Het eiland Arran met het openbaar vervoer

Reis van 8 dagen naar het eiland Arran met bus, trein en veerboot

Van het eiland Arran met een omtrek van ong. 85 km.  wordt gezegd dat al het moois dat in Schotland te vinden is, hier allemaal dicht bij elkaar ontdekt kan worden: Miniatuur Schotland dus. 

U vliegt ’s morgens naar Glasgow, springt op de bus, stapt over op de trein en in totaal 2.5 uur bent u al in Ardrossan, waar de veerboot van CalMac vertrekt. Om ong. 13.30 staat u met beide benen op de grond van Arran in Brodick. U kunt van te voren on line al kaartjes kopen, zodat u daar geen omkijken meer naar heeft. Klik op de route.

Wilt u meteen al een tochtje met de bus maken, dan koopt u de Arran Mega Rider (£21,50) bij de chauffeur en kunt met die pas de hele week per bus het eiland verkennen.

Overnachten in vakantiewoning, hotel of SYHA hostel

Wij kunnen een hotel in Blackwaterfoot, een vakantiewoning voor 2 personen in Lamlash, diverse B&B’s of een kamer in het SYHA hostel in Lochranza voor u boeken.

Wilt u een rustig weekje op dezelfde plek, van waaruit u tochtjes maakt, dan zijn Brodick, Lamlash en Blackwaterfoot hele geschikte plekken. In Lamlash werken we met een hele comfortabele vakantiewoning voor 2 personen met schitterend uitzicht en voorzien van alle gemakken. Bij de zandstranden van Blackwaterfoot werken we met een prachtig gelegen hotel, waar ze kamers en appartementen verhuren en in Brodick en diverse andere plekken langs de kust kunnen we een B&B voor u boeken. Klik op accommodatie  U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om vanuit 2 of 3 adressen het eiland te verkennen. Wilt u een wat goedkopere optie, dan is er ook een goed hostel van SYHA, vergelijkbaar met onze Stay Okay, vroeger de jeugdherbergcentrale in Lochranza.  Er zijn slaapzalen en 2 pers. privé kamers met eigen badkamer. U kunt altijd gebruik maken van de goed uitgeruste keukens en maaltijden bestellen.  Vrijheid blijheid.

Bezienswaardigheden en mooie plekken

 • Brodick Castle en tuin aan zee
 • De ruïnes van Lochranza Castle en Kildonan Castle
 • De berg Goatfell, die hoog boven het eiland uittorent
 • De mooie witte huisjes The 12 Apostles net buiten Lochranza
 • Moors en glens
 • Diverse watervallen
 • Leuke kleine dorpjes met kleine musea en artgalleries
 • Hagelwitte stranden
 • Steencirkels
 • King’s Cave
 • De levendige hoofdstad Brodick met alle voorzieningen, die je nodig hebt

Enkele suggesties voor activiteiten naast de al genoemde mooie bezienswaardigheden

Walk Highland is een wandelorganisatie, die door heel Schotland wandelingen beschreven heeft en die op internet heeft gezet.  Ze zijn compleet met kaart en hele duidelijke informatie. U kunt voor Arran klikken op BrodickLochranza en Lamlash en krijgt dan wandelingen vanaf een half uurtje met 1 schoentje (gemakkelijk) tot dagtochten van 9 uur met 4 schoentjes (alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars). We hebben onlangs zelf The King Cave’s Circuit gedaan en waren zeer tevreden met de goede uitleg.

De Arran Coastal Way wandelen?

Gedurende deze week zou u ook de Arran Coastal Way kunnen wandelen, die helemaal langs de kust loopt en begint en eindigt in Brodick, waar u met de veerboot aankomt.
Uw bagage wordt iedere dag naar het volgende accommodatie adres vervoerd en u loopt zo vrij als een vogeltje de route met alleen een klein dag rugzakje. Aan het eind van de wandeling gaat u naar de B&B die voor u geboekt is en spoelt u alle vermoeidheid lekker van u af onder de douche van uw eigen badkamer. U kunt de Arran Coastal Way ook wandelen vanuit 1 adres:  vanuit het hotel in Blackwaterfoot , de B&B in Brodick of de vakantiewoning in Lamlash en reist iedere dag met de bus naar het begin- en eindpunt.

Het eiland verkennen per fiets of te paard?

Niet zo’n wandelaar maar wel een fietser? U kunt in Brodick een fiets huren vanaf 2 uur en kunt dan alle hoeken en gaten van het eiland verkennen. Er worden ook heel veel fietstochten georganiseerd, waar je je gewoon voor aan kunt melden. Er zijn fietsroutes over de gewone wegen en ‘off road’ tochten. In North Sannox ten noorden van Brodick kun je ook tochten te paard boeken.

Bent u een enthousiaste golfer? Er zijn 7 golfbanen op Arran

Voor de enthousiaste golfers onder u bestaat de mogelijkheid om een Golf Pass te kopen voor £110.00. U mag dan 7 x spelen en hebt gratis toegang tot de Driving Range. Er zijn 3 banen met 18 holes, 3 banen met 9 holes en 1 bijzondere met 12 holes. Er zijn goede faciliteiten en u kunt ook overal eten of drinken of in ieder geval heel dicht in de buurt. Er is ook een Driving Range, die geschikt is voor beginners en gevorderden. Het gaat allemaal volautomatisch op £1.00 munten.

De TravellingWELL.nl Reisgids is bij de reizen met het openbaar vervoer inclusief in de prijs

 • De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor u samen en uw wensen worden er in verwerkt. Hij bevat:
 • voor iedere reisdag: de vertrekplaatsen, vertrek- en aankomsttijden, de prijzen van de kaartjes, de overstappen en de looproute naar uw accommodatieadres
 • voor iedere rustdag: voorstellen voor bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen, wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart en activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
 • plattegronden als u grotere steden bezoekt
 • extra informatie over die zaken waar u speciaal in geïnteresseerd bent
 • een goede kaart van Schotland
 • De TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een stevige map samen met uw reispapieren naar het door u opgegeven adres gestuurd

U boekt uw reis met STO-Garant

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Reactie

Wij hebben deze reis in juni 2016 gemaakt en vonden het geweldig! Vliegen naar Glasgow, vanaf het vliegveld met de bus naar de veerhaven en met de CalMac boot naar Arran. Heel soepel en best snel. We hadden niet verwacht dat Arran zo mooi zou zijn en ook nog vrij ongerept. Het hotel aan de westkust vonden we uitstekend, mooie kamer, aardig personeel en heerlijk eten. Dit reisje raden we absoluut aan! Piet en Jellie