Loch Lomond, de Highlands, Mull en Iona met het openbaar vervoer

Rondreis door Loch Lomond, de Highlands, Mull en Iona per bus, trein en veerboot

Deze Loch Lomond, Highlands, Mull en Iona reis is samengesteld met losse trein/buskaartjes om u een idee van zo’n reis te geven en de mogelijkheden zijn bijna oneindig.

U reist met allerlei verschillende bus en trein maatschappijen en als u de prijs voor deze trein/buskaartjes vergelijkt met de prijs van de Spirit of Scotland Pass, dan kunt u nu met een gerust hart ook de schitterende , maar dure Jacobite Steam Train boeken of een boottochtje naar Staffa maken.
Klik op de kaart om de route te zien.

Dag 1: met de nachtboot naar Newcastle

Dag 2: naar Edinburgh met de trein

U komt ’s morgens aan in de haven van Newcastle, stapt op de DFDS bus naar het treinstation in Newcastle en rijdt in ong. 2 uur naar Edinburgh.

We werken hier pal in het centrum met een hele kleine, luxe en aparte B&B vlak bij Edinburgh Castle en een iets goedkopere grotere B&B aan de rand van het centrum. U blijft hier 2 nachten.

U kunt op uw gemakje de prachtige stad Edinburgh verkennen. Een museum, een hop off-hop on bus, de Botanische tuin, Edinburgh Castle, Holyrood Palace en zo kan ik nog wel even verder gaan. U zult echt keuzes moeten maken.

Dag 4:met de langeafstandsbus naar Glasgow en overstappen op de bus naar Arrochar

U verblijft 2 nachten in een mooie B&B met prachtige tuin en uitzicht op de bergen. U kunt lopend naar Tarbet en daar een boottocht naar de overkant van Loch Lomond te maken. Het commentaar is  ‘live’ . Loch Lomond, the Queen of the Lakes, is prachtig en de bemanning is hartelijk. Aan de overkant kunt u naar het restaurant, en daarna een heerlijke wandeling maken, over een stuk van het langeafstandspad West Highland Way, en aan het eind van de middag vaart u weer terug.

Dag 6: met de West Highland Line vanaf Arrochar naar eindpunt Oban

Met de West Highland  Line  maakt u een prachtige treinrit langs Loch Lomond  en door de Highlands naar Oban. 
U zou ook kunnen stoppen bij Ben Cruachan: een hele bijzondere ondergrondse krachtcentrale. Treinreizigers krijgen een gratis rondleiding en er is ook een hele grote muurschildering.   U komt in de loop van de middag of aan het eind van de middag aan en kunt nog lekker rondkijken in dit levendige havenstadje, langs de boulevard lopen of  omhoog klimmen naar een soort namaak Capitool of de whisky distilleerderij bezoeken. U overnacht hier 2 nachten in een eenvoudige B&B in een 2 pers. kamer met eigen badkamer.

U zou met de gewone lijnbus naar de hele kleine aanlegplaats van het veerbootje naar het eiland Lismore kunnen rijden en daar een heerlijke wandeling kunnen maken. Vooral met goed weer prachtig. Lekker genieten van een tea met scones en weer terug.

Dag 8: overtocht naar Mull en met de bus naar Fionnphort vlakbij Iona

Het is in de haven altijd een drukte van belang met de CalMac veerboten, die regelmatig aankomen/vertrekken. U stapt ’s morgens ook op deze boot en maakt de mooie overtocht naar  het havenplaatsje Craignure op het eiland Mull.  Ik heb er in dit voorbeeld voor gekozen om vanaf de veerboot rechtstreeks met de bus naar Fionnphort te rijden en daar 2 nachten te blijven. In Fionnphort zijn meer B&B’s dan op Iona en ze zijn ook minder duur. Wilt u toch op Iona overnachten dan is het Iona Argyll Hotel een aanrader.  Na deze 2 nachten rijdt u met de gewone bus naar Tobermory en overnacht daar nog 2 nachten, zodat u meer van het eiland Mull kunt zien.

Magisch Iona verkennen, met een bootje naar Staffa, dat bekend is geworden door de basalt kolommen en de grot Fingal’s Cave, maar misschien nog meer door de Ouverture van Mendelssohn, Tobermory het kleurige dorpje met gallerietjes, een distilleerderij, leuke winkels en gelegenheden om wat te drinken en eten.

V

Dag 12: terug naar Oban en per bus naar Fort William

In de ochtend eerst de prachtige bustocht terug naar Craignure en dan per veerboot naar Oban. U pakt hier de bus naar Fort William. We werken samen met twee mooie B&B’s in Fort William. Als ik aan de eigenaars vraag of ze u willen halen van het busstation, dan zullen ze dat als het mogelijk is qua tijd zeker doen. En kan het niet dan kunt u met de taxi of bent u een hele goede loper en is de bagage niet te zwaar, dan is het een lekkere wandeling. U blijft hier 3 nachten.

Lopend of met de bus naar Neptune’s Staircase, een hele serie sluisjes achter elkaar. Met een beetje geluk ziet u dat er geschut wordt en wat een heidens karwei dat is. Er is een heel gemakkelijke wandeling langs het kanaal te maken naar het Loch. U kijkt ver over het water naar de bergen in de omgeving, waaronder Ben Nevis. Fort William is een klein stadje met alle faciliteiten, een heel interessant gratis museum en een mooi kerkje met bijzondere kapel. U kunt hier ook een boottocht maken. En wilt u de mooie treinrit maken naar Mallaig, dan kan dat met de gewone trein of met de Harry Potter trein ( de veel duurdere stoomtrein The Jacobite, die geboekt moet worden)

Tijdens deze treinrit weet u niet naar welke kant u het eerst of het laatst moet kijken. Overal bergen, lochs, uitzicht zo ver je maar wilt, het beroemde Glenfinnan Viaduct (van Harry Potter) en dan komt u in het vissersplaatsje Mallaig en daar is het stoplicht rood en dan weer groen en er is altijd iets te doen (net als in Almelo waar ik woon). Bovendien maken ze hier de lekkerste vissoep in heel Schotland: Cullen Skink.

Dag 15: met de trein van de West Highland Line of de langeafstandsbus terug naar Glasgow en door naar Stirling of Dunblane

Een mooiere afsluiting van een reisje met het openbaar vervoer  door Schotland kunt u zich niet voorstellen. Dwars door het lege Rannoch Moor, waar je alleen met de trein kunt komen en waar nog heel veel wild loopt, Corrour, het hoogste treinstation in Groot-Brittannië, Loch Treich, Loch Lomond, Dumbarton Castle en dan als einde het schitterende station van Glasgow. De reis duur een kleine 4 uur. Overstap naar de trein of bus naar Stirling, waar u nog 2 nachten verblijft in mooie, kleine B&B of naar Dunblane, waar u nog 2 nachten verblijft in kleine hotel. Ronddwalen in Stirling met het imposante kasteel, gallerietjes, park, winkels of in het kleinere Dunblane met de schitterende kathedraal, kleine winkeltjes en de gouden telefooncel, ter ere van Olympisch kampioen tennis Andy Murray.

Dag 17: met de bus of trein via Edinburgh naar Newcastle terug

U maakt uw laatste ritten met het openbaar vervoer en rijdt met de shuttlebus naar de veerboot terug vanaf het station in Newcastle, waar de veerboot om 17.00 vertrekt.