Genieten van de omgeving vanuit Newtonmore en/of Auchbreck bij Cairngorms National Park

Genieten vanuit Newtonmore en/of Auchbreck bij Cairngorms National Park

Kijk bij accommodatie Cairgorms National Park, Speyside en Perthshire om de B&B in Newtonmore en de B&B in Auchbreck te zien.

Om u in de gelegenheid te stellen om ook wandelend van de prachtige omgeving te genieten, hebben we met de eigenaars afgesproken, dat zij u (tegen betaling, maar dat spreekt voor zich)  naar de startplek in Feagour brengen, waarna u de hele dag de tijd hebt om terug naar de B&B te lopen en de volgende morgen loopt u zelf naar Kincraig en halen ze u op de afgesproken tijd weer op en brengen u terug naar de B&B. Het is dan een arrangement met 3 nachten B&B, dat heel goed in een langere vakantie in Schotland past. Klik op de kaart om te zien waar de start plekken liggen.

Wilt u echter ook 1 of meerdere dagen iets anders doen dan wandelen, dan kan dat natuurlijk ook en u zou na de wandeldagen kunnen verhuizen naar Auchbreck en van daar uit allerlei mooie tochtjes in de auto te maken.

Dit arrangement kan zo lang en zo kort worden als u zelf wilt en kan geboekt worden met en zonder wandelingen en dus met of zonder vervoer naar en van de start/eind plek. Naast de wandelingen laten we nog een aantal plekken/bezienswaardigheden/activiteiten zien, die u vanuit Newtonmore of Auchbreck ook allemaal zou kunnen doen.

De wandeling van Feagour naar Newtonmore is 22 km. en duurt ong. 7 uur

De parkeerplaats waar u afgezet wordt is vlak bij de Pattack Falls, die erg de moeite waard zijn om even naar toe te gaan. En is het prachtig weer en lekker warm, dan is een frisse duik in het meertje ook erg lekker! Het pad gaat een beetje omhoog en dan weer omlaag naar de Spey Dam, waar u ook een kijkje kunt gaan nemen. Hierna komt u in het afgelegen moorland van Strath an Eilich, omringd door heuvels en is het lekker om even uit te rusten in de Dalnashallag Bothy voor u langs de rivier afdaalt naar Newtonmore. Hebt u nog puf en tijd dan is een bezoek aan het  Highland Folk Museum ook een aanrader, maar misschien doet u dat liever op een andere dag, zodat u er wat langer van kunt genieten.

De wandeling van Newtonmore naar Kincraig is 24 km. en duurt ong. 7 uur

Deze wandeling gaat over verschillende wandelroutes: de Wildcat Trail, de Loch Gynack Track en de Badenoch Way. Tussen Newtonmore en Kingussie zou je anders over de gewone weg moeten lopen en nu loopt u door een prachtig reservaat. Weer op de weg komt u bij de indrukwekkende ruïne van Ruthven Barracks, die gebouwd werden door de Engelsen nadat de Jacobieten in 1719 in opstand kwamen. U kunt er gratis even rondkijken.

De wandeling gaat vervolgens over de Insh Marshes met heel veel vogels naar Loch Insh waar het Loch Insh Watersports Centre is, met heel veel wateractiviteiten en een goed restaurant pal aan het water. Het dorpje Kincraig ligt ietsjes verder en daar wordt u op de afgesproken plek en tijd weer opgepikt.

Het Highland Folk Museum, Dalwhinnie Distillery, Culloden Battlefield, Boottocht naar dolfijnen

De ‘levende geschiedenis’  in het Highland Folk Museum geeft de bezoekers een echt beeld van het alledaagse leven in de Highlands en dit museum wordt dan ook beschouwd als het eerste openluchtmuseum van Schotland.  Er zijn 4 verschillende stukken: een boerderij uit de jaren 30, het openlucht museum,  de Pinewoods en Baile Gean, de unieke reconstructie van een dorp in 1700. Dit deel is 1.5 km. lang en u ziet hoe de Highlanders woonden, werkten, zich kleedden, hoe ze voedsel produceerden, kookten en wat ze aten vanaf 1700 tot de 50er jaren.  

Dalwhinnie Distillery is de hoogst gelegen distillery in Schotland en het hele jaar geopend. U kunt er een standaard rondleiding boeken, die gratis is als u zich aanmeldt als Friend of the Malt Whiskies, maar u kunt ook een proeverij doen of een combi van rondleiding en proeverij.

Culloden Battlefield ligt net buiten Inverness en is de exacte plek waar de laatste slag tussen het Engelse leger en dat van de Jacobieten met Bonnie Prince Charlie plaats vond. Er is een schitterend museum en buiten loopt u over het slagveld. Heel indrukwekkend

Dolphin Spirit Wildlife Cruise: voor een comfortabele boottrip rond de Inner Moray Firth. Er is een gids die live uitleg geeft. Het is een grote boot waar 60 passagiers mee kunnen. De tocht duurt 1.5 uur.  Wilt u wat meer adrenaline? Dan is de Dolphin Mischief RIB Experience geschikter voor u. Een hele snelle rubberboot waar max.12 passagiers op kunnen.De tocht duurt 2 uur.

De stoomtrein, de rendierkolonie, Cille Choirille

De Strathspey Steam Train in Aviemore maakt een mooie rit door het lieflijke landschap en rijdt zeer regelmatig. U kunt ook een enkele reis kopen en dan langs het spoor teruglopen.

Het Cairngorms Reindeer Centre is hier vlakbij. Hier is een soort kinderboerderij maar dan met rendieren en als u een bezoek aan de kudde boekt, rijdt u eerst een stukje in uw auto de bergen in en loopt dan in ong. 15 a 20 min. met de gids naar het hoogland, waar de grote kudde gevoerd wordt. Spectaculair!

Het dal achter de Dalwhinnie Distillery is vrij rustig en halverwege ligt het prachtige kerkhofje Cille Choirille. Je rijdt een heel steil paadje op en helemaal verstopt tussen de bergen ligt dit kleine kerkje en kerkhof. Wonderschoon!

De TravellingWELL.nl Reisgids kunt u er als extra optie bij boeken

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor u samen en uw wensen worden er in verwerkt.

Hij bevat:

  • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
  • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
  • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
  • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
  • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
  • de TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een  map samen met uw reispapieren en een kaart van Schotland naar het door u opgegeven adres gestuurd
  • U kunt er ook voor kiezen om de TravellingWELL.nl Reisgids  alleen als  PDF te ontvangen, zodat u de map niet mee hoeft te sjouwen. U krijgt  dan alleen de kaart van Schotland en de papieren per post toegestuurd