Themareis: Innovatie, Architectuur en Ontwerpen in Glasgow met Charles Rennie Mackintosh

Themareis: Innovatie, Architectuur en Ontwerpen in Glasgow met Charles Rennie Mackintosh

De ontwerpen van Charles Rennie Mackintosh kwamen grotendeels tot stand tijdens de Arts and Crafts beweging en de periode waarin er vooruitstrevende ontwikkelingen op het continent  plaatsvonden: Jugendstil en Art Nouveau. Het werk van ‘The Four’ : Charles Rennie Mackintosh  (1868 – 1928), Margaret en Frances Macdonald en James Herbert McNair behoort tot de meest vernieuwende in die tijd.

Mackintosh ging uit van het standpunt dat de architect niet alleen verantwoordelijk was voor het bouwkundige ontwerp van het gebouw, maar ook voor ieder detail in het gebouw. De binnenkant moest een kunstwerk zijn met meubilair, gordijnen, schermen, vloerbedekking en kleuren die 1 geheel vormden met de buitenkant: onderscheidend, verfijnd en vanuit  een intellectuele ideologie. Hij werkte het meeste samen met Margaret Macdonald met wie hij in 1900 trouwde.  Haar invloed is ontzettend groot geweest, maar is helaas altijd wat onderbelicht gebleven. 

Een beschrijving van ‘Mackintosh’ gebouwen

Voor de echte Mackintosh enthousiasten, die alle gebouwen, die dit genie heeft ontworpen, willen bezoeken, hebben we al zijn ontwerpen, die in Glasgow daadwerkelijk gebouwd zijn, kort beschreven. Ze geven een prachtig overzicht van zijn ontwikkeling vanaf de eerste jaren tot zijn absolute hoogtepunt. Van de panden die open zijn voor het publiek vindt u ook de openingstijden en evt. toegangsprijs. We raden u wel aan om die gegevens te checken op het moment dat u naar Glasgow gaat, omdat er natuurlijk wijzigingen aangebracht kunnen zijn.

1.Daily Record Building

Met dit grote gebouw werd in 1901 begonnen en het was klaar in 1904. Tot laat in de 30er jaren zat de populaire krant The DailyRecord er in. Mackintosh maakte gebruik van sprekende kleuren aan de buitenkant en combineerde ‘gebeeldhouwde’ zandsteen met geglazuurde bakstenen om max. licht te creëren. Het gebouw is niet open voor publiek maar vanuit het Stereo café op de begane grond kunt u genieten van de aanblik van dit kunstwerk dat heel lang onopgemerkt bleef.

2. De Glasgow Art Club

De Glasgow Art Club werd in 1893 gebouwd en is nog steeds een van de belangrijkste plekken in Glasgow op het gebied van kunstontwikkeling omdat hier nieuwe nog onbekende artiesten een kans krijgen. Mackintosh was nog maar 25 toen hij dit prachtige huis ontwierp en werkte als leerling bij de architect John Keppie. Hij maakte ook een fries met met behulp van sjablonen, maar het werd door vocht aangetast en men bedekte het met stucwerk en verf. In 2014 is het fries in de oude glorie hersteld.

3. The Mackintosh School of Art

Zijn meesterwerk werd tussen 1897 en 1909 gebouwd  en de invloed van de Arts and Craft Style is heel zichtbaar. Het gebouw heeft meer dan 100 jaar dienst gedaan als kunstacademie, maar in mei 2014 werd de westvleugel verwoest door een hevige brand. Men had de restauratie net klaar toen er weer brand uitbrak. Nu is het gebouw voorlopig niet open voor het publiek.

6.The Hunterian

Dit museum huisvest een van de mooiste Schotse collecties en u vindt er ook The Mackintosh House met de inrichting uit het huis in Glasgow waar hij en zijn vrouw Margaret woonden. Ze betrokken dit huis en verbouwden het en richtten het in hunzeer herkenbare stijl in.  Toen het huis werd afgebroken, ging alles wat er gered kon worden naar het museum en ontstond Het Mackintosh House. Openingstijden: The Hunterian Gallery and Museum van di t/m za van 10.00 – 17.00 en zo van 11.00 – 16.00. The Mackintosh House kunt u bezoeken tijdens een 30 min. durende rondleiding. Openingstijden zie boven. Toegang is gratis.

7. Kelvingrove Art Gallery and Museum

Kelvingrove Art Gallery and Museum is het favoriete museum van de inwoners van Glasgow sinds de opening in 1901 als onderdeel van de Glasgow International Exhibition. Er zijn 8000 voorwerpen op 22 plekken naar thema gerangschikt. Werken van Salvador Dali, Hollandse Meesters, Franse Impressionisten, bekende Schotse schilders, naast geschiedenis van de natuur, Egyptische voorwerpen, dinosaurussen en zelfs een Spitfire! Het museum herbergt ook de Mackintosh and the Glasgow Style Gallery, de grootste permanente collectie van de sleutelfiguren van de Glasgow Style Movement. Een ongelooflijke verzameling voorwerpen uit deze internationaal belangrijke periode en de technieken die gebruikt werden: glas-in-lood, emaille, metaal, keramiek, gesso en meubels en inrichtingen van een tearoom. Het museum is van ma t/m do en za open van: 10.00 – 17.00 en vrij en zo van 11.00 – 17.00. Toegang is gratis.

