5 of 7 daagse whiskyreis naar The Secret Malts of Aberdeenshire

Hebt u de grote of bekende distilleerderijen al gezien of wilt u gewoon de wat kleinere distilleerderijen bezoeken, waar u soms door de hoogste baas in eigen persoon wordt rondgeleid, dan zijn deze 7 vrij onbekende distilleerderijen in Aberdeenshire zeer aanbevelenswaardig.

U vindt in dit gebied niet alleen de distilleerderijen, maar ook heel veel kastelen (hier is the one and only Castle Trail in Schotland), een imposante kust met veel bezienswaardigheden die met de zeevaart te maken hebben, mooie steden en dorpjes als Frasersburgh, Peterhead, Aberdeen en Stonehaven, een keur aan lange en kortere wandelingen en talloze musea en tuinen.

Klik op de kaart om te zien waar de distilleerderijen liggen.

Vlucht met KLM naar Edinburgh, een huurauto van Arnold Clark, het beste autoverhuur bedrijf in Schotland en 4 nachten verblijf in  3 * of 4* accommodatie

of

Overtocht van IJmuiden naar Newcastle in 2 pers. binnen hut en uw eigen auto gaat mee en 4 nachten verblijf in 3* of 4* accommodatie.

De 7 distilleerderijen in dit gebied, die u kunt bezoeken

1. Ardmore Distillery

Ardmore Distillery bij Huntly is een werkende distilleerderij en u kunt hem ook bezoeken, maar alleen na telefonische afspraak. Het is een van de weinige distilleerderijen, waar de whisky een uitgesproken turf geur/smaak heeft. Hij wordt ook gebruikt voor de Teacher’s Highland Cream blended whisky.

2. Fettercairn Distillery

Fettercairn (aan de voet van de berg) is een van de oudste distilleerderijen en ligt aan de voet van de Cairngorm Mountains, waar ook de bron voor het water is dat gebruikt wordt.Hij is open van mei t/m oktober. Het bijzondere hier is dat de bovenkant van de still, de nek besprenkeld wordt met koud water, waardoor de alcohol opnieuw condenseert en er een lichtere whisky ontstaat met een bloemachtige geur/smaak.

3. GlenDronach Distillery

GlenDronach maakt haar whisky al bijna 200 jaar in sherry vaten en u vindt er een flink aantal soorten whisky van 12 tot 21 jaar oud. De distilleerderij, het bezoekerscentrum en de winkel zijn het hele jaar geopend. 

Er zijn 4 verschillende rondleidingen: 

 • De ‘gewone’ Discovery Tour. 
 • De Tasting Tour 
 • De Premium Tasting Tour 
 • De Connoisseurs Tour 

En u kunt er ook uw eigen fles vullen.

4. Glen Garioch Distillery

De meest oostelijk gelegen distilleerderij in dit gebied, waar ook al zo’n 200 jaar whisky geproduceerd wordt. Hij is het hele jaar open. 

Er zijn verschillende rondleidingen op vaste tijden.

 • The Founders Tour waarbij u de distilleerderij en opslagruimte bezoekt en natuurlijk een slokje Highland Single Malt
 • The Wee Tasting Tour, die uitgebreider is en waarin u 2 slokjes verschillende whisky proeft
 • A Rare Pair: Whisky & Cheese Tasting Tour.  Naast de gewone rondleiding proeft u kaas die perfect past bij de verschillende whisky’s in de Bothy Tasting Room. Moet geboekt worden
 • The VIP Tour: de meest uitgebreide rondleiding en proeverij.  Moet geboekt worden

5. Glenglassauch Distillery

De Glenglassauch Distillery startte in 1875, werd gesloten, ging weer open, werd gesloten, maar in 2008 ging hij definitief weer open. Hij werd in 2013 overgenomen door de Ben Riagg company, maar draait nog steeds en goed. Terwijl heel veel distilleerderijen volledig geautomatiseerd zijn, begeleidt hier een klein team handmatig alle processen. Openingstijden: het hele jaar. 

 • De Revival Tour start op ieder heel uur en u ziet het proces en sluit af met een slokje
 • De Behind the Scenes Tour: veel uitgebreider, ook op plekken die normaal niet toegankelijk zijn en u proeft 4 verschillende whisky’s. Hij moet besproken worden. Groepsgrootte max. 10 personen


U kunt uw eigen fles vullen met 2 verschillende whisky’s: een uit een sherry vat en een uit een bourbon vat. Hij wordt gelabeld en genummerd, dus uniek! In de winkel kunt u allerlei Glengassauch artikelen kopen.

6. Knockdhu Distillery

De Knockdhu Distillery in het dorpje Knock produceert haar whisky AnCnoc op traditionele wijze, maar volgens hen zelf maken zij hiermee een zeer ‘moderne’ lichte whisky met een citrus smaak. Ze rijpt in eiken sherry of bourbon vaten.

U kunt de distilleerderij bezoeken, maar alleen op afspraak.

7. Royal Lochnagar Distillery

De Royal Lochnagar Distillery, vlak bij het prachtige Balmoral Castle, kreeg het predicaat Royal, nadat Queen Victoria op bezoek geweest was in 1848. Hij is het hele jaar open.  In de winkel verkoopt men naast de whisky’s ook allerlei andere Lochnagar producten.

Rondleidingen:

 • Lochnagar Tour: een rondleiding en een slok Royal Lochnagur van 12 jaar oud
 • Reserve Tour: een uitgebreidere rondleiding en 2 verschillende whisky’s
 • Warehouse Experience: rondleiding en whisky rechtstreeks uit het vat in de opslagruimte met uitleg
 • Deze tour moet geboekt worden
 • Royal Tour: ontvangst in de bibliotheek met koffie en shortbread, uitleg over de geschiedenis, rondleiding en proeven van 2 bijzondere whisky’s.  Deze tour moet geboekt worden

Twee winkels met een enorm assortiment whisky’s en andere drank

Dunnottar Wine and Spirits in Stonehaven: ong. 100 verschillende whisky’s. Geopend van maandag t/m zaterdag.

Deeside Drinks Emporium in Banchory: 150 verschillende whisky’s, 300 verschillende biertjes en 60 verschillend gins. Geopend van april t/m december alle dagen van de week.

U zou ook nog deels het Castle Trail kunnen volgens

The Castle Trail met 17 totaal verschillende kastelen en ruïnes zoals Dunnottar Castle kunnen volgen. 

De TravellingWELL.nl Reisgids van €100.00 is inclusief in de prijs

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor deze whiskyreis samen.

Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes van de distilleerderijen voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle distilleerderijen met openingstijden, mogelijke tours en toegangsprijzen
 • een goede kaart van Schotland
 • extra informatie over die zaken waar u speciaal in geïnteresseerd bent
 • De TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een stevige map samen met uw reispapieren naar het door u opgegeven adres gestuurd