Algemene informatie

8 daagse cultuur/natuur reis: Een grensoverschrijdend avontuur bij Hadrian's Wall

Prijs: afhankelijk van de groepsgrootte.

We verblijven in een kleinschalig hotel in de omgeving van Hadrian's Wall.

We verblijven daar gedurende de hele reis  (5 nachten) in comfortabele 2 pers. kamers met eigen badkamer en toilet.

Inclusief:

 • Overtocht met de veerboot van P&O van Rotterdam/Europoort naar Hull v.v. of met de veerboot van DFDS van IJmuiden naar Newcastle
 • 2 pers. buiten hut met eigen douche/toilet
 • Warm en koud buffet op de heen - en terugreis
 • Ontbijtbuffet op de heen - en terugreis
 • 5 nachten in 2 pers. kamer met badkamer en toilet en uitgebreid Engels ontbijt
 • Vervoer in een bus met 7 of 20 zitplaatsen naar en van alle bezienswaardigheden
 • Begeleiding van Tina Somberg-Buiks van TravellingWELL.nl, de Groot-Brittannië specialist in reizen
 • Een zeer afwisselend programma, waar u intensief kennis maakt met de overweldigende natuur bij Hadrian's Wall en de forten van de Romeinen, kastelen, abdijen en de kust maar ook een deel van Schotland 


Exclusief:

 • Lunches
 • Diners tijdens ons verblijf  (we eten wel gezamenlijk, maar u kunt zelf bepalen wat u gaat eten en voor welke prijs)
 • Drankjes
 • Verzekeringen (we raden een annuleringsverzekering zeer aan )
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • De toegangsprijzen van de bezienswaardigheden. U betaalt op de eerste dag €95.00 aan Tina Somberg-Buiks, zodat u niet elke keer de portemonnee hoeft open te trekken en volop kunt genieten.
 • STO Reisgarantie van €12.00 voor de boeking

 

Hebt u een groep van 12 - 15 deelnemers dan kunt u kiezen of we naar Hull of Newcastle varen en huren een 20 pers. bus met chauffeur.

Hebt u een groepje van max. 7 personen dan varen we naar Newcastle en  huren een 9 pers. busje en is Tina Somberg-Buiks chauffeur/reisleider.

We zijn ons er van bewust, dat de prijs voor een kleine groep altijd hoger is dan voor een grote groep.

Maar naast het nadeel van de hogere prijs zijn er natuurlijk heel veel voordelen aan een reis met een kleine groep.

 • U hebt bijna een privé reisleidster
 • We verblijven niet in een standaard toeristen hotel maar in een goede 4**** hotel
 • U zult zich nooit een nummer voelen
 • We kunnen met onze kleine bus overal komen
 • We kunnen met onze kleine groep heel gemakkelijk een restaurant naar keuze boeken
 • Het onderlinge contact met elkaar en de chauffeur/reisleidster is heel gemakkelijk
 • We komen heel snel in contact met de lokale bevolking
 • We kunnen heel flexibel zijn met het programma, omdat wij onze bezoeken niet hoeven te boeken bij de attracties. Is het handiger om bepaalde activiteiten/bezoeken op een ander moment te doen, dan kan dat zonder problemen

Klik op de groene knop en meldt uw groepje aan. Wij kunnen dan bekijken of het reisje gemaakt kan worden op de door u gekozen datum en maken een offerte.

Deze reis maar dan op eigen gelegenheid

U kunt deze reis natuurlijk ook op eigen gelegenheid maken vanuit een heerlijke B&B net buiten het dorpje Brampton. Gewapend met de zeer uitgebreide TravellingWELL.nl Reisgids kunt u moeiteloos het zelfde programma 'afwerken'.  De B&B is gevestigd in een landhuis omringd door velden, waar de scharrelkippen rondlopen, er zijn 4 kamers, een mooie lounge en de ontbijten zijn om te watertanden. De eigenaresse doet al het mogelijke om u het gevoel te geven dat u meer dan welkom bent.  U kunt hier ook een heerlijke Tea bestellen of er 's avonds dineren.

