Rondreis: Isle of Skye via Loch Lomond en Blair Atholl

Rondreis: Isle of Skye via Loch Lomond en Blair Atholl

Het mysterieuze Isle of Skye aan de noordwest kust van Schotland komt ruim aan bod tijdens deze Schotland reis naar Isle of Skye via Loch Lomond en Blair Atholl.  Het is een ‘must’ voor de liefhebbers van de dieren- en plantenwereld, de rustzoekers, de wandelaars en zeker voor diegenen die houden van afwisselend landschap, uitzicht op zee en de roerige geschiedenis.

Deze reis kan op allerlei verschillende manieren gemaakt worden:

  • Met de nachtboot van IJmuiden naar Newcastle v.v. met eigen auto of motor
  • Met B&B’s , een vakantiewoning, SYHA hostels, trekkershutjes
  • Ook de lengte kunt u zelf bepalen, want deze voorbeeld reis is slechts één van de vele mogelijkheden. U zou hem kunnen verlengen met een langer verblijf op Skye of een paar extra dagen in Glasgow of Edinburgh of misschien wilt u wel helemaal naar het uiterste puntje van Schotland vanaf Skye?

De heenreis per veerboot en mooie tocht naar Arrochar in het Loch Lomond gebied

Na een comfortabele overtocht met de veerboot van DFDS Seaways in een 2 pers. binnenhut met bedden boven elkaar, rijdt u ’s morgens tussen 9.00 en 10.00 van de boot in Newcastle.  U volgt eerst de route van Hadrian’s Wall naar Carlisle, waarna u naar het noorden gaat. U zou een bezoek kunnen brengen aan Hill House in Helensburgh, dat door Rennie Mackintosh ontworpen is en nu wegens wateroverlast helemaal in een kooi zit, waar ze trappen in gemaakt hebben, zodat u alles kunt volgen. Bekijk het filmpje op YouTube

Boottochtje en wandeling

Vanuit uw prachtig gelegen B&B in Arrochar is het een heel klein stukje rijden of lopen naar Tarbet, waar u een boottocht zou kunnen maken naar de overkant om daar een schitterende wandeling te maken. Later op de dag kunt u dan via een andere route terug met de boot. U blijft hier 2 nachten.

Rit naar Isly of Skye en overtocht

Een overweldigende rit door het Glencoe dal en dan richting Mallaig, waar het veerbootje u naar Skye brengt. Onderweg mooie stops bij de vele sluisjes, het Glenfinnan Monument en natuurlijk het Viaduct waar de Harry Potter trein over reed. Vlak voor Mallaig kunt u nog een omweggetje langs de zandstranden maken. U hebt de keuze uit diverse B&B’s, vakantiewoningen of stacaravans en alle tochten op Skye zijn vanaf deze plekken heel gemakkelijk te maken.

Prachtige rondrit door noord west Skye

De smalle bochtige wegen op Skye zijn al prachtig omdat u overal uitzicht hebt op de omringende bergen en vele meren. U zou een bezoek kunnen brengen aan Dunvegan Castle met mooie tuin en daar een boottochtje maken om dichtbij zeehonden te komen. Ten noorden van het kasteel liggen hele kleine gehuchtjes met mooie winkeltjes van allerlei soorten handwerkslieden.

Portree en Raasay

Het kleine stadje Portree heeft een gezellig centrum met allerlei adresjes waar u van een heerlijke koffie/thee met iets lekkers kunt genieten en ook het haventje ligt er schilderachtig bij. Het eilandje Raasay is heel gemakkelijk te bereiken met een veerbootje en biedt weer een andere omgeving dan het vaste land van Skye. En houdt u van whisky dan zijn Skye en Raasay ook aantrekkelijk met hun nieuwe distilleerderijen.

Rondrit noord Skye en fossielen zoeken

Het noorden van Skye heeft een prachtige kust met rotsen, een waterval en stranden waar fossielen gezocht kunnen worden. Een stukje de Quiraing inrijden voor evt. een wandeling is spectaculair! U komt ook bij het eilandmuseum waar hutjes gerestaureerd zijn, waarin u een mooi beeld krijgt van hoe men hier leefde en op het kerkhof ligt het liefje van Bonnie Prince Charlie begraven. Aan het einde van de rit zou u de Standing Stones kunnen bezoeken, wel wat moeilijk te bereiken, maar het kan wel!

Eilean Donan Castle en schitterende rit naar Blair Atholl in Perthshire

Tijd om het eiland weer te verlaten, maar nu via de grote hangbrug. Op korte afstand ligt de ruïne van Eilean Donan Castle omringd door water. Alleen een kijkje nemen is al mooi, maar een bezoek is ook meer dan de moeite waard. Door een imposant landschap naar Fort William, een toeristisch dorpje mooi gelegen aan het loch. Vervolgens naar het graafschap Perthshire, wat lieflijker is dan u tot nu toe gewend was. In Blair Atholl zult u hartelijk ontvangen worden in uw B&B. Ook hier blijft u nog 2 nachten.

Bezoek Blair Castle en Queen’s View

Het witte ‘droomkasteel’  Blair Castle ligt op 10 minuten loopafstand en u komt er via de koninklijke weg: de schitterende oprijlaan. Nadat u het hele kasteel van binnen hebt bewonderd zijn er nog de Hercules tuin: een ommuurde tuin en Diana’s Grove: een bos met de  resten van de privé kapel en het kerkhof. Schilderachtig! U zou ook nog een tochtje over een smalle bochtige wegkunnen maken naar Queen’s Viewpoint, waar u hoog boven een enorm lang meer staat .

Op de laatste dag rijdt u op uw gemakje bijv. langs de kust naar Newcastle en vaart terug naar IJmuiden.

De TravellingWELL.nl Reisgids kunt u er als extra optie bij boeken

De TravellingWELL.nl Reisgids stellen we speciaal voor u samen en uw wensen worden er in verwerkt.

Hij bevat:

  • voor iedere dag gedetailleerde voorstellen voor routes
  • alle  adressen/postcodes voor uw navigatie systeem
  • beschrijving van de rondritten en alle bezienswaardigheden met openingstijden en toegangsprijzen
  • wandelingen en/of fietstochten met beschrijving en kaart
  • activiteiten, tips, speciale evenementen en adressen voor pubs en restaurants
  • de TravellingWELL.nl Reisgids wordt afgedrukt en in een  map samen met uw reispapieren en een kaart van Schotland naar het door u opgegeven adres gestuurd
  • U kunt er ook voor kiezen om de TravellingWELL.nl Reisgids  alleen als  PDF te ontvangen, zodat u de map niet mee hoeft te sjouwen. U krijgt  dan alleen de kaart van Schotland en de papieren per post toegestuurd

Like en/of volg ons op Facebook of ons blog om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, verhalen en nieuwe reizen. Wij stellen het zeer op prijs als u de berichten, verhalen deelt met uw vrienden, familieleden of collega’s.

De Spielberg film The Big Friendly Giant is ook grotendeels op Skye opgenomen

De machtige Quiraing en Cuillins bergketens werden gebruikt voor de avonturen van de Grote Vriendelijke Reus en Sophie in het schitterende verhaal van Roald Dahl.