The Highlands of Scotland

Highlands of Scotland met keuze uit meerdere adressen

U zult tijdens deze Schotlandreis in de Highlands of Scotland vanuit Onich, Banavie, Fort William of Spean Bridge, misschien wel eens een traantje wegpinken, maar vast niet van verdriet, maar van ontzag of blijdschap, dat u in zo’n prachtig gebied kunt verblijven.

Dat lag wel anders bij de Clans, die elkaar in dit gebied te vuur en te zwaard bestreden. De MacDonalds en de Campbells streden al jaren met elkaar om de macht en dat leidde in 1692 tot een vreselijk bloedbad. De MacDonalds werden vriendelijk ontvangen en onthaald, maar na een paar dagen werden bijna alle leden door de Campbells uitgemoord. Het werd een echt tranendal!

De eigenaars van de accommodatieadressen zijn voor het gastheer/gastvrouwschap geboren en zullen al het mogelijke doen om het u naar de zin te maken.

De heenreis met de veerboot en de volgende ochtend richting Schotland

U vertrekt aan het einde van de middag uit IJmuiden met de veerboot van DFDS naar Newcastle. U rijdt ong. om 10.00 van de boot af. Een hele mooie stop net onder Edinburgh is de schitterende Rosslin Chapel, die aan alle kanten prachtig bewerkt is. Aan het einde van de dag komt u aan op het adres van uw keuze, waar u met open armen zult worden ontvangen.

Een dagje wandelen, vissen of varen, zonder autokilometers

Na de lange tocht van Newcastle hebt u waarschijnlijk niet zo veel zin om weer in de auto te stappen. Wilt u heerlijk wandelen in de prachtige omgeving? We voegen een paar voorbeelden van heerlijke kortere en langere wandelingen toe aan uw reispapieren.

Kort tochtje naar Fort William en dan met de Jacobite Steam Train?

Fort William, het belangrijkste plaatsje van de regio, is op zich niet echt mooi, maar er is wel veel te doen. U kunt er boottochtjes over het meer maken, er zijn prachtige sluisjes, die achter elkaar liggen, Neptune’s Staircase genoemd en een bezoek aan de whisky distilleerderij is ook een bezoek meer dan waard. Op het pleintje aan de hoofdstraat is The West Highland Museum met een heel afwisselende collectie over 3 verdiepingen. Het is gratis toegankelijk.

Wilt u ook de schitterende rit maken met The Jacobite Steam Train naar Mallaig over het viaduct van Harry Potter? Hij vertrekt tussen mei en oktober altijd om 10.15 en in het hoogseizoen 2 x per dag om 10.15 en om 14.30. Wij kunnen als u uw reis bij ons boekt ook kaartjes reserveren als u er vroeg bij bent.  Als u in de gelegenheid bent neem dan een kussentje mee, want u zit op een houten bankje.

Een dag naar het strand, een boottochtje over Loch Morar en wandeling terug

Een bezoek aan het prachtige strand Silver Strands vlak voor Mallaig via de Arisaig Coastal Route.  Hier ook heel dicht bij is Loch Morar waar het nog onbekende monster Morar moet wonen. U kunt een boottocht maken en helemaal rond varen, maar ook halverwege uitstappen en terugwandelen door een heel stil stuk.

Loch Ness en bezoek aan Urquhart Castle of het Nessie Centrum

Kunt u niet in de Highlands zijn zonder Loch Ness te zien om Nessie te zoeken? Dan op naar Fort William en steeds maar de A82 volgen. U passeert het indrukwekkende Spean Bridge Memorial, het stadje Fort Augustus waar ook weer een serie sluisjes is en komt uiteindelijk bij Loch Ness. Urquhart Castle, eens een zeer machtig kasteel of het Loch Ness Exhibition Centre is waarschijnlijk het punt waar u besluit om weer terug te rijden. Op de  terugweg is de B8004 bij Spean Bridge een heel mooi, maar wel smal weggetje dat naar Fort William leidt.

