Whiskyreis: De ultieme ervaring met de Highlands, Islands en Lowlands

De ultieme whisky ervaring en prachtige bezienswaardigheden in Schotland

Tijdens deze whiskyreis maakt u kennis met de whisky uit de Lowlands, de Highlands en de Islands: een wereld van verschil!! Tegelijkertijd reist u door de mooiste delen van Schotland met schitterende bezienswaardigheden, dus u slaat 2 vliegen in één klap!

Welke distilleerderijen zou u kunnen bezoeken? 

 • Lowlands: Glenkinchie
 • Speyside: Cardhu, Glen Grant, Glenlivet, Macalan, Glenfiddich om er een paar te noemen
 • Highlands: Dalwhinnie, Oban, Ben Nevis
 • Islands: Springbank en Glengyle in Kintyre 
 • Grens Highlands en Lowlands: Glengoyne en Tullibardine

Overtocht van IJmuiden naar Newcastle in 2 pers. binnen hut en uw eigen auto gaat mee en 9 nachten verblijf in 3* of 4* accommodatie.

Uw accommodatie adressen: 

 • 3 nachten in 4* B&B in Auchbreck
 • 2 nachten in 4* B&B in Spean Bridge, Fort William of Banavie (net buiten Fort William)
 • 2 nachten in 3* B&B bij Campbeltown op Kintyre
 • 2 nachten in 3* klein hotel in Dunblane

Klik op de kaart  om te zien waar Newcastle, en de accommodatie adressen liggen.

De eerste dag: aankomst in Schotland en bezoek aan Glenkinchie en Dalwhinnie

U komt ’s morgens mooi op tijd aan, zodat er nog veel tijd is voor een mooie rit en 1 of 2 bezoeken aan distilleerderijen.

Glenkinchie Distillery is gelegen in de Borders niet ver van Edinburgh. Uw bezoek begint in de tentoonstellingsruimte waar vroeger de Malting Floors waren. Daar komt uw gids bij de groep en die leidt u door het productie deel van de distilleerderij, waar u kunt zien  hoe en uitleg krijgt over het ontstaan van het ‘water of life’. Aan het eind van de rondleiding krijgt u in de bar een glaasje Glenkinchie Single Malt Whisky. In zijn geheel duurt dit ong. 1 uur en 15 minuten. Openingstijden: het hele jaar. 
Er zijn verschillende mogelijkheden voor een bezoek.

U rijdt over de prachtige Firth of Forth brug met uitzicht op de nog mooiere Firth of Forth spoorbrug naar het noorden. Aan het begin is het lieflijk maar niet echt bijzonder landschap, maar hoe noordelijker u komt hoe bergachtiger het wordt.

Dalwhinnie Distillery ligt na de afslag aan een stil weggetje. Whisky en chocolade zijn een ‘hemelse’ combinatie en daarom proeft u de Classic Single malts in een combinatie met luxe Highland chocolade. 
De 15 jaar oude Dalwhinnie Single Malt staat bekend onder de naam: Gentle Spirit. Eigenlijk zou de Highland Malt Whisky Speyside malt moeten heten, want de bron is een zijtak van de belangrijkste whisky rivier in Schotland: De Spey.  Dalwhinnie is het hele jaar geopend. 
Er zijn allerlei verschillende tours mogelijk van een gewone rondleiding met 1 slokje tot een rondleiding met 6 slokjes + bijpassende chocolade die langer duurt.  De dag is nu ver gevorderd, dus tijd om naar uw 4* B&B in Auchbreck of in Dufftown te rijden, waar u 3 nachten verblijft.

U hebt nu 2 dagen om naar de distilleerderijen te gaan, die uw voorkeur hebben. De keus is enorm. Wat dacht u van Benromach, The Macallan, Glenlivet, Cardhu, Glen Fiddich, Glen Moray, Speyside Cooperage, maar er zijn er nog veel meer.

Helemaal langs Loch Ness naar Spean Bridge of Banavie

De Highlands zonder Loch Ness en Nessie is natuurlijk ‘not done’, dus vandaag rijdt u langs het beroemde loch. Wilt u meer weten over Nessie dan is er het Nessie Museum en ietsjes verderop ligt de schitterende ruïne van Urquhart Castle boven het meer. In het stadje Fort Augustus is een hele serie sluisjes achterelkaar en het schutten is altijd leuk om te zien. In de loop van de middag zou u een bezoek kunnen brengen aan Ben Nevis Distillery in Fort William.

Ben Nevis is een van de oudste distilleerderijen in Schotland en hij is al in 1825 geopend. Hij ligt aan de voet van de hoogste berg Ben Nevis. In een oude opslagruimte uit 1862 en de voormalige bottelarij bevindt zich het bezoekerscentrum, waar u de reus Hector McDram zult ontmoeten. Hij ontrafelt de Legend of the Dew of Ben Nevis in een bijzonder audio/visuele voorstelling. Na deze ervaring gaat u met de gids mee door de productie ruimtes en u sluit af met een slokje. Er is ook een restaurant waar u lekker kunt lunchen. 
Ben Nevis is het hele jaar geopend.
Na dit bezoek naar uw 4* B&B in Spean Bridg, Fort William of Banavie.