Wilt u liever helemaal onafhankelijk zijn, dan kunnen we u ook 2 vakantiewoningen aanbieden vlak bij Hadrian's Wall bij een boerderij in Once Brewed.  Neem contact op als u vanuit deze B&B dit schitterende gebied op eigen gelegenheid wilt verkennen.

Klik op Grensoverschrijdend avontuur om de fotoserie van deze TravellingWELL.nl  groepsreis te zien en op ons Blog om het verslag met de foto's te zien en like en/of volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, verhalen en nieuwe reizen.

Wij stellen het zeer op prijs als u de berichten en/of verhalen deelt met uw vrienden, familieleden of collega's.

Een grensoverschrijdend avontuur bij Hadrian's Wall: 8 daagse cultuur/natuurreis

 

Deze busreis met individuele inschrijving heeft inmiddels plaatsgevonden en kan nu geboekt worden door een groep van max. 7 deelnemers of een grotere groep van 12 - 15 deelnemers op een datum van uw keuze.

Lees het verslag op ons blog.

Hij werd in 2014 georganiseerd als gecombineerde reis voor fotografen o.l.v.een  beroepsfotograaf  en voor deelnemers die meer geïnteresseerd waren in de natuur en cultuur van dit gebied o.l.v. Tina Somberg-Buiks van TravellingWELL.nl.

Omdat we gemerkt hebben dat de behoeften van deze 2 groepen erg verschillen, hebben we besloten om hem alleen nog te organiseren voor natuur/cultuur deelnemers, die natuurlijk ook foto's maken, maar dat niet als hoofddoel hebben. De begeleiding wordt vanaf nu alleen door Tina Somberg-Buiks gedaan. 

Klik op de kaart om te zien waar we allemaal naar toe gaan na aankomst in Hull.

Met de ferry van Rotterdam/Europoort naar Hull of van IJmuiden naar Newcastle

We verzamelen om 18.30 bij de vertrekhal  van P&O ferries in Europoort of om 16.00 in IJmuiden en gaan gezamenlijk aan boord. U verblijft in een 2 pers. buiten hut met eigen toilet/douche en bedden naast elkaar. In het restaurant  genieten we van het warm en koud buffet en kunnen dan op ons gemak nader kennis met elkaar maken.

Vanaf Hull maken we een tocht langs de kust

Komen we in Hull aan dan gaan we na een uitgebreid ontbijtbuffet rond 9.00 van boord, waar onze chauffeur met de bus al op ons staat te wachten. Als de bagage ingeladen is, kan de reis meteen beginnen en hebben we de hele dag nog voor ons.

Langs de kust met prachtig uitzicht op zee naar de ruïne van Scarborough  Castle. Het wordt beheerd door  English Heritage. Omdat heel veel bezienswaardigheden in dit gebied  door hen beweerd wordt hebben we voor iedereen een  Overseas Visitor Pass aangeschaft en kunnen daarmee alle bezienswaardigheden in het programma gratis  bezoeken.

Een imposant kasteel!  Omhoog door een grote poort waarna je op het kasteelterrein bent. Een toren, een museum, een kleine cafetaria en overal schitterend uitzicht.

We vervolgen onze tocht langs de kust en komen dan in het vissersdorpje Whitby, met  de enorme ruïne van Whitby Abbey, die hoog boven het dorp uittorent. We bezoeken de abdij, maar dalen ook de lange trap  af om een  wandeling door het mooie dorpje te maken:  de vissershaven, de poort van de walvis baleinen en de kronkelige straatjes zijn meer dan de moeite waard.

De dag is dan al ver gevorderd, zodat we nu doorrijden naar ons kleine hotel  vlakbij Hadrian's Wall, waar we de komende 5 nachten verblijven.

