Themareis: Bonnie Prince Charlie en de Jacobites

Themareis: 13 dagen Bonnie Prince Charlie en de Jacobites

Bonnie Prince Charlie en de Jacobites kunnen natuurlijk niet ontbreken, want als zij er niet geweest waren of had de belangrijkste veldslag The Battle of Culloden in 1746 niet plaatsgevonden, dan had de geschiedenis van Schotland er ongetwijfeld heel anders uitgezien. 

In 1745 landde hij met zijn leger bij Glenfinnan en rukte op, won The Battle of Prestonpans en trok naar Londen, waar hij echter gedwongen werd om terug te keren naar Schotland. Toen zijn uitgeputte leger aankwam bij Culloden, moesten ze het ook nog eens zonder eten doen en u raadt het al: ze werden volledig overmeesterd door de Engelse troepen in een bloedige veldslag die binnen een uur beslist was.   Bonnie Prince Charlie kon met behulp van Flora MacDonald ontsnappen naar Isle of Skye en voer vanaf die plek terug naar Frankrijk. De rest van zijn leven leidde hij een vrij losbandig leven, trouwde op 42 jarige leeftijd met een meisje van 19, die hem toch niet zo goed beviel en hij stopte haar in een klooster. Vanaf 1783 werd hij ziek en werd tot zijn dood in 1788 verpleegd door zijn dochter.  

Klik op de kaart om alle bezienswaardigheden van de National Trust for Scotland, die besproken worden te zien. Visit Scotland heeft een prachtig e-book samengesteld waarin de hele geschiedenis van Charlie en The Jacobites verteld wordt.

Hoe ziet de 13 daagse reis Bonnie Prince Charlie en de Jacobites themareis er uit?

U reist op een door u zelf gekozen dag met de ferry van DFDS van IJmuiden naar Newcastle. Uw eigen auto gaat mee.
U verblijft in een gezellige Inn bij de beroemde spoorbrug over de Firth of Forth. U kunt vanaf deze plek met uw eigen auto naar Edinburgh maar er is ook een hele goede busverbinding en dan heeft u niets te maken met het verkeer of het zoeken van parkeergelegenheid.

Stelt u zich eens voor hoe The Royal Mile: de straat tussen Edinburgh Castle (Historic Scotland) en Holyrood Palace (Royal Collection) er uit gezien moet hebben, toen Charlie daar aankwam en door 60.000 Jacobites toegejuicht werd. Dat zijn nog meer mensen dan er nu zijn  tijdens het Festival in augustus!
Charlie maakte het Holyrood Palace tot zijn hof en vanuit hier werden allerlei strategieën bedacht. U ziet o.a. de kamer waar hij verbleef, de zalen waar de bijeenkomsten waren en de enorme zaal waar hij een bal hield.  Edinburgh is een prachtige stad boordevol interessante musea, leuke winkels, brede lanen, smalle steegjes, sfeervolle pubs en restaurants: kortom u zult er ook zonder Charlie enorm genieten!

Via Alloa Tower en Killiekrankie naar het prachtige Cairngorm National Park en het whiskygebied Speyside

De indrukwekkende Alloa Tower (National Trust for Scotland) is altijd in het bezit geweest van de Erskine family, die zeer loyaal waren aan de Stuart koningen en een aantal van hen bezocht deze toren en logeerde er, incl. Mary Queen of Scots en James VI en James I. Als u de 4 verdiepingen verkent, kunt u zich vast voorstellen hoeveel ongelooflijke verhalen de muren en de gevangenis zouden kunnen vertellen!

U rijdt naar het noordoosten en komt dan langs Killiecrankie. Killiecrankie Visitor Centre (National Trust for Scotland) ligt in een prachtige beboste kloof, waar de rust in 1689 gruwelijk werd verstoord toen hier de allereerste schoten vielen tijdens de Battle of Killiecrankie. Slechts 1 Engelse soldaat kon ontsnappen d.m.v. een spectaculaire sprong over de rivier de Garry en de plek heet sindsdien: Soldier’s Leap. Het verhaal van de slag maar ook de schitterende omgeving komen helemaal tot leven in het bezoekerscentrum. 

U verblijft 4 nachten in een heerlijke 4* B&B in Auchbreck/Glenlivet, zodat u en de Charlie plekken kunt bezoeken, maar ook het prachtige Cairngorm National Park en misschien wel 1 of meerdere whisky distilleerderijen en/of een kuiperij.

Fyfie Castle

Misschien zijn 3 kastelen op een dag een beetje veel van het goede, maar u hoeft ze natuurlijk ook niet allemaal te bezoeken. Ze hebben gemeen dat ze allemaal iets met Charlie en de Jacobites te maken hadden.  Toen de Engelse troepen op weg naar Culloden bij Fyvie Castle ( National Trust for Scotland) aankwamen, toverde de Duke of Cumberland een sinaasappel uit zijn zak en overhandigde die aan Lady Fyvie’s jongste zoon met de opmerking: ‘I can only hope that your son will one day prove as loyal an adherent to the House of Hanover as your brother has been to the House of Stuart’. De jongen maakte dat inderdaad waar maar in 1766 zorgde hij voor veel commotie toen hij zich liet schilderen in de illegale Huntly Gordon tartan van zijn moeder en ooms die allemaal de Jacobites steunden.

