Themareis: Naar het land van uw voorouders

Themareis: naar het land van uw voorouders in Schotland

Als Scots Specialist Counselor on Travel to Scotland  ben ik erg geïnteresseerd in de vele clans in Schotland en alles wat daar mee te maken heeft. Ik ging daarom op zoek naar mogelijkheden om met dat onderwerp iets te doen. Al surfend kwam ik op de site Ancestral Scotland van Visit Scotland terecht en ontdekte dat deze speciale afdeling heel veel te bieden heeft op dit gebied.

Opeens was ik nieuwsgierig of en hoeveel inwoners in Nederland Schotse roots hebben en of ik reizen zou kunnen samenstellen, waarin plekken die een rol hebben gespeeld in hun clan bezocht worden naast het verkennen van de ‘gewone’ toeristische activiteiten. Ik koos een aantal namen, voerde die in en toen de gegevens binnen kwamen was ik eigenlijk heel verbaasd. Er wonen hier  bijv. 671 mensen met de naam Brown of Browne, 412 met de naam MacDonald en 212 met de naam MacKay of de verbastering Mackay, Mackaij, Mackaaij, Kay. Ik ontdekte routes waarmee je het gebied van je clan kunt verkennen: de plekken waar ze woonden en werkten, musea over clans en instituten die je kunnen helpen met het zoeken. Om u te laten zien hoe zo’n reis er uit zou kunnen zien,  heb ik de route van de MacKay clan genomen en die aangepast en uitgebreid met ‘gewone’ bezienswaardigheden en activiteiten, zodat hij voor afstammelingen van de MacKay clan interessant is maar ook voor de toerist, die gewoon een prachtig gebied wil bezoeken.

De MacKay clan

Het dramatische landschap en delen van de kust van noord west Schotland is het gebied waar de trotse en agressieve MacKay clan heerste en waar nu nog steeds heel wat MacKay’s wonen. Het gebied was bekend onder de naam: The Province of Strathnaver vanaf de 11e eeuw, een duidelijk teken dat de aloude noordelijke clan onafhankelijk was. Hun motto: Manu forti (With a strong hand).

Ondanks hun drang om onafhankelijk te zijn, waren ze wel loyaal aan de regering, maar tijdens en na de opstanden van de Jacobieten tegen de Engelse overheersing werden ze toch slachtoffers van de vreselijke Clearances (Sheep ate Men), moesten huis en haard verlaten omdat de herders met grote schapenkuddes veel meer rendement opleverden dan de gewone keuteboertjes die er altijd gewoond hadden. In de 19e eeuw werd de Province onderdeel van wat nu de County of Sutherland heet.

Highland Folk museum en Culloden Visitor Centre en Battlefield

In het fascinerende Highland Folk Museum in Newtonmore zijn mooie tentoonstellingen over 400 jaar Highland Life van de gewone inwoners.
Daarna rijdt u terug richting Inverness en ‘moet’ u eerst naar het Visitor Centre met battlefield in Culloden, waar in april 1746 de Jacobieten onder leiding van Bonnie Prince Charlie bloedig verslagen werden. Onder de slachtoffers waren 800 leden van de MacKay clan. In het visitor centre zijn prachtige tentoonstellingen en buiten loopt u over het slagveld. 

Naar het noorden

Vanuit Inverness rijdt u over het Black Isle en dan langs de kust. Aan de kust worden vaak dolfijnen en zeehonden gespot, maar er zijn ook authentieke pubs en kleine museums ( in Rosemarkie een museumpje met prachtige overblijfselen van de Pikten). Uw volgende accommodatie adres is een B&B net buiten Dornoch, een mooi dorpje met The Witch’s stone en de kathedraal met hele mooi ramen en Madonna trouwde er.  Tijd voor een bezoek aan Dunrobin Castle, pal aan de zee met prachtig uitzicht, een mooie tuin en zomers worden er demonstraties met valken gegeven.

Orkney

Na een tocht van ong. 1 uur komt u aan in Orkney ,erg de moeite waard om een bus dagtrip te maken of  met uw eigen auto over te steken. Skara Brae, het dorpje uit de steentijd dat nog niet zo lang geleden te voorschijn kwam vanonder het zand, de twee stadjes, de Standing Stones van Stenness, de Italian Chapel, Maes Howe, een kelder met tekeningen op de wanden en een woeste kust. Het kan allemaal gemakkelijk in één dag en aan het einde van de middag vaart u terug. Uw B&B ligt bij Thurso.

Langs de noordkust naar het westen

Vlakbij  Wick ligt het mooie Castle of Mey, waar de koningin moeder zo gek op was. Na dit bezoek  vervolgt u uw tocht langs de kust en komt u in het gebied van de MacKays. De plek om te beginnen aan uw zoektocht is het Strathnaver Museum in Bettyhill en daarna een aantal plekken bezoeken van The Strathnaver Trail. 

Tongue, Smoo Cave en het kunstenaarsdorpje Balnakeil

Vlakbij Durness liggen The Smoo Caves: prachtige zeegrotten. Net buiten Durness ligt het kunstenaarsdorpje Balnakeil: kleinschalige studio’s, werkplaatsen en galeries.

Door het Geopark naar Ullapool

De rit richting Ullapool gaat door het schitterende Geo Park met hele mooie en interessante visitor centres waar uitgelegd wordt hoe de aardlagen ontstaan zijn. Als je dan na het bezoek een korte wandeling maakt, zie je in het echt wat je net uitgelegd hebt gekregen. Ook mooi om naar toe te lopen zijn de Inchnadamph grotten. Ullapool is het dorpje met de witte huisjes en 2 x per dag heel druk, want dan komt de veerboot uit Lewis aan. Er zijn leuke winkeltjes, galeries en genoeg restaurantjes en barretjes om te ontspannen. Hier overnacht u in een B&B net buiten het dorp aan het water.

Een prachtige tocht langs de kust naar Gairloch en laatste overnachting in

U rijdt helemaal langs de kust met prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Misschien een bezoek aan de subtropische tuin in Inverewe, een bijzonder, quirky distilleerderij, waar alles anders gaat dan in de ‘normale’ distilleerderijen, naar het dorpje Gairloch waar u in een supersnelle rubberboot op zoek kunt naar dolfijnen en haaien. Aan het eind van de middag rijdt u door een indrukwekkend berglandschap naar het dorpje Garve met de Corrieshalloch Gorge. Op de brug kijkt u in de diepte waar de rivier stroomt.  U eindigt uw tocht in Fort William en hebt daar uw laatste nacht en keert daarna terug naar Newcastle.