Loch Lomond, de Highlands, Mull en Iona met het openbaar vervoer

Rondreis van 10 dagen door Loch Lomond, de Highlands, Mull en Iona per bus, trein en veerboot

Deze Loch Lomond, Highlands, Mull en Iona reis is samengesteld met losse trein/buskaartjes om u een idee van zo’n reis te geven en de mogelijkheden zijn bijna oneindig.

U reist tijdens deze 10 dagen 7 dagen met allerlei verschillende bus en trein maatschappijen en als u de prijs voor deze trein/buskaartjes vergelijkt met de prijs van de Spirit of Scotland Pass, dan kunt u nu met een gerust hart ook de schitterende , maar dure Jacobite Steam Train boeken of een boottochtje naar Staffa maken.
Hebt u een ander gebied voor ogen? Vertel ons welk gebied u wilt verkennen, waar u vanaf Schiphol naar toe wilt vliegen, vanaf welk vliegveld u terug wilt naar Schiphol en het aantal dagen dat u in Schotland wilt reizen en wij maken een voorstel. Klik op de kaart om de route te zien.

Dag 1: vlucht naar Glasgow en per bus via Glasgow centrum naar Arrochar

Na aankomst op Glasgow Airport kunt u met 1 dagkaartje de rest van de dag met de bus reizen. U bent binnen een half uurtje in het centrum van Glasgow en kunt deze prachtige stad op uw gemakje lopend of ook per bus verkennen. Aan het eind van de middag pakt u weer de bus en rijdt naar het kleine dorpje Arrochar, waar wij samenwerken met een prachtige B&B. U verblijft hier 2 nachten.

Dag 2 : een boottochtje op Loch Lomond naar de overkant en een flinke wandeling?

Het is heerlijk om een tocht op een boot te maken, waar het commentaar nog  ‘live’ is. Loch Lomond, the Queen of the Lakes, is prachtig en de bemanning is hartelijk. Aan de overkant kunt u naar het restaurant, en daarna een heerlijke wandeling maken, over een stuk van het langeafstandspad West Highland Way, en aan het eind van de middag vaart u weer terug.

Dag 3: met de West Highland Line langs Loch Lomond naar eindpunt Oban

Met de West Highland  Line  maakt u een prachtige treinrit langs Loch Lomond  en door de Highlands naar Oban. 
U zou ook kunnen stoppen bij Ben Cruachan: een hele bijzondere ondergrondse krachtcentrale. Treinreizigers krijgen een gratis rondleiding en er is ook een hele grote muurschildering.   U komt in de loop van de middag aan en kunt nog lekker rondkijken in dit levendige havenstadje, langs de boulevard lopen of  omhoog klimmen naar een soort namaak Capitool of de whisky distilleerderij bezoeken. U overnacht hier 1 nacht in een B&B of in het SYHA hostel in een 2 pers. kamer met eigen badkamer.

Dag 4: overtocht naar Mull en met de bus naar Fionnphort vlakbij Iona

Het is in de haven altijd een drukte van belang met de CalMac veerboten, die regelmatig aankomen/vertrekken. U stapt ’s morgens ook op deze boot en maakt de mooie overtocht naar  het havenplaatsje Craignure op het eiland Mull.  Ik heb er in dit voorbeeld voor gekozen om vanaf de veerboot rechtstreeks met de bus naar Fionnphort te rijden en daar 3 nachten te blijven. In Fionnphort zijn meer B&B’s dan op Iona en ze zijn ook minder duur. Wilt u toch op Iona overnachten dan is het Iona Argyll Hotel een aanrader. 

Dag 5 en 6: verkennen van magisch Iona en boottochtje naar Staffa

Met een klein voetveertje vaart u binnen 10 min. naar het heilige eiland Iona. Het veertje gaat constant heen en weer dus u hoeft nooit lang te wachten. 
Op Iona kunt u prachtige wandelingen maken, de restanten van de abdij en de bijgebouwen bezoeken,  een kerkdienst meemaken als u dat zou willen, het kerkhof waar de oude Schotse koningen begraven werden (ook Macbeth) bezoeken en op de plek staan waar de Ierse monnik Columba aan wal kwam toen hij de Schotten moest gaan kerstenen. Het dorpje is heel klein en er zijn een paar winkels en plekken waar u iets kunt eten en drinken. Het licht is er heel bijzonder en trekt veel schilders en fotografen aan. U kunt vanuit Fionnphort maar ook vanuit Iona een boottocht naar het eilandje Staffa maken, dat bekend is geworden door de basalt kolommen en de grot Fingal’s Cave, maar misschien nog meer door de Ouverture van Mendelssohn. 

Dag 7: terug naar Oban en per bus naar Fort William

In de ochtend eerst de prachtige bustocht terug naar Craignure en dan per veerboot naar Oban. U pakt hier de bus naar Fort William. U zou ook een stop kunnen maken in het kleine, lieve haventje Appin en dan met de volgende bus naar Fort William. We werken samen met een paar schitterende B&B’s in en net buiten Fort William. Als ik aan de eigenaars vraag of ze u willen halen van het busstation, dan zullen ze dat als het mogelijk is qua tijd zeker doen.

Dag 8: een heerlijke rustige dag met wandeling bij Neptune’s Staircase en het stadje Fort William

Vandaag lopend naar Neptune’s Staircase, een hele serie sluisjes achter elkaar. Met een beetje geluk ziet u dat er geschut wordt en wat een heidens karwei dat is. Er is een heel gemakkelijke wandeling langs het kanaal te maken naar het Loch. U kijkt ver over het water naar de bergen in de omgeving, waaronder Ben Nevis. Fort William is een klein stadje met alle faciliteiten, een heel interessant gratis museum en een mooi kerkje met bijzondere kapel. U kunt hier ook een boottocht maken.

Dag 9: met de West Highland Line heen-en terug naar Mallaig of nog spectaculairder met de Jacobite Steam Train

Tijdens deze treinrit weet u niet naar welke kant u het eerst of het laatst moet kijken. Overal bergen, lochs, uitzicht zo ver je maar wilt, het beroemde Glenfinnan Viaduct (van Harry Potter) en dan komt u in het vissersplaatsje Mallaig en daar is altijd iets te doen (net als in Almelo waar ik woon). Bovendien maken ze hier de lekkerste vissoep in heel Schotland: Cullen Skink.

Dag 10: met de trein van de West Highland Line terug naar Glasgow en vlucht terug

Een mooiere afsluiting van een reisje met het openbaar vervoer  door Schotland kunt u zich niet voorstellen. Dwars door het lege Rannoch Moor, waar je alleen met de trein kunt komen en waar nog heel veel wild loopt, Corrour, het hoogste treinstation in Groot-Brittannië, Loch Treich, Loch Lomond, Dumbarton Castle en dan als einde het schitterende station van Glasgow. De reis duur een kleine 4 uur. Met de bus naar het vliegveld.