Castle Fraser

Castle Fraser ( National Trust for Scotland) was een van de kastelen van de Fraser Clan, die ook de Jacobites steunden in de slag in ’45. De oudste zoon van de 6e Lord Fraser had de leiding van het Fraser Regiment in Culloden en raakte gewond en werd de volgende dag door een Engelse soldaat gedood. Veel van het kasteel ziet er nog net zo uit als toen. Als u het kasteel verkent, mis dan de geheime trap, een spionnetje, verborgen valdeuren en Charles Mackenzie Fraser’s houten been niet! Er zijn uitgezette wandelingen op het terrein en daarna een lekkere afternoon tea in de Tearoom?

Craigievar Castle

Het 17e eeuwse, sprookjesachtige Craigievar Castle (National Trust for Scotland) heeft een prachtige collectie meubelen uit de Barok, origineel houtwerk uit de tijd van de Jacobites en een kunstig bewerkt plafond. U vindt hier ook een Order of Battle voor de Battle of Culloden, waaruit blijkt dat de Forbe family de Jacobites ook steunde.

Een of twee dagen zonder Charlie: wandelen, fietsen, whisky proeven, naar de rendieren of een safaritocht met Highland Safaris?

Vanuit de B&B kunt u prachtige wandelingen maken in het noordelijke deel van Cairngorm National Park en de dag bijv. afsluiten met een bezoek aan Glenlivet Distillery. Klik op Speyside whisky reis. 

In de omgeving van Aviemore is ontzettend veel te doen en te zien:

 • een ritje met de stoomtrein
 • een rendierencentrum
 • een centrum waar je kunt kijken bij de sledehonden en zelfs een rit kunt maken
 • een centrum voor roofvogels
 • een boerderij waar de boer demonstraties geeft met zijn honden en schapen
 • je kunt er fietsen huren
 • er is een activiteitencentrum waar je allerlei buitensport activiteiten kunt boeken
 • een prachtige mountain safaritocht vanuit Aberfeldy

Culloden Battlefield en helemaal langs Loch Ness net voorbij Fort William naar de volgende B&B

Het bezoekerscentrum van Culloden Battlefield ( National Trust for Scotland) heeft vele prijzen gewonnen met haar prachtige tentoonstelling waarin de bloedige periode van meer dan 250 jaar geleden zo prachtig tot leven gebracht wordt. Na de tentoonstelling kunt u met ‘oortjes’ naar buiten om een wandeling over het veld te maken waar de veldslag plaats vond. Er vinden ook heel regelmatig voorstellingen plaats, waarin acteur bepaalde scenes spelen of laten zien hoe de gewonde soldaten behandeld werden.

Loch Ness: wat moet ik ervan zeggen? Gaat u ook op zoek naar Nessie of gelooft u alle verhalen helemaal niet en maakt u liever een boottochtje op het enorm lange loch? Klik op Loch Ness by Jacobite voor de mogelijkheden.  De naam past nog mooi bij de themareis ook!

U passeert de ruïne van Urquhart Castle (Historic Scotland) , dat door de Jacobites zelf opgeblazen werd toen duidelijk werd dat ze de strijd verloren hadden en ze kost wat kost wilden vermijden dat de Engelsen er de baas zouden worden.

Bij Fort Augustus bent u aan het eind van Loch Ness gekomen. Het is een heel gezellig dorpje met een hele serie sluisjes achter elkaar in het Caledonian Canal. Altijd spannend om te zien of de schippers het voor elkaar krijgen. 

Net buiten het dorpje Spean Bridge staat een indrukwekkend monument: het Commando Memorial, waar een groot beeld van 3 commando’s op een verhoging staat. Hier werden de commando’s opgeleid en kandidaten kwamen niet alleen uit Schotland maar vanuit de hele wereld. Op de herdenkingsplek ontdekte ik onlangs ook een foto met briefje erbij van een Nederlandse jongeman, die hier de opleiding had gevolgd.

Uw dag eindigt in een B&B in Banavie, Fort William of Spean Bridge, die hoog in alle lijstjes van klanten staan, die er verbleven hebben.

Glenfinnan Monument en natuurlijk Glenfinnan Viaduct (bekend van Harry Potter)

Bonnie Prince Charlie kwam in 1745 op het stuk waar nu Glenfinnan Monument  (National Trust for Scotland) staat  aan land, plantte er de Stuart vlag en trok met zijn Jacobites weer ten strijde en vonden uiteindelijk hun Waterloo in Culloden. In het kleine Visitor Centre wordt dit tumultueuze hoofdstuk in de geschiedenis van Schotland weer mooie verteld. En natuurlijk klimt u ook even de heuvel op van waar u prachtig uitzicht op het Glenfinnan Viaduct hebt. De stoomtrein komt er van april t/m september iedere ochtend langs en in het hoogseizoen ook in de middag. 

U zou nog een hele mooie rit over het stille schiereiland Ardnamurchan kunnen maken en met het pontje weer het water over. Houdt u echter niet van 1 baans weggetjes, dan is deze tocht niet geschikt voor u.

Een dagje wandelen, met de gondel, met de kano en op de fiets terug of op uw gemak Fort William verkennen

De omgeving biedt ontzettend veel mogelijkheden:

 • De rit met de Jacobite Steam Train
 • Neptune’s Staircase met een serie sluisjes, waar je heel lekker vlak aan weerszijden langs kunt wandelen
 • Kanoën bij Rockhopper bij  Neptune’s Staircase
 • Het dorpje Fort William met een mooie distilleerderij, kerkje en museum en de nodige winkeltjes en restaurants
 • Boottochtjes op Loch Linnhe
 • Naar Nevis Range, waar u met een gondel tot op behoorlijke hoogte kunt komen