Whiskyreis noordwest Schotland: Slainte!

Whiskyreis naar noordwest Schotland: Slainte!

Het gebied ten noorden van Inverness is zonder whisky distilleerderijen al prachtig met kastelen, de kust met zeehonden en dolfijnen, bergen, rivieren, watervallen, bezoekerscentra en overblijfselen van de Picten en hoe noordelijker u komt hoe stiller en uitgestrekter het wordt. 

U vaart met DFDS van IJmuiden naar Newcastle v.v. in een 2pers. binnen hut met stapelbed en uw auto/motor gaat mee.

De eerste dag maakt u een vrij lange rit naar Inverness en verblijft daar 2 dagen, zodat u 1 of 2 distilleerderijen kunt bezoeken of met Rabbies een whiskydagtocht kunt maken.

Als 2e accommodatie adres hebben we een hele goede B&B in Dornoch gevonden met ontzettend aardige eigenaars. Er zijn 2 kamers, dus u bent er zeker van dat u geen anonieme gast zonder naam zult zijn. Vanuit die plaats bent u heel snel bij de 2 distilleerderijen in de buurt . U kunt hier meerdere nachten maken en vanuit hier naar Wick rijden om de distilleerderijen te bezoeken, maar we werken ook met een hele goede B&B ten zuiden van Thurso, veel noordelijker, waar u ook bijv. 2 nachten zou kunnen verblijven en nog eentje aan zee ten westen van Thurso, dus keuze genoeg. Wilt u liever min. 3 nachten in een vakantiewoning aan zee, op een klein halfuurtje van John O’Groats dan kan dat ook.

Op de terugweg verblijft u nog 2 nachten in een hele fijne B&B bij Auchbreck en kunt vanuit de B&B naar Glenlivet Distillery lopen of per auto of taxi naar 1 van de vele vele andere distilleerderijen van Speyside

Deze reis sluit ook heel mooi aan bij de  Themareis: naar het land van uw voorouders  en de North Coast 500 reis waarin u helemaal rond trekt en het hele gebied verkent. Klik op de kaart om te zien hoe de route er uit zou kunnen zien.

Glen Ord distillery op Black Isle

Bij Glen Ord zeggen ze zelf: een bezoek aan onze distilleerderij is een lust voor het oog en voor uw smaakpapillen, dus dat belooft wat! Tijdens de rondleiding ziet u de mensen aan het werk om een magische malt whisky te produceren, die zoet, moutig en droog is. Openingstijden: November t/m februari: ma t/m vrij van 11.00 – 16.00. Maart t/m oktober: ma t/m za van 10.00 – 17.00 en juli en augustus tot 18.00. Van juni t/m september ook op zondag van 12.00 – 17.00.
Er zijn verschillende rondleidingen mogelijk: 

 • Alleen de tentoonstelling, met een video en een slokje Singleton of Glen van 12 jaar oud
 • De Glen Ord Tour: de tentoonstelling, een rondleiding en een slokje Singleton
 • Flavours of Scotland Tasting Tour met 3 drams
 • Singleton of Glen Ord Tasting Tour met 12, 15 en 18 jaar oude Singleton of Glen Ord en een kadootje
 • Glen Ord Experience Tasting Tour: proeven, twee drams uit het vat en een kadootje
 • Grain to Glass Tour: naar de Mouterij, dan een rondleiding en 6 drams
 • De tasting tours moeten geboekt worden

Glenmorangie Distillery bij Tain

Glenmorangie: een distilleerderij met een enorme hoeveelheid vaten buiten. De ketels zijn buikvormig, wat de whisky een ‘eigen Glenmorangie’ smaak geeft. De Pikten, die hier heel lang geleden woonden hadden een prachtig bewerkte steen: the Hilton of Cadboll Stone, die op plek stond waar nu de distilleerderij is. Hij werd ontdekt en naar het Schotse Nationale Museum gestuurd. In 2000 heeft een kunstenaar uit een enorm blok zandsteen een kopie gemaakt, die nu weer op de oorspronkelijke plek staat. De distilleerderij wordt bemand door The Men of Tain: vaklieden, die er vaak al hun hele leven werken. Vroeger kregen ze ‘a wee dram’ tijdens de lunch en voor vervelende klusjes. Sommigen herinneren zich het nog met weemoed! De distilleerderij is vrijwel het hele jaar open. Altijd van ma t/m vrij en vroeg in de zomer ook op zaterdag en in het hoogseizoen 7 dagen per week. Er is ieder uur een rondleiding en tussen juni en augustus ieder half uur. Er kunnen max. 15 deelnemers mee, dus altijd vooraf boeken. 
De verschillende rondleidingen:

 • The Original Tour. Een rondleiding door de distilleerderij + een slokje Glenmorangie Original, Kan ieder uur.
 • The Signet Tour. Kan om 11.00 – 12.15 en om 14.15 – 15.45 . Na de rondleiding gaat u naar de Signet Room, waar u Glenmorangie Original en Glenmorangie Signet proeft. Dit is de rijkste whisky, die hier gemaakt wordt

Dalmore Distillery in Alnes

Nadat Colin of Kintail het leven had gered van Koning Alexander III, kreeg hij als dank het land waar het kasteel Eilean Donan op staat maar nog belangrijker het recht om het Koninklijke Hert met het 12 puntige gewei in zijn wapen te gebruiken: het logo voor Dalmore Distillery was geboren! Na 28 jaar verkocht hij de distilleerderij aan de Mackenzie broers, die er een groot succes van maakten omdat ze niet over gebaande paden gingen. Neem de locatie. Velen gingen naar Speyside omdat daar al wegen waren, de Mackenzies niet, zij zochten net zo lang tot ze de ideale plek vonden waar ze volop gebruik konden maken van de natuurlijke omstandigheden. Ze vonden het in een geïsoleerd gebied op de oever van de Cromarty Firth, blootgesteld aan de wind uit de Noordzee. Vrijwel alle distilleerderijen gebruiken uniforme ketels, maar hier gebruiken ze verschillende ketels om de whisky meer karakter te geven. Het distilleren is daardoor moeilijker, maar de whisky exceptioneel (zeggen ze). Een rondleiding moet u van te voren boeken.  Hij duurt een uur

Wilt u een privé rondleiding of een proeverij, dan kunt u dat aanvragen, maar de groep moet uit minstens 8 en max. 14 personen bestaan. Openingstijden: april t/m september van ma t/m za van 10.00 – 17.00. Van oktober t/m maart van ma t/m vrij van 10.00 – 17.00.

