Whiskyreis naar Islay: het paradijs voor de whiskyaholic

Whiskyreis naar Islay: het paradijs voor de whiskyaholic!

Tijdens deze whiskyreis naar Islay (spreek uit aila) bezoekt u het grootste whisky producerende eiland van Schotland. Een groot deel van dit eiland in de Binnen-Hebriden bestaat uit turf, dat aan de elementen is blootgesteld: wind, regen en het zeewater van de Atlantische oceaan.
De turf wordt verbrand om de gerst te mouten en geeft de single malts hier hun zoutige zeewier smaak.
Als er een deeltje Islay malt aan een blended whisky wordt toegevoegd, krijgt die dat onmiskenbare Schotse tintje.
Hoewel het eiland maar 40 km lang is, zijn er negen stokerijen te vinden en komen daar in het komende jaar nog 2 bij. Een heerlijke reis om te genieten van de ‘vloeibare rook’ !

Met de veerboot en eigen auto van IJmuiden naar Newcastle v.v. in 2 pers. binnen hut. Het is een lange, maar prachtige rit langs Loch Lomond, over een bergpas, door een ruig stuk en aan het eind van de middag bent u dan in Kennacraig, waar u om 18.00 overvaart en om iets na 20.00 komt u dan in Port Ellen of Port Askaig op Islay aan.
Klik op de kaart om te zien waar de distilleerderijen liggen.

Islay Malt and Music Festival

Een keer per jaar staat Islay helemaal in het teken van de whisky en muziek en wel in de laatste week van mei. Wilt u er bij zijn, dan is het belangrijk om heel lang van te voren (vóór de winter) een aanvraag te doen.

U gaat naar een eiland, dus bent afhankelijk van de veerboot

Het is misschien volledig overbodig om te vermelden, maar u gaat naar een eiland en bent afhankelijk van de veerboot. Het kan gebeuren dat het weer te slecht is om te varen en de veerboot uit de vaart wordt genomen. Men probeert altijd op een later moment toch te varen, maar het kan zo zijn dat u langer op het eiland of op het vaste land moet blijven. Wij proberen natuurlijk om dan accommodatie voor u te vinden voor die extra nacht. Gebeurt dit op de terugweg dan proberen we een nieuwe overtocht te boeken maar de extra kosten voor de accommodatie en een nieuwe overtocht etc. zijn voor uw eigen rekening.

Bowmore Distillery

Bowmore Distillery werd al in 1779 opgericht en is nu in handen van het Japanse Suntory.  Er wordt per jaar 1.700.000 liter whisky geproduceerd. 
Het bezoekerscentrum is het het hele jaar geopend. Er zijn gewone rondleidingen en proeverijen.

Bruichladdich Distillery

Bruichladdich Distillery (uitspraak Brookladdie) ligt aan de westelijke oever van Loch Indaal, tegenover Bowmore. Hij werd in 1881 geopend door de Harvey Brothers, maar lag een poos stil tot een consortium Murray McDavid het in 2000 kocht. Op 29 mei 20001 werd er weer full-time gestookt. Er wordt per jaar 320.000 liter geproduceerd. De graan die zij gebruiken wordt op het eiland zelf verbouwd.
De rondleidingen duren ong. 45 min. Openingstijden: het hele jaar geopend van ma t/m vrij en vanaf april t/m okt. ook op za. 

Kilchoman Distillery

De meest westelijk gelegen distilleerderij van Islay Kilchoman (uitspraak Kilhoman) Distillery is een kleine traditionele op een boerderij. Ze vulden hun eerste vaten in december 2005 in nieuwe vaten waar nog maar 1 maal Bourbon in gezeten had. Het graan wordt bij de distilleerderij verbouwd en het mouten gebeurt zoals vroeger op de vloer. 
Er zijn rondleidingen en een uitgebreide Managers Tour. We hebben in april 2016 zelf een bezoek gebracht aan deze distilleerderij en zijn erg enthousiast over de rondleiding door de zeer betrokken, enthousiaste gidsen.

Ardbeg Distillery

Ardbeg opende in 1815. Hij werd gesloten maar is later helemaal vernieuwd weer in bedrijf genomen.  Er wordt 1.100.000 liter per jaar geproduceerd. De rondleidingen en proeverijen, zijn het hele jaar mogelijk. Ook deze distilleerderij hebben we bezocht. Behoorlijk grootschalig, maar interessante rondleiding. Het restaurant biedt heerlijke gerechten en ziet er ook gezellig uit. Mooie winkel.

