Highlands, Isle of Skye en Perthshire met het openbaar vervoer

Rondreis Edinburgh, de Highlands, Isle of Skye en Perthshire met trein, bus en veerboot

Wilt u grenzeloos genieten van het prachtige landschap in Schotland zonder de blik alsmaar op de weg te moeten houden, dan is een reis met het openbaar vervoer een ideale manier.
Tijdens deze reis vanuit Newcastle maakt u de 3 beroemde treinreizen: West Highland LineKyle Line en The Far North Line naar Dunrobin Castle,  kunt u ook nog met korting meerijden in de stoomtreinen: Strathspey Steam Railway en Keith & Dufftown Railway. Verder stukken over een ‘gewoon’ treintraject, de veerboot van Mallaig naar Isle of Skye en dit eiland kunt u ook een dagje per bus verkennen.  Klik op de kaart rondreis om in hoofdlijnen te zien waar u  allemaal komt.

Dag 1: met de nachtboot naar Newcastle

Dag 2: naar Edinburgh met de trein

U komt ’s morgens aan in de haven van Newcastle, stapt op de DFDS bus naar het treinstation in Newcastle en rijdt in ong. 2 uur naar Edinburgh.

We werken hier pal in het centrum met een hele kleine, luxe en aparte B&B vlak bij Edinburgh Castle en een iets goedkopere grotere B&B aan de rand van het centrum. U blijft hier 2 nachten.

Dag 3: Edinburgh

U kunt op uw gemakje de prachtige stad Edinburgh verkennen. Een museum, een hop off-hop on bus, de Botanische tuin, Edinburgh Castle, Holyrood Palace en zo kan ik nog wel even verder gaan. U zult echt keuzes moeten maken.

Dag 4: de prachtige treinrit eerst naar Glasgow en dan naar Fort William

U rijdt eerst in een uurtje naar Glasgow en stapt daar op de trein naar Fort William: een van de mooiste treinritten in Schotland. Hij duurt iets meer dan 4 uur en u zit waarschijnlijk als een soort tennisscheidsrechter met uw hoofd van links naar rechts te draaien, want het landschap is aan beide kanten betoverend. U rijdt ook over Rannoch Moor, waar je alleen met de trein kunt komen, dus een ontzettend stil gebied met veel wild en bijzondere planten.

De volgende 3 nachten verblijft u in een prachtige B&B in Banavie, vlak bij Fort William of als u dat gemakkelijker vindt in Fort William zelf. Hier werk ik met een Nederlands stel, dat een mooi, oud herenhuis heeft gekocht in een hele rustige straat hoog boven het stadje en daar een B&B met 3 kamers heeft. U kunt rondkijken in dat stadje/dorpje met ook een whisky distilleerderij, u  kunt wandelen langs de serie sluisjes Neptune’s Staircase, een dagje kanoën, fietsen huren of een boottocht over het loch maken. 

Dag 7: treinrit van Fort William/Banavie naar Mallaig, overtocht naar Isle of Skye en bus naar Portree

Een rit met de West Higland Line over een van de mooiste stukken en over het Glenfinnan Viaduct, dat bekend geworden is door de Harry Potter film. Na ong. 1 uur 15 minuten bent u in Mallaig, een levendig dorpje met heel veel gelegenheden om even te zitten, iets te drinken en de overheerlijke Cullen Skink te proeven. In een half uurtje steekt u over met de veerboot van Caledonian MacBrayne en doet het laatste stuk met de bus naar Portree in ong. 1 uur 30 minuten.

U verblijft 3 nachten in een  B&B in Portree. U kunt hier het mooie stadje met de kleurige huizen verkennen en het Aros Centre bezoeken met mooie tentoonstellingen.

U kunt hier met de Stagecoach bussen reizen. Een mooie tocht is rond de noordpunt via Staffin, Uig en terug.  Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om te wandelen, een boottochtje te maken vooral  te genieten van de overweldigende natuur.

Dag 10: met de bus naar Kyle of Lochalsh en een treinrit over de Kyle Line naar Inverness

U verlaat het Misty Isle maar de busrit naar Kyle of Lochalsh (1 uur) en dan de treinrit met de Kyle Line, zullen veel goed maken. Bergen op de achtergrond, grote lochs waar u langs gaat, een vrij kaal landschap, dat echter steeds groener en meer bewoond wordt naarmate u dichter bij Inverness komt. De treinrit duurt 2 uur en 35 minuten.
U verblijft 3 nachten in een hele goede B&B in Inverness. In deze stad zijn behoorlijk wat bezienswaardigheden, waaronder een botanische tuin, een mooi museum en het kasteel. Dwars door het centrum loopt de rivier waarlangs mooie wandel-  en fietspaden zijn aangelegd. Vanuit Inverness kunt u met uw pas per trein naar het witte, sprookjesachtige Dunrobin Castle .

Dag 13: treinrit naar Blair Atholl via Keith en of Aviemore om ook 1 of 2 ritten per stoomtrein te maken

De treinreis gaat verder naar het lieve dorpje Blair Atholl, maar onderweg zou u ook in Aviemore kunnen uitstappen om een rit met de Strathspey Steam Railway te maken met 10% korting en/of  eerst naar Keith te reizen om daar een ritje met de Keith & Dufftown Railway te maken met 10% korting en een whisky distilleerderij te bezoeken.
De B&B in Blair Atholl waar u 3 nachten verblijft wordt gerund door een zeer gastvrij echtpaar en de reacties van mijn klanten, die hier verbleven hebben, variëren van: “Wat een ontzettend charmante gastvrouw” tot “Wat een service, vriendelijkheid en super ontbijt” tot   “Een fantastisch verblijf en wat hadden we graag langer willen blijven”
U bezoekt natuurlijk het mooie Blair Castle, kunt hier heerlijk wandelen en fietsen en bent u een golfer, dan is er ook een mooie golfbaan, waar bezoekers van harte welkom zijn.

Dag 16: met de trein terug naar Edinburgh en dan met de trein naar Newcastle

Aan al het moois is nu bijna een eind gekomen. U maakt uw laatste treinrit vandaag en stapt op het station in Newcastle op de DFDS bus naar de veerboot.

Dag 17: aankomst in IJmuiden en weer naar huis.

De TravellingWELL.nl Reisgids is bij de reizen met het openbaar vervoer inclusief in de prijs

  • De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor u samen.
    Hij bevat:
  • voor iedere reisdag: de vertrekplaatsen, vertrek- en aankomsttijden, de overstappen en de looproute naar uw accommodatieadres
  • voor iedere rustdag: voorstellen voor bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen, wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart en activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
  • de TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een  map samen met uw reispapieren en een kaart van Schotland naar het door u opgegeven adres gestuurd
  • U kunt er ook voor kiezen om de TravellingWELL.nl Reisgids  alleen als  PDF te ontvangen, zodat u de map niet mee hoeft te sjouwen. U krijgt  dan alleen de kaart van Schotland en de papieren per post toegestuurd

U boekt uw reis met STO-Garant

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.