dieren regelmatig gezien worden.

North Uist: Lochmaddy en Balranald

South Uist: Rubha Ardvule

Isle of Barra Barra Airport

Welke dieren kunt u hier vinden?

Bruinvissen, Risso’s dolfijnen, tuimelaars, zeehonden, Jan van Genten, Noordse stormvogels, zwarte zeekoeten, scholeksters, otters, kleine vinvissen, wulpen, kieviten, sternen , reuze haaien, kieviten, sternen en tureluur

Bruinvis Whale & Dolphin Conservation
Otter Outer Hebrides. co.uk
Reuzenhaai Balranald Hebridean Nature Reserve

Voorstel 3 nachten in een kleine B&B in Sollas op North Uist en 3 nachten in een Inn in West Kilbride op South Uist of in Guest House in Torlum en vanuit de laatste 2 plekken ook een dagje naar Barra.

Vanuit Lochboisdale met de veerboot naar Mallaig in ong. 3.5 uur

Vanuit Mallaig een mooie rit over de Road to the Isles via Fort William, Spean Bridge en Loch Ness terug naar Inverness Airport als dat kan i.v.m. de tijd van uw vlucht en anders nog een nachtje in een B&B/Guest House/Hotel in of bij Inverness.

De TravellingWELL.nl Reisgids zit al bij de prijs inbegrepen

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor deze themareis samen. Hij bevat:

  • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
  • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
  • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
  • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
  • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
  • een goede kaart van het gebied
  • plattegronden als u grotere steden bezoekt
  • De TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een stevige map samen met uw reispapieren naar het door u opgegeven adres gestuurd