Glencoe Visitor Centre en een rit met de beheerder in een jeep

Een paar kilometer ten zuiden van Glencoe ligt het National Trust Visitor Centre Glencoe. Het ligt op een mooie, rustig plek en vanaf het uitkijkplateau heeft u prachtig uitzicht op de bergen. Er is een informatiecentrum waar u in films helemaal uitgelegd krijgt wat hier allemaal heeft plaatsgevonden. Een paar keer paar week maakt de beheerder een prachtige rit door een stuk waar je normaliter niet kunt komen.

Avontuurlijk ingesteld en niet bang voor single track wegen?

Deze rondrit is ong. 120 km. en gaat voor een groot deel over single track roads met veel hellingen, ‘hidden dips’ en ‘blind summits’ maar is wel een echte belevenis en sinds 2014 is er ook een nieuwe whisky distilleerderij in Glenbeg de Ardnamurchan Distillery. Oversteken met het Corran Pontje naar Ardgour en dan zuidwestelijk over de A861 via Strontian, Salen, Glenuig, Lochailort, Drumsalle terug naar Ardgour en met het pontje weer terug.

Wilt u hem nog spectaculairder en ook zelf nog bewegen? Rijdt dan bij Salen over de B8007 naar de kust. In het gehuchtje Portuairk kunt u parkeren bij The village Hall, waar een mooie wandeling door de duinen en zee start. U kunt de vuurtoren van Ardnamurchan dan al zien liggen, maar ik raad u aan om de wandeling gewoon af te maken en dan later met de auto naar de vuurtoren te rijden. Vlak voor de vuurtoren komt u bij verkeerslichten, wat heel komisch aandoet. Het moet echter wel zo geregeld worden omdat het laatste stukje weg geen uitwijkmogelijkheden (passing places) heeft. De vuurtoren kan beklommen worden en er is een  uitgebreid visitor centre bij. Ook is er een kleine tearoom met terras, waar ze lekkere koffie en koeken hebben. Over de zelfde weg terug naar Salen. Deze omweg is in totaal ong. 75 km. extra.

Andere activiteiten in de omgeving

 • U kunt gaan canyoning en fun yaking (in 2 persoons opblaasbare open kano varen).
 • Golfen en een tocht maken op een segway (begeleide tocht van 45 min.).
 • In Kinlochleven is een overdekte ijshal, waar u allerlei halsbrekende toeren uit kunt halen.
 • Nevis Range Mountain Experience, waar u met de lift omhoog en omlaag kunt, maar uw mountain bike kan ook mee, zodat u zelf naar beneden kunt rijden.

De terugreis naar Newcastle via Stirling of Doune Castle (van Monty Python en recent van Outlander)

Het einde van de vakantie komt in zicht, maar ook op de  terugreis is er nog wel wat tijd voor een bezoek aan Doune Castle of het stadje Stirling, vooral als u lekker vroeg vertrekt. De veerboot vertrekt om 17.00 en de volgende morgen komt u tussen 9.00 en 10.00 weer aan in IJmuiden.

De TravellingWELL.nl Reisgids kunt u er als extra optie bij boeken

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor u samen en uw wensen worden er in verwerkt.

Hij bevat:

 • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
 • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
 • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
 • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
 • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
 • de TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een  map samen met uw reispapieren en een kaart van Schotland naar het door u opgegeven adres gestuurd
 • U kunt er ook voor kiezen om de TravellingWELL.nl Reisgids  alleen als  PDF te ontvangen, zodat u de map niet mee hoeft te sjouwen. U krijgt  dan alleen de kaart van Schotland en de papieren per post toegestuurd

Like en/of volg ons op Facebook of ons blog om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, verhalen en nieuwe reizen. Wij stellen het zeer op prijs als u de berichten, verhalen deelt met uw vrienden, familieleden of collega’s.