Lagavulin Distillery

Lagavulin (spreek uit laggavoolin) is in 1816 gebouwd op de plek waar 10 illegale stokerijen stonden. Lagavulin is een van de originele 6 Classic malts. De whisky heeft een droge erg rokerige smaak. Er is echter ook een Lagavulin die gerijpt is in een Pedro Ximinez sherry vat. Er wordt 2.300.00 liter geproduceerd per jaar.
De rondleiding duurt ong. 1 uur. Wij vonden het te gelikt en niet erg inspirerend. Er is ook een proeverij. Lagavulin is het hele jaar geopend.

Laphroaig Distillery

Laphroaig distillery (spreek uit lafroyg) is misschien wel de beroemdste whisky van Islay. Het is de favoriete whisky van Prins Charles die de distilleerderij ook bezocht. De distilleerderij is in 1815 opgericht door de familie Johnson en is nu in handen van de Allied Group. De stijl is medicinaal hoewel het alcohol percentage de laatste jaren verlaagd is. Er wordt 2.000.000 liter per jaar geproduceerd. 
Het bezoekers centrum is het hele jaar geopend.

Dit vonden wij de absolute topper al was het maar dat je als chauffeur en dus niet proever een miniflesje whisky krijgt en als je je ter plekke inschrijft als lid van Laphroaig, dan krijg je een certificaat en ben je ‘grootgrondbezitter’  van een stuk grond van een vierkante voet en mag je je Nederlandse vlag planten. Geniaal! Een heel groot stuk land tegenover de distilleerderij staat nu vol met vlaggetjes. Ieder jaar mag je je rente ophalen in de vorm van een miniflesje Laphroaig Single Malt!

Caol Ila Distillery

Caol Ila Distillery (spreek uit kuleela) zie je als je van de boot afkomt in Port Askaig al liggen net buiten het dorpje Caol Ila. Hij is in 1846 gebouwd en is in 1970 volledig gerenoveerd en gemoderniseerd. De eigenaars zijn Diageo, die heel veel distilleerderijen hebben en de whisky wordt ook gebruikt in de Bells en Johnnie Walkers blended whiskies. Hij is behoorlijk rokerig en er zit ook een jodiumachtig smaakje aan. Er wordt 3.500.000 liter geproduceerd. Het hele jaar geopend voor rondleidingen en proeverijen.

Bunnahabhain Distillery

Bunnahabhain (spreek uit Boenaheven) ligt behoorlijk afgelegen aan het eind van een slingerende single track. Een prachtige rit. Hij is in 1881 gesticht en men adverteert met “The Gentle taste of Islay”, omdat hij de zachtste is en niet erg rokerig smaakt. Ze maakten een moeilijke tijd door maar vanaf 1981 gaat het wat beter omdat ze met veel succes een hele bijzondere 35 jaar oude whisky uitbrachten in een sherry vat. In 2002 kwam er weer een bijzondere 35 jaar oude whisky uit en de succesvolle Auld Acquaintance. Ze produceren 1.000.000 liter per jaar. Rondleidingen, Dram Tours, Tasting Tours en een Manager’s Tour.
Alle rondleidingen moeten van te voren geboekt worden. We bezochten deze distilleerderij en vonden de rondleiding heel inspirerend en uitgebreid. De gids was enthousiast en wist ontzettend veel.

Ardnahoe Distillery: de nieuwste!

Ardnahoe is een echte familie distilleerderij, vader Laing heeft zijn zonen beïnvloed en zij zitten nu ook in het bedrijf. Het is een moderne distilleerderij op een prachtige plek, maar de methode waarop whisky gemaakt wordt is traditioneel. De whisky is zoet, rokerig en zacht, maar de turf proef je goed evenals de kruiden. Er is een rondleiding en er zijn proeverijen

Terug naar het vaste land en naar Newcastle voor de terugtocht naar IJmuiden

Weer een heerlijke rit en om uiterlijk 16.15 checkt u in bij de boot en vaart om 17.00 richting IJmuiden, waar u de volgende morgen om ong. 10.00 van boord rijdt.

De TravellingWELL.nl Reisgids van €100.00 is inclusief in de prijs

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor deze whiskyreis samen.

Hij bevat:

  • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
  • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
  • beschrijving van de rondritten en alle distilleerderijen met openingstijden en toegangsprijzen
  • wij maken desgewenst ook de afspraken voor rondleidingen voor u
  • de TravellingWELL.nl Reisgids wordt als  PDF  naar uw mailadres gestuurd

Like en/of volg ons op Facebook of ons blog om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, verhalen en nieuwe reizen. Wij stellen het zeer op prijs als u de berichten, verhalen deelt met uw vrienden, familieleden of collega’s.