Een dag in The Highlands zonder whisky, want er is naast de whisky nog zo veel meer!

Wat kunt u hier allemaal doen? 

 • Een treinrit met de beroemde Jacobite Steam Train, die beroemd is geworden door Harry Potter en door een schitterend gebied naar Mallaig aan zee gaat en 1.5 uur later weer terug. (half mei tot eind oktober)
 • Met de gondel omhoog voor fantastisch uitzicht boven op de berg en op de heen-of terugweg naar de ‘berghut’ Ben Nevis Inn voor de lunch of gewoon een drankje en misschien een wandelingetje?
 • Een rondrit door het bijna verlaten schiereiland Ardnamurchan met bijv. een wandeling bij de kleine ruïne van Tioram Castle, waar u met eb naar toe kunt lopen of nog veel verder via een single track road naar de vuurtoren helemaal in het westen

Langs de kust naar het zuiden via Oban en het schilderachtige Crinan kanaal naar Campbeltown

Tijdens de hele rit bijna constant uitzicht op de zee en lochs: schitterend. Oban is een bedrijvig stadje, vooral omdat de veerboot naar Mull hier vertrekt en aankomt. Er zijn naast de distilleerderij ook behoorlijk veel winkels en een mooie promenade. Hoog boven de stad staat een Capitool achtig gebouw, waar u prachtig uitzicht hebt op het stadje en de zee.

Oban Distillery ligt onder aan de klif, die boven Oban uitsteekt en midden in het stadje. De lantaarnvormige koperen ketels zijn de kleinste van Schotland. Het vochtige zeeklimaat, de heide en de turf uit de omgeving, vindt u allemaal terug in de fruitige whisky, die 14 jaar in de eiken vaten rijpt. Openingstijden: Het hele jaar geopend.
Er zijn verschillende rondleidingen. 

Na dit bezoek blijft u langs de kust rijden en zou u een omweggetje kunnen maken naar het lieflijke vissersdorpje Crinan aan de zee en het Crinan kanaal. Een romantisch plekje! In de loop van de middag rijdt u dan het schiereiland Kintyre op en neemt uw intrek in de B&B in de omgeving van Campbeltown.

Een dagje Kintyre met bezoek aan Springbank Distillery

Springbank Distillery is de oudste onafhankelijke familie distilleerderij in Schotland. Hij werd geopend in 1828 op de plek waar tot dan toe een illegale stokerij stond. Het hele proces van mouten, rijpen en het bottelen wordt ter plekke gedaan, wat heel uitzonderlijk is. De whisky wordt met de hand gemaakt volgens traditionele methodes en in ieder stadium is het mensenwerk en geen computerwerk. Er worden geen kunstmatige kleurmiddelen toegevoegd. Er worden 3 verschillende single malts geproduceerd: Springbank, Longrow en Hazelburn.

Er is nog een distilleerderij in Campbeltown: Glengyle, die van de zelfde eigenaars is. Hier wordt de Kilkerran single malt geproduceerd. De distilleerderij bestond al veel eerder, moest sluiten en is een paar jaar geleden heropend.
Er is een keur aan rondleidingen en proeverijen.  

Uw laatste distilleerderij: Glengoyne

U zou ’s middags op weg naar uw laatste accommodatieadres nog een bezoek aan Glengoyne distillery  kunnen brengen. Het is een mooie distilleerderij van de buitenkant met de witte muren en het pagode dak in een dal van een vulkanische heuvel. Generaties lang wordt hier de kunst van het distilleren al overgedragen aan de volgende generatie. Ze geven allerlei rondleidingen van de standaard tour, een chocolate/whisky tour tot een masterclass van een hele dag waarin u uw eigen whisky samenstelt en in een flesje van 20cl. meekrijgt. Ze zijn ontzettend trots op hun distilleerderij en zeggen zelf: “there can be no better place on earth to sit and take a glass of malt whisky”.  Openingstijden: het hele jaar geopend.

Na dit bezoek rijdt u naar  Dunblane, waar u in een gezellig vrij klein hotel uw laatste 2 nachten door brengt.

Nog 1 distilleerderij om uw whisky reis in stijl af te sluiten?

In de omgeving ligt Deanston Distillery, waar wij zelf heel enthousiast over zijn. Deze distilleerderij aan de rivier de Teith staat hier al sinds 1785, alleen was het toen een katoenfabriek. Rond de fabriek kwamen de arbeidershuisjes, de winkels en ontstond de gemeenschap van het dorpje. De fabriek sloot in 1965 en toen vatte men het idee op om er een distilleerderij te vestigen.

Op de laatste dag zou u nog even bij de Kelpies de enorme paarden van staal en het Falkirk Wheel, waar je in een schip opgetakeld wordt naar een hoger gelegen kanaal kunnen gaan kijken en daarna rijdt u terug naar Newcastle, waar u om 16.00 uiterlijk in moet checken in Newcastle