Balblair Distillery in Tain

Op deze plek rollen sinds 1790 de vaten over het terrein en wordt er Highland Single Malt Scots whisky geproduceerd. Het bijzondere aan deze distilleerderij is dat niet genoemd wordt hoe oud de whisky is, maar dat het jaar vermeld wordt waarin het vat gedestilleerd is. Ieder jaar gaat de manager naar de vaten, proeft en besluit op dat moment welke whisky op de top van het rijpingsproces is en vrijgegeven kan worden. Het zijn dus allemaal Vintage Whisky’s.
Er zijn 2 verschillende rondleidingen:

 • True Highland Spirit van 14.00 – 15.00.  Standaard rondleiding met 2 drams of whisky
 • Angel’s Share. Een uitgebreidere versie van de standaard tour met 4 drams of whisky   Van 14.00 – 15.15.
 • Openingstijden van het visitor centre: oktober t/m maart: ma t/m vrij van 10.00 – 16.00.

Clynelish Distillery in Brora

Clynelish Distillery ligt aan de A9 in het populaire kustplaatsje Brora op ong. 1 uur van Inverness. Vanuit de distillery zie je het Clynemilton stroompje over de heuvels stromen. De Clynelish whisky is fruitig en heeft een licht rooksmaak.
De rondleidingen: 

 • Clynelish Distillery Tour. U verkent de distillery en sluit af met een slokje Clynelish van 14 jaar oud. Hij duurt 1 uur
 • Taste of Clynelish Tour. Naast de Clynelish van 14 jaar oud proeft u nog 2 andere drams
 • De heel speciale Taste of the Highlands Tour duurt 1.5 – 2 uur en u proeft speciale Clynelish, Johnnie Walkeren Teaninich
 • The Clynelish Experience. Een uitgebreide rondleiding en u proeft unieke drams.

De rondleidingen moeten van te voren geboekt worden. Er moeten minstens 2 mensen zijn.
Openingstijden:  van maart t/m oktober van ma t/m za van 10.00 – 17.00 en van nov. t/m feb. van ma t/m za van 10.00 – 15.00

Old Pulteney Distillery in Wick

Opgericht in 1826 in een tijd waarin er nog geen wegen naar Wick waren en de distilleerderij afhankelijk was van de scheepvaart om de gerst aan te voeren en de malt whisky te verschepen. Wick werd beroemd door de vaten zilver (haringen) en de vaten goud (de whisky). De whisky wordt nog steeds op dezelfde traditionele wijze gemaakt en ook het karakter is nog steeds het zelfde: een heerlijke whisky zonder turfachtige smaak.  
De rondleidingen vinden plaats om 11.00 en 14.00, maar u kunt ook vragen om een andere tijd als u contact opneemt. Openingstijden: oktober t/m april: ma t/m vrij van 10.00 – 16.00. Mei t/m september ma t/m vr van 10.00 – 17.00 en za van 10.00 – 16.00.

 • The Pulteney Tour is de standaard rondleiding en duurt ong. 1 uur. Tijdens deze rondleiding krijgt u een goed beeld hoe er gewerkt wordt en wat er allemaal voor nodig is om een goede whisky te produceren. U neemt met max. 10 deelnemers een kijkje achter de schermen en natuurlijk proeft u na afloop een slokje van de 12 jaar oude whisky.
 • The Pulteney Tour met extra expressions. Naast de gewone standaard rondleiding met het glaasje 12 jaar oude whisky, proeft u nu ook de whisky van 17 en 21 jaar oud

Wolfburn Distillery bij Thurso

De nieuwste  distilleerderij in dit gebied, die in 2013 heropend is , nadat er eigenlijk niets over was van de oorspronkelijke distilleerderij.  Het logo en de naam komen uit een tekening door Konrad Gesner, een bioloog uit de 16e eeuw. De wolf was in die tijd een gewoon dier in het verre noorden van Schotland en aan de kust leefde een buitennatuurlijk familielid: de zee wolf. De gene die de zeewolf kon zien kon geluk en welvaart verwachten. Openingstijden: 1 april t/m 31 okt. van ma t/m vrij van 10.00 – 16.30 en de rondleiding is om 14.00.  Je moet boeken info@wol­fburn.com.

 • De Wolfburn Experience Tour incl. het proeven is van 14.00 – 15.30 en komt die tijd niet uit dan kun je vragen of een andere tijd ook kan. Prijs: £10.00

Glenlivet Distillery

In het prachtig gelegen bezoekerscentrum duikt u in de geschiedenis van de whisky smokkelaar, de raadselachtige wereld van het distilleren en proeft u de single malt waar het allemaal om draait.

 • Er zijn meerdere tours van 45 min. tot ong. 3 uur
 • Er is een winkel, cafetaria, tentoonstelling
 • U kunt uw eigen fles vullen met Glenlivet Whisky
 • Glenlivet is open van eind maart – eind oktober