8. The Lighthouse

The Lighthouse met de schitterende trap is gevestigd in het voormalige Glasgow Herald Building en is het eerste werk van Mackintosh dat voor het publiek toegankelijk was. In de tentoonstellingsruimte krijgt u een mooi overzicht van zijn leven en werk en vanuit deze plek kunt u ook op de Mackintosh Tower met schitterend uitzicht op de stad. Er zijn wisselende tentoonstellingen die altijd gericht zijn op de invloed die ontwerp en architectuur op ons gewone leven hebben. Op de tweede verdieping is Architecture & Design Scotland met tentoonstellingen, die op de architectuur in de toekomst gericht zijn. Openingstijden: ma t/m za van 10.30 – 17.00 en zo van 12.00 – 17.00. Toegang is gratis

9. Mackintosh Queen’s Cross Church

Dit is een van de verborgen schatten van Glasgow, de enige kerk die door Mackintosh ontworpen is en nu functioneert als het hoofdkwartier van de Charles Rennie Mackintosh Society. HIj maakte hem in opdracht van de Free Church in 1896 en de eenvoud van het ontwerp is inspirerend. Prachtig glas en schitterend houtsnijwerk en bewerkte steen in dit lichte en ruime gebouw. Mackintosh Queen’s Cross is nu een plek waar uitvoeringen, concerten, tentoonstellingen en evenementen plaats vinden. Openingstijden: april t/m september: ma t/m vrij van 10.00 – 17.00. Oktober t/m november: ma t/m vrij van 10.00 – 16.00. December: ma, wo en vrij van 10.00 – 16.00. Op woensdag na 13.00 gratis toegang

10. Martyr’s School

Martyr’s School is een van zijn eerste gebouwen uit 1895 en staat in de straat waar hij geboren is. De Japanse invloed is duidelijk zichtbaar in de trappenhuizen en details. Het rode zandstenen gebouw heeft 3 ventilatoren, die rijk versierd zijn.  Het gebouw is niet open voor het publiek 

11. The Ruchill Free Church Halls

The Ruchill Free Church Halls uit 1899 heeft een duidelijk traditioneel Schotse invloed en is daarom ook veel conservatiever dan zijn latere modernistische ontwerpen. Hij werd gebouwd als missie gebouw voor de aangrenzende kerk, die niet door Mackintosh werd ontworpen. Er zijn 2 grote ruimtes en 2 kleinere, die nu door een hele actieve parochie gebruikt worden. Deze kerk wordt beschouwd als een goed ontworpen maar minder belangrijk werk. Openingstijden: ma t/m vrij van 11.00 – 15.00. Gesloten in juli en augustus. Toegang is gratis.

12. Scotland Street School Museum

Scotland Street School Museum is Mackintosh’  laatste belangrijke opdracht in Glasgow. Ontworpen voor het bestuur van de school. Er is een schitterend betegelde gymnastiek ruimte, prachtig houtsnijwerk, torens van glas-in-lood alles in de Glasgow Style en zijn geniale manier om licht te manipuleren is duidelijk zichtbaar.  In de Mackintosh Room vindt u de ontwerpen die hij voor de school maakte en waarover veel gedoe was met het bestuur. Er zijn ook 2 gereconstrueerde klaslokalen, die de ontwikkeling van het onderwijs laat zien van de Victoriaanse tijd, tijdens de 2e Wereldoorlog en in de jaren 50 en 60. Openingstijden: di t/m do en za van 10.00 – 17.00 en vrij en zo van 11.00 – 17.00. Toegang is gratis.

13. The Willow Tea Rooms

The Willow Tea Rooms in Sauchiehall Street is een van de grootste attracties in Glasgow voor zowel de inwoners als bezoekers. De tea room die door velen als het neusje van de zalm beschouwd wordt heeft nog steeds de originele glas-in-lood deuren, ramen en spiegels. Naast de Tea Room is er ook een winkel met een enorme keuze aan artikelen van hele kleine broches tot enorme lappen met de beroemde patronen en alles er tussen in.

De Tea Room was bestemd voor dames, die 1 p meer betaalden voor hun kopje thee, maar daar dan wel in deze luxe omgeving van konden genieten! Tegenwoordig kun je er voor een vrij normale prijs iets eten of drinken. Fotograferen is toegestaan. Het geheel begon een beetje sjofel te worden en in 2016 is het hele pand gerestaureerd. Openingstijden: ma t/m za van 9.00 – 17.30 en zo en Bank Holidays van 10.30 – 17.00. Toegang is gratis.

De TravellingWELL.nl Reisgids zit al bij de prijs inbegrepen

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor deze themareis samen.

Hij bevat:

  • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
  • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
  • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
  • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
  • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
  • de TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een  map samen met uw reispapieren en een kaart van Schotland naar het door u opgegeven adres gestuurd
  • U kunt er ook voor kiezen om de TravellingWELL.nl Reisgids  alleen als  PDF te ontvangen, zodat u de map niet mee hoeft te sjouwen. U krijgt  dan alleen de kaart van Schotland en de papieren per post toegestuurd

Like en/of volg ons op Facebook of ons blog om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, verhalen en nieuwe reizen. Wij stellen het zeer op prijs als u de berichten, verhalen deelt met uw vrienden, familieleden of collega’s.