Nadat we ons lekker even hebben opgefrist in onze kamers gebruiken we gezamenlijk het diner.

Klik op de kaart om te zien waar we naar toe gaan met aankomst Newcastle

Vanaf Newcastle maken we een tocht langs de kust

Als we in Newcastle aankomen, gaan we na een uitgebreid ontbijtbuffet om ong. 10.00 van boord. Met een groep van 12 - 15 personen staat de bus met chauffeur al te wachten en gaan we meteen op pad. Zijn we met een groepje van max. 7 personen dan worden we door het shuttlebusje van Arnold Clark opgehaald en naar de plek gebracht waar ons 9 pers. busje klaar staat en gaan dan op pad.

De Alnwick Gardens is onze eerste stop. We kunnen er heerlijk genieten van de  'gewone' tuin en de watertuin, maar gaan ook met een gids naar de Poison Garden. U zult versteld staan welke planten allemaal giftig zijn!

We bezoeken ook nog de ruíne van Warkworth Castle of maken een mooie wandeling langs de kust.

Dan is het de hoogste tijd om naar ons kleinschalige hotel te rijden. We knappen ons op en gaan met zijn allen een hapje eten.

Lanercost Priory en Hadrian's Wall met het Birdoswald Fort

Bezoek aan Lanercost Priory en een wandeling van 6.5 km. langs Hadrian's Wall met ook een stuk gerestaureerde muur van 4 meter hoog waar de initialen  P.P.van Primus Pilus, die de muur heeft laten bouwen, nog te zien zijn.

Lanercost Priory is in de middeleeuwen gebouwd, maar door de reformatie tijdens Henry VIII helemaal vervallen. De kerk is nog helemaal in tact en met de uitleg  over het klooster op papier komt ook de abdij helemaal tot leven. Bijzonder interessant!

Later toen de vrij rijke familie Dacre er ging wonen, werd het westelijk deel aangepast als woonhuis en werd er een Great hall gemaakt, waar de familie entertainde. Op één muur kun je nog een klein stukje van de prachtige wandschilderingen zien, die er geweest moeten zijn.  

Is de wandeling voor een aantal deelnemers te lang, dan kan een kortere wandeling gemaakt worden, die ook bij Lanercost Priory uitkomt.

Vanaf Lanercost Priory is het een klein stukje naar Birdoswald Fort, dat hoog boven de rivier de Irthing ligt en waar je heel goed kunt zien, dat het een onneembare plek was. In het kleine museum zijn veel vondsten te zien, die in de omgeving zijn opgegraven. Ook hier zouden we een klein stukje over het Hadrian's Wall lange afstandspad kunnen lopen, dat vlak langs de muur loopt.

 

In de loop van de middag keren we terug naar ons dorpje en kunnen diegenen die nog energie over hebben het dorpje en de omgeving verkennen.

Carlisle en een tocht door Schotland naar een Tibetaans klooster

Bezoek aan de stad Carlisle, die tijdens haar lange geschiedenis dan weer bij Engeland en dan weer bij Schotland hoorde.

Tijdens  onze stadswandeling komen we over de stadsmuur en  bezoeken we de schitterende  rode Carlisle Cathedral met het blauwe plafond met gouden sterren. We bekijken de  middeleeuwse Guildhall, waar de kleine kamertjes allemaal ingericht zijn en je prachtig kunt zien hoe de muren van leem en stro gebouwd zijn. Afsluitend brengen we  een bezoek aan Carlisle Castle uit de 11e eeuw aan de rand van het centrum. De roerige geschiedenis van het kasteel en de levens van bijv. Mary Queen of Scots, maar ook Prince Charlie: de lieveling van de Schotten komen helemaal tot leven!

Tijdens een uurtje  vrije tijd zou u ook nog een bezoek kunnen brengen aan het Tullie Museum met de kunstcollectie en de whispering wall of lekker gaan winkelen.

