Trossachs National Park en Stirling

Trossachs National Park en Stirling vanuit verschillende adressen

 • De 4* B&B in Dollarbeg ligt aan een heel rustig weggetje en de kippen lopen er vrolijk kakelend rond. Er zijn 4 mooie kamers en in de zitkamer voor gasten is het heerlijk ontspannen. Tanya, de vrl. helft van de eigenaars maakt ’s morgens een heerlijk vegetarisch ontbijt met heel veel keus! Alex, de mnl. helft heeft een garage vol met Classic Cars, die hij zelf helemaal opknapt en onderhoudt en u kunt er een uitzoeken en huren en in zo’n ‘juweeltje’ rondrijden.
 • Zit u liever op een niet zo ontzettend groot en druk vakantiepark in een comfortabele stacaravan, dan is het park in Fintry een heerlijke plek. Voor kinderen zijn er ook speelmogelijkheden en een zwembad.
 • Liever een klein hotel, dan is het gezellige hotel in Dunblane ( Andy Murray komt hier vandaan)  tegenover de prachtige kathedraal, een aanrader.
 • U kunt ook in de stad Stirling verblijven, waar we met een mooi SYHA hostel werken op 1 min. van Stirling Castle. U hebt uw eigen 2, 3 of 4 pers. kamer met eigen douche en toilet

Klik op de kaart voor een aantal toeristische mogelijkheden.

Ook een dag in een prachtige Classic Car rijden?

Wilt u het reisje nog mooier maken, dan kunt u bij Alex de mnl. helft van de eigenaars van de B&B in Dollarbeg een Classic Car huren om als een vorst een dagje rond te rijden. En huurt u er niet één, ook dan wil hij zijn prachtige wagenpark waar hij heel trots op is, graag aan u laten zien.

De reis er naartoe

Aan het eind van de middag vertrekt u met de veerboot van DFDS vanuit IJmuiden. De volgende ochtend rijdt u tussen 9.00 en 10.00 in Newcastle van boord. Langs de kust omhoog en misschien een mooie stop op Holy Island: Lindisfarne, daarna via Edinburgh en nog een leuke stop bij het Falkirk Wheel en door naar uw bestemming. U kunt echter ook de weg nemen die parallel ligt aan Hadrian’s Wall met Brampton als geschikte koffiestop en dan omhoog via Carlisle (mooie stop) of het Tibetaanse klooster 20 km ten noordoosten van Lockerbie en naar uw bestemming.

Mooie rondrit en wandeling

Het kleine dorpje Lochearnhead ligt aan Loch Earn en heeft veel watersport activiteiten. Er kan een tochtje rond het meer gemaakt worden, maar de weg is wel heel smal. U kunt er een prachtige wandeling maken en daarna maakt u de rondrit gewoon af.
Via de Glen Ogle Vallei, die door Koningin Victoria Schotland’s Kyber Pas genoemd wordt, komt u in het mooie dorpje Killin aan Loch Tay. De rivier Dochart stroomt over allerlei rotsblokken het dorpje binnen bij de Falls of Dochart.
Op Loch Tay wordt heel veel gevist op zalm en u rijdt er langs met uitzicht op de Highlands met de berg Ben Lawers en ook hier is een bezoekerscentrum maar nu over de natuur.
The Scottish Crannoch Centre in Aberfeldy is een 5* bezienswaardigheid. U gaat terug in de geschiedenis tot 500 v.Chr. 

Bezoek aan The Famous Grouse Whisky Distillery of Deanston Distillery?

In de omgeving liggen diverse distilleerderijen, waarvan The Famous Grouse Whisky Distillery misschien wel de beroemdste is, maar ook een hele interessante is de Deanston Distillery in een enorme voormalige textielfabriek.

?????????????

Een dag naar het hartje van Trossachs National Park

Balquhidder, een heel klein dorpje waar bij het kleine kerkje het graf is van rooie rakker Rob Roy, die streed tegen de rijken net als de meer bekende Robin Hood. Ook een mooi punt is Loch Katrine, waar u op het stoomschip SS Sir Walter Scott een boottocht op het meer kunt maken.
Vervolgens zuidelijk naar Aberfoyle, een toeristisch stadje waar adrenaline freaks naar Go Ape kunnen. Wilt u niet zo ver rijden, dan kunt u in Aberfoyle de A 81 kiezen en het schilderachtige eilandje met Inchmahome Priory bezoeken. Via Doune Castle, waar de film The Holy Grail van Monty Python en nog niet zo lang geleden een deel van Outlander is opgenomen terug naar Comrie.

Een dag naar Stirling

Stirling is een van de oudste steden van Schotland en wordt beschouwd als de schakel tussen the Highlands en the Lowlands
Het is een compacte stad van 100.00 inwoners en voetgangersvriendelijk.
In the Old Town voel je als het ware de geschiedenis: het kasteel en the Church of the Holy Rude, mooie huizen, stadsmuren, kerkhoven en geesten!
Ook voor shopaholics is er genoeg met de honderden winkels in Thistles Shopping Centre en de Victoriaanse Crawford Arcade en Bridge of Allan.
Naast de stad is er natuurlijk heel veel geschiedenis in Stirling Castle: één van de indrukwekkendste kastelen van Schotland en plaats van kroningen en bloederige moordpartijen.
Net buiten de stad Bannockburn Heritage Centre
In 1314 versloeg Robert the Bruce de Engelsen in de slag bij Bannockburn. Zijn standbeeld kijkt nu uit over het slagveld. Op het slagveld worden vaak veldslagen nagespeeld en in het informatiecentrum is een splinternieuwe volledig interactieve tentoonstelling.
The National Wallace Monument: een enorm groot standbeeld van Wallace: een van de helden van de Schotten. Hij kijkt uit over de plek waar de Schotten de Battle of Stirling tegen de Engelsen wonnen.

Lochleven Castle midden in het meer en Malleny Garden

Een bezoek aan Loch Leven Castle, waar Queen Mary gevangen zat is een mooie afsluiter op de terugtocht. U vaart er met een klein bootje naartoe. Vervolgens over de brug over de  Firth of Forth met prachtig uitzicht op de Treinbrug. Wilt u beide bruggen op uw gemak bekijken dan kunt u in South Queensferry parkeren aan het water. Ook het stadje is aardig met terrasjes aan het water. Wilt u nog een mooie tuin bezoeken dan is Malleny Garden net onder Edinburgh een goede optie. Dan wordt het hoog tijd om terug te rijden naar Newcastle waar u uiterlijk 16.00 in moet checken.Ook voor deze dag hebt u allerlei opties want u zou ook naar  het iets noordelijker liggende Stanley Mills kunnen gaan: een voormalige katoenfabriek, waar u een heel mooi beeld krijgt hoe het leven van de arbeiders was.Dan een bezoek aan Branklyn Garden en vervolgens naar de Firth of Forth Bruggen.

De TravellingWELL.nl Reisgids kunt u er als extra optie bij boeken

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor u samen en uw wensen worden er in verwerkt.

Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
 • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
 • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
 • de TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een  map samen met uw reispapieren en een kaart van Schotland naar het door u opgegeven adres gestuurd
 • U kunt er ook voor kiezen om de TravellingWELL.nl Reisgids  alleen als  PDF te ontvangen, zodat u de map niet mee hoeft te sjouwen. U krijgt  dan alleen de kaart van Schotland en de papieren per post toegestuurd