Na ons bezoek aan Carlisle steken we letterlijk de grens over naar Schotland net als keizer Hadrianus ong. 2000 jaar geleden ook deed. We steken echter ook een figuurlijke grens over want we komen na het plaatsje Lockerbie, bekend geworden door het vliegtuig dat hier neerstortte, in de compleet andere wereld van het Tibetaanse klooster Kagyu Samye Ling. De kleurige vlaggen en beelden buiten steken vrolijk af tegen het landschap. De prachtige tempel en de tearoom maken dit tot een bijzonder bezoek.

Over een smalle weg rijden we terug door een vrij kaal landschap met schitterende uitzichten.

Een wandeling langs Hadrian's Wall, het fort Housesteads en Hexham

We gaan dan op pad over het lange afstandspad langs Hadrian's Wall.

Dit traject behoort tot één van de mooiste van het hele pad. Op en neer en wijds uitzicht over de velden, meertjes en puntige rotsen.

We komen dan bij één van de best  bewaarde en meest uitgebreide Romeinse forten:  Housesteads, dat we uitgebreid gaan bekijken. Het bezoekerscentrum is helemaal vernieuwd in 2013.

Voor degenen, die de  hele wandeling te zwaar vinden, bestaat de mogelijkheid om halverwege door  onze chauffeur opgepikt te worden en vervolgens naar Housesteads te rijden.

Na deze wandeling maken we nog een mooie rondrit met stop in Hexham  een oud, klein marktplaatsje.

Belsay Hall en tuin en de schitterende stad Newcastle

Over rustige weggetjes naar Belsay Hall: een 19e eeuws landhuis op een groot terrein. Kamers met bedsteden, die in die tijd al helemaal niet meer gebruikt werden, wijnkelders en heel veel mooie details.

De uitgestrekte parktuin is aangelegd in een voormalige steengroeve en via de paadjes kronkel je er door heen met hele onverwachte plekjes en bijzondere planten. In deze tuin ligt ook de ruïne van het kasteel met de toren uit de 14e eeuw, waar je nog boven op kunt.

Bij de ingang is het koetshuis met een uitgebreide tentoonstelling hoe alles is ontstaan.

Na dit bezoek rijden we naar de schitterende stad Newcastle en maken een wandeling langs de Tyne met de vele bruggen, waaronder de bijzondere Millennium Bridge, die het Oog genoemd wordt.

Het is echter ook een museum en winkelstad, dus keus genoeg voor iedereen!

The Yorkshire Dales, Skipton, kanaalboten en York

Mooie rit door de lieflijke, groene Yorkshire Dales naar Skipton, een bedrijvig stadje waar de smalle vaak fraai beschilderde kanaalboten af en aan varen.

Liefhebbers kunnen mee met een wandeling langs de mooie plekjes.

Dan via een rustige route via Harrogate naar York, een prachtige afsluiting van deze reis.

Tijdens een stadswandeling zien we de mooiste plekken van het stadje: het beroemde slagersstraatje The Shambles,  een stuk van de stadsmuur, een schuilkerkje en natuurlijk het terrein van York Minster. In de vrije tijd is een Cream Tea bij Little Betty's een bijzondere belevenis of een bezoek aan de Minster, maar er is ook niets mis met lekker winkelen. Uiterlijk 17.00 vertrek naar Hull.

U overnacht weer in een 2 persoons buitenhut en we schuiven 's avonds gezamenlijk aan aan het warm en koud buffet.

Daarna kunnen we nog gezellig wat drinken en kletsen en er worden vast veel adressen uitgewisseld.

Aankomst Europoort of IJmuiden en weer naar huis

Na het gezamenlijke ontbijtbuffet legt de boot aan tussen 8.30 en 9.00 en nemen we afscheid van elkaar.
We hopen dat u dan allemaal terug kunt kijken op een reis, waarin u 100% hebt genoten.